Een reactie plaatsen

Sangria – 3 varianten

Velen zijn er gek op, Sangria. Deze van oorsprong Spaanse drank vindt tegenwoordig zijn weg op de drankenkaart in vrijwel alle Europese zonbestemmingen. En ook in Nederland is ie volop te verkrijgen, zij het kant en klaar verpakt. Lang niet zo lekker als die Sangria die je in je vakantie op het terras dronk. Zelf maken is daarom de beste optie, want zo moeilijk is het nou ook weer niet!

De basis bestaat uit rode wijn die op smaak is gebracht met vruchtjes, meestal citroen, sinaasappel, appel en perzik. Dit mengsel wordt aangevuld met suiker of honing, vruchtensap of water en likeur en/of brandewijn. De rode variant kennen we goed, de witte is wat minder bekend maar daarom niet minder lekker, daarnaast is er ook nog de Catalaanse variant met mousserende Cava in plaats van rode wijn.

Hieronder de receptuur voor 3 lekkere en zomerse Sangria’s.

 

Sangria Rioja

Ingrediënten:sangria rioja

 • 1 liter rode wijn
 • ½ – 1 dl Spaanse brandewijn of Grand Marnier
 • 1 sinaasappel
 • 1 citroen
 • 1 appel
 • 2 perziken
 • 60 gr fijne suiker
 • Licht sprankelend mineraalwater naar behoeven

Bereidingswijze:

Overgiet de sinaasappel en de citroen met kokend water om de waslaag te verwijderen. Snijd ze dan in schijfjes. Haal met een appelboor het klokhuis uit de appel en snijd deze dan ook in dunne schijfjes. Snijd de perzik open, ontpit deze en snijd ook deze in schijfjes.

Meng in een grote kom de fruit met het suiker en giet hier de brandewijn of Grand Marnier op. Roer daarna goed om en laat afgedekt minstens een uur in de koeling staan.  Voeg na een uur minstens 1,5 dl licht sprankelend mineraalwater en roer weer goed dor. Voeg daarna de rode wijn toe en serveer in een karaf met een paar ijsblokjes of vanuit een koeler. Let er bij het inschenken op dat de vruchten in de karaf blijven, Sangria is geen vruchtenbowl.

 

Sangria Blanco

Ingrediënten:sangria blanco

 • 30 ml perziklikeur
 • 30 ml cognac
 • 0,75 l droge witte wijn
 • 1 el basterdsuiker
 • ¼  l Ginger Ale
 • 1 sinaasappel
 • 1 citroen
 • ½ mango

Bereidingswijze:

Overgiet de sinaasappel en de citroen met kokend water om de waslaag te verwijderen. Snijd ze dan in schijfjes. Schil de Mango en snijd het vruchtvlees van de pit af, snijd de helft hiervan in kleine blokjes en doe deze samen met de sinaasappel en de citroen schijfjes in een kom. Voeg hieraan de suiker, de perziklikeur en de cognac toe, meng het geheel goed en zet het dan voor een uur in de koeling. Voeg na een uur de Ginger Ale en de witte wijn toe en roer goed door. Serveer in een karaf met een paar ijsblokjes of vanuit een koeler. Let er net als bij het inschenken van de rode sangria op dat de vruchten in de karaf blijven, Sangria is geen vruchtenbowl.

 

Sangria Cava (Catalunya)

Ingrediënten:Sangria cava

 • 30 ml Cointreau
 • 30 ml witte rum
 • 15 ml gin
 • 0,75 l Cava
 • 1 el poedersuiker
 • ¼ l Fanta Sinas
 • 1 sinaasappel
 • 1 citroen
 • 1 perzik

Bereidingswijze:

Overgiet de sinaasappel en de citroen met kokend water om de waslaag te verwijderen. Snijd ze dan in schijfjes. Ontpit de perzik en snijd deze ook in dunne schijfjes. Doe al het fruit in een kom en voeg hieraan de poedersuiker, Cointreau, rum en gin toe. Meng dit goed en zet vervolgens voor een uur in de koeling. Voeg na een uur de sinas en de Cava toe en roer nog een keer goed door. Serveer in een karaf met een paar ijsblokjes of vanuit een koeler. Let er bij het inschenken wel op dat de vruchten in de karaf blijven, Sangria is geen vruchtenbowl.

 

 

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: