Een reactie plaatsen

Creatief met dessertwijn – Passito di Pantelleria truffels

chocolade truffelsElke wijn liefhebber heeft wel eens wat wijn over, een bodempje of zelfs een halve fles. Meestal rood of wit maar soms ook dessertwijn. Nu heeft dessertwijn vaak het voordeel dat je het lang kunt bewaren. Dat geld ook voor onze favoriete dessertwijn, Passito di Pantelleria. Maar je kunt er ook wat anders lekker van maken ontdekten we laatst. Het is namelijk erg lekker om met zo’n dessertwijn chocolade truffels te maken!

Uiteraard uitgeprobeerd en een absolute aanrader. Hieronder het recept.

Ingrediënten (voor ongeveer 30 truffels):

  • 3 1/4 kop pure chocolade druppels
  • 1 1/2 kop Passito di Pantelleria
  • 1/4 kop boter
  • 1/4 kop honing
  • 1/3 kop gesneden gedroogde druiven die geweld zijn in Passito di Pantelleria
  • cacao poeder

Bereidingswijze:

Het is het lekkerst om dit te maken met gedroogde Zibibbo druiven waarvan ook de Passito di Pantelleria gemaakt wordt. Mocht je deze niet kunnen krijgen dan zijn wat grotere rozijnen een goed alternatief. Laat deze dan 30 minuten wellen in een half ongeveer een half kopje van de wijn. Dep ze daarna droog en hak ze fijn.

Doe vervolgens de boter, de honing en een kopje van de wijn in een steelpan en vermeng deze op laag vuur. Voeg dan de chocolade druppels toe en roer goed door tot een mooie egale massa ontstaat. Indien de chocolade druppels niet snel smelten is het verstandig om de pan nog even kort au-bain-marie te verwarmen. Voeg dan de gehakte druiven toe en meng nog even goed door.

Passito di PantelleriaDoe na het vermengen de massa in een kom, dek deze af met plastic en laat dit opstijven in de vriezer. Het heeft ongeveer een uur nodig maar controleer dit regelmatig want het mag niet aanvriezen. Haal het na het uur uit de vriezer en schep met een theelepel balletjes. Leg deze op een bak blik met bakfolie en stop ze dan nog een keer voor ongeveer 15 minuten in de vriezer. Ze hoeven niet perfect rond te zijn want nadat je ze voor de tweede keer uit de vriezer haalt kun je er makkelijk mooie ronde balletjes van draaien.

Haal de truffels vervolgens door een schaal met cacao poeder en schud het overtollige poeder eraf waardoor een lichte coating ontstaat. Je kunt ze eventueel nog een keer weer kort invriezen zodat ze weer stevig worden of ze natuurlijk direct opdienen.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: