Ingrediënten (4 personen):
- 1 pakje diepvriesdeeg voor hartige taart
- Boter
- Bloem
- 600 gr asperges (groen en wit)
- 100 gr geraspte belegen kaas
- 4 eieren
- 1 dl droge witte wijn
- 200 ml crème fraiche
- Zout
- Versgemalen peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de plakjes bladerdeeg licht ontdooien. Vet intussen een ovenvorm in en bestrooi deze met bloem. Bestrooi een gedeelte van het aanrecht ook met bloem en leg hier de plakjes deeg op. Leg de lapjes op elkaar en rol ze uit tot een lap die ongeveer 6 centimeter groter is dan de bakvorm.
Leg de lap deeg in de bakvorm en druk deze stevig aan, prik daarna met een vork op regelmatige afstand gaatjes in het deeg.
Schil de witte asperges, verwijder het houtachtige uiteinde en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 centimeter lengte en kook ze in 5 minuten beetgaar. Laat ze in de tijd dat de groene asperges koken nagaren en vervolgens goed uitlekken.
Snijd het onderste deel van de stengels van de groene asperges af en snijd ook deze in stukjes van ongeveer 3 centimer lengte en kook ze in 3 minuten beetgaar en laat ze daarna goed uitlekken.
Verdeel de helft van de kaas over de bodem van de vorm en leg de asperges erop. Houd er een paar (met punt) achter voor de garnering. Klop de eieren los met de witte wijn, crème fraiche, rest van de geraspte kaas, peper en een klein beetje zout en schenk dit over de vulling.
Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30 minuten. Dek, indien de bovenkant te bruin wordt, deze de laatste paar minuten af met aluminiumfolie. Garneer met de achtergehouden aspergepunten en serveer met een salade en garneer eventueel met verse kervel.
Wijnadvies:
Serveer met een glas Callia Alta Chardonnay Torrontés. Een mooie Argentijnse wijn met de heerlijke frisse, intense smaak die zo kenmerkend is voor deze twee druivensoorten