Een reactie plaatsen

Baron Patrick de Ladoucette

Op maandag 11 juni jongstleden brachten we een bliksembezoek aan het kasteel van Baron Patrick de Ladoucette in Lille waar we enkele prachtige wijnen geproefd hebben. Het korte verslag van deze proeverij kunt u hier lezen. We proefden niet alleen wijnen die al in ons assortiment vertegenwoordigd zijn maar ook een mooie Sancerre en Pouilly Fume. Deze twee hebben nu ook in ons assortiment opgenomen.

Het verhaal achter de wijnen van Baron Patrick de Ladoucette begint laat in de achtiende eeuw. De adelfamilie Lafond bezit op dat moment de meest gerenommeerde wijngaarden van de Pouilly Fume. Baron Patrick de Ladoucette heeft in de loop der jaren de wijngaarden overgenomen en bleef de tradities en kwaliteit waarborgen. In de 200-jarige geschiedenis is de Baron van Ladoucette bekend komen te staan om sublieme wijnen en een uitzonderlijk terroir. Tegenwoordig staat zijn Sauvignon bekend als een van de beste in de wereld.

Naast de Sauvignon en de Pouilly Fume is in de loop der jaren de expertise ook uitgebreid naar de wijngaarden van Sancerre.  De beste Sancerre wijnen verschenen onder de naam de Comte Lafond en vinden hun oorsprong in het begin van de negentiende eeuw. En wees eerlijk alleen de aanblik van het kasteel is al een waar plaatje.

 

Comte Lafond Sancerre

De Comte Lafond stamt van de voorvader van Baron Patrick de Ladoucette. Hij was in de achttiende eeuw een van de eersten die wijngaarden in de Loire aankocht. Als inwoner van Bourgondie besloot hij zijn wijnmakerijen te diversifiëren en sinds dat moment is de Domaine Comte Lafond blijven groeien en produceert men nu een rode, witte en rose Sancerre.

Kleur: bleek goud-groen

Jaar: 2009

Druif: Sauvignon Blanc

Regio: Loire vallei

Bleke goud-groene witte Sancerre. Opmerkelijke en aromatische intensiteit op de neus. Tonen van witte bloem zoals Meidoorn, Acacia, Eglantine en Vlierbloesem ondersteund door zwarte bessen. Een levendig pallet met zeer aangename zurige kenmerken gevolgd door licht fruitige tonen. Volledig en verfrissend en gekenmerkt door kei stenen en kalk die de fijne Sancerre wijnen typeren.

 

De Ladoucette Pouilly-Fume

Een uitzonderlijke Pouilly-Fume die even ten Noorden van Pouilly-sur-Loire zijn oorsprong vindt. Volgens Baron Patrick de Ladoucette gaat het om het creëren van zodanige omstandigheden dat de wijn zich als het ware zelf maakt, met een minimum aan ingrijpen van menselijke kant, en dat lukt. Op de bodem die afwisselend uit silex en pure kalk bestaat en verspreid is over de vier belangrijkste terroirs van Pouilly-Fume ontstaan complexe wijnen. Na een langzame en stabiele gisting op ongeveer 20 graden rust de wijn vijf tot zeven maanden op de fijne ‘lie’, die regelmatig wordt opgeroerd waardoor hij nog meer aan finesse wint.

Bij de assemblage worden de verschillende cuves en percelen pas samengevoegd tot een hoogtepunt. Uiteraard zijn de vier hoofdelementen van Pouilly hier vertegenwoordigd:

  • De wijnen van de kalkbodem met hun stuivende parfum en strakke structuur
  • De wijnen van de silex gronden met hun kracht en lengte
  • De ranke wijnen van de kiezelgronden
  • En de wijnen van de kleigronden die zorgen voor rondheid en stevigheid

Goed om te weten is dat de Pouilly-Fume van de Ladoucette enkel in de beste oogstjaren wordt gemaakt. In deze jaren wordt deze gemaakt van meer dan 40 jaar oude sauvignon-blanc wijnstokken. Ook deze oude wijnstokken (‘vieilles vignes’) dragen bij aan een uitzonderlijke wijn met aromatische finesse en een ongekende smaakrijkdom. Een fijn geslepen diamant die met de jaren al zijn pracht ontwikkeld.

Kleur: fonkelend geel met licht gouden glans

Jaar: 2010

Druif: Sauvignon Blanc

Regio: Pouilly

Subtiele aromastructuur die erg verfijnd en complex is, een zuivere terroir-expressie, vuursteen en prachtig fruit. In de mond gaat de vloeiende aanzet over in een rijkgeschakeerd smaakvervolg die erg zuiver en complex is, een ranke structuur met een elegante finale. Combineert perfect met schaal- en schelpdieren en vis in Beurre Blanc.

 

 

Over Tom-Roderick Muthert

22 years old, originally from the Netherlands, currently living in Hangzhou (China), marketeer at Goomaai (www.goomaai.com), interested in internet B2B traders, culture in business, marketing, branding, whisky, wine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: