Een reactie plaatsen

Review: kerst whisky 2016

christmas-whisky-2016

Op whisky gebied begon kerst dit jaar al vroeg toen begin september de Big Peat Christmas Edition 2016 op de markt kwam. Nog nooit was deze zo vroeg en kerst leek opeens al heel dicht bij. Al jaren is de kerst versie van Douglas Laing’s Islay hit Big Peat de topper voor de kerst. De Saint & Peat Caol Ila van van Wees moet je echter ook niet uitvlakken en dit jaar deed David Stirk van The Creative Whisky Company ook een duit in het zakje. Kortom, de hoogste tijd voor een review!

Saint & Peat Caol Ila 2004

We beginnen met deze 8 jaar oude Islay single malt van The Ultimate. Gedistilleerd in 2004 en gerijpt in een refill sherry hogshead. Gebotteld in 2012 op 46% en gelukkig hebben we nog een paar flesjes. Een fijne borrel op een gure zaterdagmiddag. Laten we daar maar mee beginnen. In de neus erg zoet van het sherry vat met onder meer wine gums, perzik en peer uit blik, citrus, gebakken appels met karamel en later ook wat melk chocolade, turf en rook in de neus. De smaak is vol met chocolade, veel turf en opnieuw die tonen van ingeblikt fruit en gebakken appels. Nu met wat toffee, frambozen, rozijntjes, vanille en eiken. De afdronk is lekker geturfd zoals je dat van een Caol Ila verwacht met zoete karamel en chocolade tonen.

Conclusie: een fijne Caol Ila, wel een tikkeltje zoet en jammer dat ie niet op vatsterkte is!

The Creative Whisky Company Single Cask Exclusives Islay KD2016 Christmas Edition 56,5%

De eerste Islay botteling in de Single Cask Exclusives serie van David Stirk. In deze serie worden bottelingen op basis van regio gebotteld. Altijd (uitzonderingen zoals deze daargelaten) op 50% en voor minder dan 5 tientjes. Aan de bottelcode kun je vaak de distilleerderij herkennen. Deze KD2016 is de eerste Islay release na onder meer aan een paar goed gesherriede Speysiders en geturfde Highlanders. Tevens een speciale Christmas Edition en daarom gebotteld op vatsterkte. David had de keuze uit twee vaten, beide met een sherry finish, en koos uiteindelijk deze voor de kerstbotteling. Het zustervat is inmiddels ook verkrijgbaar op 50% en vindt je hier. De leeftijd van beide is circa 8 a 9 jaar en naar de distilleerderij kun je alleen maar raden;-)

Dan de whisky. De neus is gevuld met lichte tonen van rood fruit gevolgd door iets van jodium, meubelwax, zeewater en zeewier, eiken en oud leer. De smaak is fris en open met fruit, eiken, turf, rook, wat houtskool en zacht fruit. De afdronk is wat prikkelend met zeewier, fudge, turf een rook.

Conclusie: een hele fijne ……… met een lichte sherry finish. Een mooie combi van turf, rook, een zeebriesje en zoetigheden!

 

Big Peat Christmas Edition 2016 (54,6%)

De ‘cracker’ van de middag is dan toch de Big Peat. De 2106 release is alweer de 6e release en een unieke versie. De eerste die niet enkel van Ardbeg, Bowmore, Caol Ila en Port Ellen komt maar ook malts bevat van alle andere actieve Islay distilleerderijen.

Hij doet dit jaar iets zoeter aan, zowel in de neus als smaak en na er nog een glaasje van de 2015 release naast te hebben gezet wordt dat helemaal duidelijk. Op zich niet verkeerd wat de lichte zoetheid brengt wat andere tonen naar boven. In de neus is het zoals gebruikelijk toch vooral het eenrichtingsverkeer van zeewier, rook en turf aangevuld met een lichte fruitigheid en wat citrus. De smaak is vol en stevig, rokerig (uiteraard) en licht zoet met in de verte wat karamel en fruitsnoepjes gevolgd door turf, as, roet en een zeebriesje. De afdronk is als vanouds; rijk, lang en met een gezonde dosis turf, rook, lichte kruiden en jodium.

Conclusie: Toch weer een knap staaltje werk van Douglas Laing! De Christmas Edition blijft simpelweg een verbluffende Islay whisky waarvan we er nog wel een paar lusten!

 

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: