Een reactie plaatsen

Tamme eend met spitskool, knoflooksaus en een glas Tomintoul 16yo

Ingrediënten (2 personen):gegrilde eendenborst

  • 1 bol knoflook
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • Roomboter
  • Witte wijn
  • 1,5 dl kippenbouillon
  • 4 dl room
  • Citroensap
  • 2 filets van tamme eend
  • 1 spitskool

Bereidingswijze:

Snijd de bol knoflook doormidden en bestrooi de snijkanten met zout. Doe in een passend pannetje een klontje boter en leg daarin de twee halve knollen met de gezouten kant naar beneden. Laat ze op een zacht vuur karamelliseren totdat ze goudbruin zijn. Blus af met een paar druppels witte wijn. Laat de wijn verdampen en voeg dan de kippenbouillon en room toe en laat daarin de knoflook gaar worden.

Druk het geheel door een zeef, zodat ook de knoflookpuree in de saus komt. Maak op smaak met citroensap, zout en peper.

Snijd in de eendenfilets aan de vetzijde een ruitpatroon. Bestrooi de filets met zout en peper en bak ze vervolgens aan de vetzijde langzaam goudbruin. Bak daarna de karkaskant kort op een hoog vuur en laat daarna rusten onder aluminiumfolie.

Snijd de spitskool in repen van een halve centimeter. Haal de nerven ertussenuit. Laat in een middelgrote pan een klontje boter bruisen en stoof hierin de kool in korte tijd beetgaar. Breng op smaak met zout en peper.

Zet de eendenfilets 5 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven en laat ze daarna nog een kwartier rusten onder folie om ze vervolgens in smalle tranches te snijden. Drappeer de kool in het midden van de bordjes, leg er een tranche eendenfilet naast en schep de saus eromheen.

Whiskytip:

tomintoul16yoServeer met een glas Tomintoul 16y.o. De zoet accenten (noga, marsepein, zoet fruit) van deze whisky zijn in goede harmonie met het zoetige vlees van de eendenfilets

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: