– 1 sinaasappel (schoongeboend)
– 1 citroen (schoongeboend)
– 1 kg stoofpeertjes
– 750 ml rode port (Ruby)
– 1 kaneelstokje
– 3 kruidnagels
– 1 laurierblaadje
– 40 gr suiker
Bereidingswijze:
Schil met een dunschiller de oranje schil van de sinaasappel en de gele schil van de citroen. Schil de peren, maar laat het steeltje zitten. Breng de peren met de port, citrus schillen, het kaneelstokje, de kruidnagels, het laurierblaadje en de suiker aan de kook. Laat op laag vuur 45 min. koken zonder deksel op de pan. Serveer de peren warm, lauw of koud met een bolletje speculaas ijs.
Wijn advies:
Serveer simpelweg met een goed glas port om de samenhang nog te versterken. Ander mogelijkheid is om te kiezen voor een zoete dessert wijn als Black Elysium Muscat. Een Californische dessertwijn met veel donker fruit en een frisse zoetheid die goed bij de peren en het romige ijs passen.