– 1 sinaasappel (schoongeboend)
– 1 rode peper
– ca. 600 gr. beenham
– 100 gr. bruine basterdsuiker
– 1 el koolzaadolie puur
Bereidingswijze:
Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Snijd de rode peper fijn. Neem de beenham uit de aluminium schaal. Meng in de schaal het sinaasappelrasp en -sap met de peper, suiker en olie, totdat de suiker is opgelost. Leg de ham terug in de schaal. Wentel door de marinade. Dek af met aluminiumfolie en laat 2 uur in de koelkast marineren. Keer halverwege.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bak de ham in het midden van de oven in ca. 55 min. gaar. Keer halverwege. Bedruip regelmatig met de marinade.Neem de ham uit de oven en dek af met of verpak in aluminiumfolie. Laat 5 min. rusten.
Snijd de ham in dunne plakken en serveer. Lekker met aardappelpuree en sperziebonen gewikkeld in buikspek die je kort in de oven grilt.
Wijn advies:
Serveer bij dit stevige gerecht een Franse wijn, en wel een Côtes du Rhône Rouge van Jean-Luc Colombo. Een stevige en opmerkelijke Rhône wijn die goed combineert met varkensvlees. De fijne zijdezachte smaak met tonen van specerijen zijn een goede tegenhanger voor de volle smaken van de beenham terwijl de fruitige tonen juist goed samengaan met de sinaasappel.