Een reactie plaatsen

Nieuwe Laddies en een exclusieve Glenury Royal

bruichladdic distillerySinds een paar weken nieuw in het assortiment en nu ook op www.dramtime.nl verkrijgbaar zijn een aantal nieuwe Laddies waaronder twee die tot voor kort alleen maar bij Bruichladdich zelf verkrijgbaar waren, de Ancien Regime en de Renaissance, en drie nieuwe Cuvee’s.

De Ancien Regime en de Renaissance zijn normaal gesproken alleen via Bruichladdich te bestellen maar nu hebben ook wij er een paar weten te bemachtigen.  De Renaissance is een 9 jaar oude botteling die verkrijgbaar is in een beperkte botteling van 2500 flessen. In de neus aroma’s van honing, toffee, eik, wilde kruiden en een vleugje citrus. In de mond smelten al deze aroma’s mooi samen tot een gebalanceerde saamhorigheid. Gebotteld op 36%

De Ancien Regime  is de laatste spirit die nog onder het oude Bruichladdich regime is geproduceerd en is gedistilleerd in 1988 en gebotteld in 2011. De whisky is ter ere van het jaarlijks Feis Isle festival, heeft 12 jaar gerijpt en is gebotteld op 46%. In de neus veel aroma’s van butterscotch en vanille met tonen van appel, rook en een vleugje kaneel. Qua smaak zeer rijken en complex met intense zoete kruiden, karamel, appel, een vleugje peper en een mooie rijke afdronk waarbij stroop en kruiden terugkeren. Net als de Renaissance is ook de Ancien Regime in een beperkte oplage van 2500 flessen gebotteld.

Bij de Cuvee’s zijn er drie nieuwelingen, de 640 Eroica, de 392 La Berenice 21yo en de 407 PX 21yo. De 640 Eroica heeft voornamelijk gerijpt op Amerikaans eiken en daarna doorgerijpt op  ex Eau-de-Vie vaten. Dit draag bij aan een mooie diepgang en complexiteit met zachte en bloemige tonen. Een zeer rijke neus met gekonfijt fruit, kruiden, pure chocolade en koffie en in de mond ook heel teder met dezelfde aroma’s en gesuikerde amandelen en gemoute gerst. Een fenomenale en sexy afdronk die smaakt naar meer.

De 392 La Berenice is een 21 jaar oude  Laddie die heeft nagerijpt op ex Chateaux Barsac en Sauterness vaten die een mooie zoetigheid meegeven. In de neus groen fruit met een vleugje anijs en kaneel gevolgd door bloemige tonen en aroma’s van noten. In de mond lekker zoet met tonen van zoete gerst, geroosterd eikenhout en toffee en met een lange en steeds aanhoudende afdronk.

De 21 jaar oude 407 PX heeft een narijping gehad op zeldzame Jerez vaten die  in het verleden zijn gebruikt voor Pedro Ximinex sherry.  Het gebruik hiervan keert overduidelijk terug in de whisky. In de neus zijn het vooral veel aroma’s van sultana’s, pruimen, zwarte kersen en pure chocolade terwijl in de smaak ook aroma’s van zilte zeelucht, vanille, toffee, kokos en gerst zich mengen. Een lange en milde afdronk waarbij de Sherry invloeden duidelijk aanwezig zijn.

Al deze whisky’s kunt u, zolang de voorraad strekt, ook online kopen op www.dramtime.nl. De Renaissance vindt u hier, de Ancien Regime hier, de Cuvee 640 Eroica hier, de Cuvee 392 La Berenice hier en de 407 PX hier.

Dan is er van de week nog een mooie whisky binnen gekomen. Een 36 jaar oude Glenury Royal uit 1970. Het betreft hier één van de laatste uitvoeringen van deze inmiddels gesloten distilleerderij. Een cask strength botteling die door Diageo gebotteld is op 57,9%. Meer info over deze zeer exclusieve uitvoering vindt u hier.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: