Een reactie plaatsen

Tasmaanse whisky – Lark Single Cask

Whisky wordt over de hele wereld geproduceerd en hoewel Scotch het meest populair is komen er uit alle windstreken mooie producten. Wat veel mensen echter niet weten is dat zelfs in Tasmanië whisky wordt gemaakt. Tasmanië? Is dat dan misschien een Schots eiland? Nee! Nouja, het is wel een eiland maar zeker niet Schots. Een eiland net onder Australië, dat overigens wel in veel opzichten op Schotland lijkt.

Van oudsher wordt er al whisky gemaakt in Tasmanië maar toen de laatste distilleerderij in de 19e sloot gebeurde er een tijdlang niks. Tot 150 jaar na sluiting Bill Lark, whisky liefhebber in hart en nieren, besloot dat weer tijd werd voor Tasmaanse whisky.

Ook hij realiseerde zich dat alles wat nodig was zich op het eiland bevond.  Grote gerstvelden, veel natuurlijke waterbronnen, hooglanden met turfvelden en een uitstekend klimaat.

Het idee ontsprong ooit op een vistrip in een van de gebergten van Tasmanie. Bill’s schoonvader Max had al eens zelf een mooie fles whisky gemaakt waar ze nu samen van genoten. Midden tussen het water en de gerstvelden. En de vraag rees dan ook waarom dit niet meer op grote schaal gebeurde.

De eerste ketel werd gevonden bij een antiek veiling en wat volgde is een bedrijf wat we nu kennen als de Lark Distillery. Een van Australië’s bekendste distilleerderijen die geroemd wordt om zijn hoogwaardige kwaliteit en de traditionele methoden.

Tegenwoordig produceert men met een 1800 liter grote koperen pot still en een 500 liter grote spirit still die maandelijks 10 tot 12 100 liter vaten opleveren. Het gaat ook niet alleen meer om whisky maar ook Vodka, Gin en enkele lokale likeuren.

En dat terwijl het ook nog eens allemaal 100% kosher is, waarmee de Lark Distillery tot een select gezelschap in de wereld van alcoholhoudende dranken producerende bedrijven hoort.

De distilleerderij is gelegen net buiten Hobart, de hoofdstad van Tasmanie. De Lark Single Malt Whisky is het vlaggenschip van het bedrijf en werd eerst in kleine hoeveelheden geproduceerd. Tegenwoordig zijn de hoeveelheden zo groot dat zelfs de internationale markt wordt bediend.

Het wordt gemaakt van Tasmaanse (Franklin) gerst waarvan 50% geturfd is waardoor een licht rokerige whisky ontstaat die veel weg heeft van een Speyside en Highland Scotch.

De whisky wordt twee keer gedistilleerd in lokaal vervaardigde pot stills en allen de kern wordt overgegoten in 100 liter eikenvaten. Daarin ligt het kort te rijpen waarna het 8 jaar rijpt in kleinere vaten.

De proefnotities:

Kleur: varieert omdat het een single cask botteling is, van bleek stro tot  gouden honing

Neus: moutig, licht rokerig en peperige tonen

Smaak: erg moutig, elegant en fruitig met mooie tonen van eiken die voor meer complexiteit tonen, tegelijkertijd ook olie-achtig en dik.

Afdronk: kruidig en elegant met lichte mout tonen die het gehemelte strelen

Gebotteld op 43% en te bestellen voor €79,95

Bestellen kan via onze online whisky webwinkel http://www.dramtime.nl. De Lark Single Cask vindt u hier.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: