Een reactie plaatsen

Boeuf Bourguignon

Ingrediënten (4 personen):Boeuf Bourguignon

 • 750 gr doorregen runderlappen, in grove blokken, van de slager
 • 75 gr boter
 • 2 winterwortels, in blokjes
 • 16 sjalotjes
 • 500 ml volle rode wijn
 • 200 ml vleesfond
 • 2 takjes tijm
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 takjes peterselie
 • 2 teentjes knoflook
 • 150 gr spekblokjes
 • 250 gr kleine champignons, gehalveerd
 • Olijfolie
 • Zout
 • Versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:

Verhit 50 gr van de boter met de olie in een ovenvaste braadpan. Bak het vlees rondom bruin en leg het op een bord. Bak de sjalotjes en wortel ongeveer 2 minuten in het bakvet en voeg hierna de fond en wijn toe en breng het geheel aan de kook. Bind de laurierblaadjes met de tijm en peterselie bij elkaar met keukengaren en voeg toe.

Voeg het vlees met de kruiden en knoflook aan het vocht toe en voeg zout en peper naar smaak toe. Stoof het vlees afgedekt in de oven in ca. 3 uur gaar. Schep het af en toe door en doe er eventueel nog een scheut wijn bij om te voorkomen dat het te droog wordt.

Bak de spekblokjes in 25 gr boter in een koekenpan zachtjes uit en bak de champignons daarna ongeveer 3 minuten mee. Schep dit mengsel door de boeuf en stoof het gerecht nog een kwartiertje. Serveer met aardappelpuree en sperziebonen.

Wijnadvies:

Tierra del Fuego CarmenereServeer bij dit gerecht een glas Tierra del Fuego Reserva Carmenère. Een prachtige Chileense wijn met veel kleur, rondheid en karakter. De smaak is zacht en lekker fruitig en een ‘spicy’ toets geeft hem bovendien een verrassende pittigheid die de smaak van de Boeuf Bourguignon versterkt.

 

Jean-Luc Colombo Chateauneuf-du-papeWil je echter echt voor een top combinatie gaan, kies dan voor een glas Jean-Luc Colombo Châteauneuf-du-pape “Les Bartavelles”. Een top Rhône wijn op basis van Grenache, Syrah en Mourvèdre druiven en 16 maanden hout gerijpt. Krachtig en gul en zeer rijk aan smaak met rijpe, fluwelen tannines. Een fles uit 2009 of eerder zou het beste zijn maar zelfs de 2011 is al goed drinkbaar.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: