- 3 kg kip, in stukken
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 250 gr bacon, in kleine blokjes
- 20 kleine gepelde sjalotjes
- 380 ml rode wijn
- 1 liter kippenbouillon
- 120 ml cognac
- 2 tl tomatenpuree
- 250 gr kleine champignons
- 60 gr zachte boter
- 40 gr bloem
Bereidingswijze:
Doe de stukken kip, laurierblaadjes, tijm, bacon, sjalotjes, wijn, bouillon, cognac en tomatenpuree in een slow cooker. Zet de cooker op stand hoog; na 3 uur is de kip bijna gaar.
Voeg de champignons toe en verhit ze 30 minuten mee. Neem daarna de stukken kip en de groenten uit de slow cooker. Bewaar ze zolang in een grote schaal en dek deze af.
Meng de boter en bloem en klop dit mengsel door de saus in de slow cooker. Laat de saus op stand hoog in ongeveer 10 minuten indikken; blijf steeds roeren. Doe de stukken kip en de groenten nog even in de slow cooker, zodat u het gerecht door en door warm kunt opdienen. Geef er gestoomde aardappelen bij.
Wijnadvies:
Bij zo’n smeuïge kipschotel past een soepele Pinot Noir d’Alsace maar ook een Pinot Blanc d’Alsace zal niet misstaan. Deze wijnen hebben genoeg body om goed met dit volle gerecht te kunnen combineren en geven een mooi fris accent. Wij adviseren om te gaan voor de Pinot Noir of de Pinot Blanc van Dopff au Moulin.