Een reactie plaatsen

Naturae – biologische wijn door Gérard Bertrand!

Natuurlijke wijnen waarbij het  gebruik van hulpstoffen tot een minimum is beperkt, zowel in de wijngaard als bij het wijn maken. Uit respect voor het milieu en voor de toekomstige generatie. Gérard Bertrand en zijn team produceren ze. Hun wijn, Naturae, is het resultaat van 3 jaar research.

De meest geschikte wijngaardpercelen, de meest duurzame en natuurlijke teling, het perfecte evenwicht tussen suikers en zuren en de rijpheid van de tannines zijn essentieel. Er wordt daarom binnen een heel kort tijdsbestek geoogst.

Alle wijnen (rood en wit) worden op traditionele wijze gevinifeerd alleen worden er in dit geval geen sulfiet en andere toevoegingen gebruikt. De botteling vindt heel vroeg plaats, van december tot maart, zodat de pure en oorspronkelijke expressie van de wijn bewaard blijft, de rijping vindt plaats op fles. Een premium en onderscheidende biologische wijn temidden van het aanbod van conventionele en biologische producten en producten zonder toevoegingen. Daarom is Naturae ook bekroont met het biologische keurkmerk Terra Vitis. De houdbaarheidsdatum is door het niet toevoegen van hulpmiddelen wel enigzins beperkt, maximaal 2 jaar na vinificatie.

Dat dit baanbrekende werk niet voor niets is blijkt uit de eerste prijs die dit jaar in de wacht werd gesleept. Naturae werd door het toonaangevende Franse vakblad ‘Rayon Boissons’  uitgeroepen tot de innovatie van 2012 en werd door de recensenten van ‘Ateliers du Vin’ geroemd om “Het ‘schone’ etiket”.

Verkrijgbaar als Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon en Corbières. Hieronder meer informatie en de proefnotities.

Naturae – Chardonnay IGP Pays d’oc

Het proces van wijnmaken is bijzonder gecompliceerd, in het bijzonder omdat er geen zwavel noch enige andere toevoeging gebruikt worden. De druiven worden direct geperst waarna de most bij lage temperatuur een statische klaring ondergaat. Op deze wijze worden de oxidatieve elementen in de

most op natuurlijke wijze gestabiliseerd. De vergisting verloopt snel bij een gecontroleerde temperatuur van 18°C. De net uitgegiste wijn wordt gezuiverd door hem over te steken op een schone tank, waarna de appel-melkzure gisting plaatsvindt. Vervolgens wordt de wijn nog enkele malen bij gecontroleerde temperatuur overgestoken. De wijn wordt vrij jong op fles

gebracht, zodat al zijn natuurlijke aroma’s optimaal bewaard blijven. Op fles ontwikkelt de wijn zich nog verder.

Deze wijn heeft een prachtige bleekgele kleur met gouden reflecties. In de geur ontvouwen zich heerlijke aroma’s van witte bloesem en citrusfruit. Deze Chardonnay is heel evenwichtig en rond van smaak met een delicaat vleugje vanille en gemberkoek. De wijn is opmerkelijk elegant en lichtvoetig, waarbij de mondaroma’s prachtig met elkaar in evenwicht zijn. Lekker bij gegrilde vis, wit vlees of op zichzelf als aperitief.

Naturae – Syrah IGP Pays d’oc

Het werk begint in de wijngaard, met het nauwkeurig selecteren van die percelen die zich het best lenen voor het maken van dit type wijn (90% van het uiteindelijke resultaat hangt hier vanaf). De wijnstokken moeten volkomen gezond zijn, met een sterk, fris, dicht bladerdek en druiven die optimaal rijp zijn. Het juiste oogstmoment luistert bijzonder nauw, omdat de balans tussen

zuren en suiker en de rijpheid van cruciaal belang is voor dit soort wijn. De vinificatie is uiterst traditioneel, afgezien van het feit dat in dit geval in het geheel geen sulfiet gebruik wordt, noch enige andere toevoeging, De druiven worden ontsteelt, gekneusd en blijven vervolgens 10 dagen in contact met de gistende most. Deze most wordt dagelijks overgepompt over de schilletjes om alle fruitaroma’s zo optimaal mogelijk te extraheren.

Daarna volgt de persing, waarbij de perswijn apart wordt gehouden. Vervolgens wordt de jonge wijn overgestoken om hem van de grove lie te scheiden, waarna de appel-melkzure gisting plaatsvindt. Hierna worden de wijnen opnieuw overgestoken en daarna gekoeld om optimale stabiliteit in de tank te verkrijgen.

Deze wijn heeft een fraaie dieprode kleur met in de neus viooltjes in combinatie met tonen van specerijen. Deze Syrah zit boordevol verrukkelijk donkerrood fruit met op de achtergrond een vleugje chocola en zoethout. De wijn is gul van smaak met veel structuur en is gezegend met een superieure aromatische complexiteit. Voortreffelijk als begeleider van gegrild gevogelte, vlees in een rijke saus, gevulde groente en belegen kazen.

Naturea Cabernet Sauvignon IGP Pays d’oc

Ook bij deze Cabernet Sauvignon is de vinificatie uiterst traditioneel, ook hier zijn er geen toevoegingen. De druiven worden ontsteelt, gekneusd en blijven vervolgens 10 dagen in contact met de gistende most. Het enige werk tijdens deze periode bestaat uit het dagelijks overpompen van de most over de schilletjes om alle fruitaroma’s zo optimaal mogelijk te extraheren. Daarna volgt de persing, waarbij de perswijn apart wordt gehouden. Vervolgens wordt de jonge wijn overgestoken om hem van de grove lie te scheiden, waarna de appel-melkzure gisting plaatsvindt. Hierna worden de wijnen opnieuw overgestoken en daarna gekoeld om optimale stabiliteit in de tank te verkrijgen.

Deze wijn heeft een diepe paarsrode kleur. In de neus vermengen de tonen van specerijen zich met die van gekonfijt fruit en toast. Dit is een geconcentreerde fruitige Cabernet Sauvignon, met volop krachtige aroma’s van donkerrood fruit, zoals zwarte en blauwe bessen. In de mond een soepele elegante structuur, met een kruidige afdronk van peper en koriander. Heerlijk bij geroosterd vlees, vlees in rijke sauzen en fijne kazen.

Naturae Corbières AOP Corbières

Natuurlijke Corbières van 40% grenache, 30% carignan en 30% syrah, wordt op precies dezelfde wijze gevinifeerd als de Cabernet Sauvignon

Deze wijn heeft een diepe kleur met een purperen weerschijn. Het bouquet is intens met peperig rood fruit en tonen van meidoorn en de garrigues. Deze mooie Corbières is harmonieus en is een prima begeleider van rood vlees en zachte kazen.

Vanaf nu verkrijgbaar in de winkel en te bestellen via de mail: aeilke@fransmuthert.nl

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: