Een reactie plaatsen

Nieuwe laddies

Kondigden we eerder al de spoedige komst van de Octomore 5.1 aan, nu is er nog meer mooi nieuws voor de Bruichladdich liefhebber. Naast de nieuwe Octomore verschijnen namelijk ook de:

  • The Laddie 16
  • The Laddie 22
  • Bruichladdich Islay Barley 2006
  • Port Charlotte ‘The Peat Project’

Daarnaast verschijnen ook nog de Port Charlotte 10yo en de PC10 Cask Strength.

Opnieuw een behoorlijke boost voor de distilleerderij die er tot 2000 vooral om bekend stond heel saai te zijn. Gelukkig is dat nu anders en kennen we Bruichladdich, onder andere dankzij de Octomore en de Laddie serie, als een innovatieve, vooruitstrevende en geliefde distilleerderij.

Toen Mark Reynier in 2000 samen met een consortium van 20 business partners de distilleerderij kocht was het duidelijk dat er iets ging veranderen. De legendarische Jim McEwan kwam naar Islay om de distilleerderij vanaf 2001 weer aan de hand te nemen en een nieuwe toekomst te geven.

En dat niet zonder resultaat, er werd veel geexperimenteerd en talloze nieuw bottelingen zagen het licht. De beroemde Octomore’s werden geïntroduceerd en ook de Port Charlotte stak z’n kop op. Wat nou saai?

Toch is niet alles met de tijd mee gegaan. Zo ziet de distilleerderij er nog bijna hetzelfde uit als vroeger en zijn alle originele wash stills (2 stuks) en spirit stills (ook 2 stuks) nog steeds aanwezig, de oude houten vloer ligt er nog en het water en koelwater komt nog steeds uit het zelfde kleine meertje in de heuvels.

Nu komt er echter een hoop nieuws, de verwachting is dat alle releases (met uitzondering van de Octomore 5.1) in juli zullen plaats vinden. Hieronder alvast meer informatie en de proefnotities!

The Laddie 16

Voorafgegaan door de Laddie Classic en de Laddie 10 is er nu de Laddie 16 alsmede de Laddie 22. Er is bewust gekozen voor een 16 jaar en 22 jaar oude whisky omdat de industrie volgens Bruichladdich teveel vast houdt aan vaste jaartallen als 10,15, 20 en 25. Beiden zijn gelagerd op Amerikaans eiken en gebotteld op 46%. Het zijn natuurlijke whisky’s, non-chill filtered en kleurstof vrij.

Neus: fris en puur. De droge knapperigheid van de gerst komt als eerste naar boven gevolg door fruit als ananas, peer en meloen. Zoete hinten van Amerikaans eiken gevolgd door noten, caramel en bloemen aroma’s

Smaak: zoete vanille en eik, hinten van toffee en opnieuw de frisheid van fruit in combinatie met de zoetheid van gebrand suiker en . Ook hier de bloemen aroma’s, nu in combinatie met honing en hinten van limoen

Afdronk: meerdere lagen, elegant en klassiek. Warmte, zoetigheid en natuurlijke smaken blijven hangen

The Laddie 22

Gelagerd op Amerikaans eiken en gebotteld op 46%, non-chill filtered en kleurstof vrij.

Neus: elegant bouquet van geel fruit, honing en amandelen. Licht bloemig en hinten van custard cream en geroosterde gerst, marsepein, citrus en vanille fudge gevolgd door tonen van mout en eiken

Smaak: In het begin een mooie mix van vanille, eiken, limoen en honing gevolgd door yoghurt-fruit achtige tonen op de achtergrond. Abernety biscuit en vanille wafel gevolgd door licht ziltige citrus-merengue hinten. Een constant evoluerend smaak palet die je iedere keer naar een nieuw niveau brengt.

Afdronk: Geen echte afdronk, de smaken blijven je gewoon nog erg lang bij

Bruichladdich Islay Barley 2006

Een limited edition van Bruichladdich die men zelf de ‘ultieme single malt’ noemt. Hij bestaat uit Single Barley Variety (één soort gerst), Single Harvest (één oogst) en Single Field (gerst van één akker). En de gerst groeit ook nog eens op Islay waar ook de whisky zijn rijping krijgt en uiteindelijk wordt gebotteld.

We spreken hier dus over een 100% Islay, gebotteld op 50% en gerijpt op Amerikaans eiken. Verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage

Neus: aroma’s van bloeiende gele bloemen, gerstvelden, rijp fruit, zee

Smaak: limoen, honing, peer, groene appel, lichte tonen van mandarijn en marsepein, chocolade, kaneel, zoete eikachtige vanilletonen gevolgd door de frisheid van gerst en wilde bloemen

Afdronk: lang, makkelijk en zacht

Port Charlotte ‘The Peat Project’

Een van de geturfde varianten van Bruichladdich die vanaf heden allemaal uitkomen onder de naam Port Charlotte. Een combinatie van de florale elegantie van Bruichladdich en stevige turf die zorgen voor een eigen karakter. Gebotteld op 46%.

Neus: turfrook en zoet vanille gevolgd door pittige zwarte peper, pittige limoen en een lichte zoutigheid. Na een tijdje gevolgd door nootmuskaat, kaneel, wilde munt en de moutige zoetheid van jonge gerst

Smaak: mooie cremigheid en een textuur van verschillende lagen. Een eenheid van smaken balanceert de turf waardoor een heldere balans ontstaat

Afdronk: lang en zacht, zoete vanille en turfrook met aroma’s van groene fruit siroop

Update 14/08/2012

Zojuist gearriveerd, Bruichladdich Octomore 5.1, The Laddie 22 en Islay Barley 2006. Bestellen  kan via onze whisky webwinkel http://www.dramtime.nl. De Octomore 5.1 vindt u hier, The Laddie 22 vindt u hier en de Islay Barley 2006 vindt u hier.

Update 24/11/2012

Zojuist gearriveerd, Bruichladdich Laddie 16. Bestellen kan via onze whisky webwinkel http://www.dramtime.nl. De Laddie 16 vindt u hier.

Over Tom-Roderick Muthert

22 years old, originally from the Netherlands, currently living in Hangzhou (China), marketeer at Goomaai (www.goomaai.com), interested in internet B2B traders, culture in business, marketing, branding, whisky, wine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: