Een reactie plaatsen

Nieuw jaar, nieuwe whisky’s

Een nieuw jaar met nieuwe whisky’s. Uiteraard, want wie dacht dat 2013 dan een whiskyloos jaar zou worden, helaas. Er zal weer veel moois voorbij komen, veel betaalbaar, sommigen wat duurder en een aantal zelfs onbetaalbaar voor velen van ons. Een nieuwe Port Ellen release, de dertiende alweer. Nieuwe Octomore’s en Port Charlotte’s. Her en der een jubileumuitgave. Vele special releases, distillers editions en indpendent bottlings. Wat of wie wordt de opvolger van de Highland Park Thor en hoeveel nieuwe Octomore’s zullen er dit jaar eigenlijk verschijnen? Genoeg om over te kunnen dromen en/of budget voor vrij te maken. Ook wordt 2013 het jaar waarin onze nieuwe whisky winkel haar deuren zal openen, maar daarover deze week meer. We beginnen het jaar goed met 3 mooie whisky’s. Een exclusieve Carn Mor “Celebration Of The Cask” botteling van een 30 jaar oude Caol Ila (slechts 250 flessen), een nieuwe Adelphi Liddesdale en een 21 jaar oude Glen Spey in de Exclusive Casks serie.

Adelphi (Liddesdale) Bunnahabhain 18yo Batch 2 (46%)

Adelphi (Liddesdale) Bunnhabhain 18yo Batch 2 (46%)Liddesdale, een grote berg op een paar mijl afstand van de nieuwe Adelphi distilleerderij Ardnamurchan Distillery die in januari gebouwd moet worden en tevens naamgever van een mooie Adelphi serie waar inmiddels batch 2 van gereleased is. De Adelphi Liddesdale reeks blijkt op voorhand al een ode aan de nieuwe distilleerderij en zijn buurman te zijn. De Liddesdale, ten zuiden van Loch Sunart heeft een bijzondere geschiedenis en sommigen spreken zelfs van “Devil’s Acre” waar de oude weduwe haar koe aan aan de duivel heeft verkocht. Anderen daarentegen hebben het over “Fairie Knoll”, een gebied waar sprookjes bestaan en waar de “Deaf Shepherd” (dove herder) heerst. Deze herder is echter niks anders dan een groot stuk rots dat een beetje de kentenissen van een hoofd heeft. Temidden van een gebied waar niks groeit. Kortom, er zit een duidelijk verhaal achter deze whisky.

De Liddesdale Batch no.2 is samengesteld uit 3 Europese vaten (ex-sherry), allen 18 jaar gerijpt, van de Bunnahabhain distilleerderij en in totaal zijn er 1473 flessen van vervaardigt. Gebotteld op 46% en een whisky die je mee neemt naar warme stranden, je doet herinneren aan stookolie en zeegeuren naar voren brengt. Duidelijke Madeira tonen en veel gedroogd fruit die een mondvullende zoetheid meebrengen die overgaat in waxachtige tonen van sinaasappel en toffee tonen met een lange finish. Vanaf vandaag verkrijgbaar voor 93,95.

Carn Mor “Celebration Of The Cask” Caol Ila 1981 (30yo, 55,3%)

Carn Mor “Celebration Of The Cask” Coal Ila 1981 (30yo, 55,3%)Deze nieuwe uitvoering in de veel geprezen “Celebration Of The Cask” serie van de Scottish Liqueur Centre kwam in 2012 al uit maar ligt nu ook bij ons in de winkel. Zeer exclusief want maar 250 flessen van vervaardigd. Al vaker werd een whisky van Caol Ila gebruikt in deze serie en ook al vaker kwam deze uit het jaar 1981. Echter nog nooit was deze zo oud als deze, 30 jaar oud, en meestal lag het alcoholpercentage veel hoger (63,6% in bijvoorbeeld 2009 tegenover 55,3% nu). Deze 30 jaar oude uitvoering uit 1981 is de opvolger van de vorig jaar gereleasde editie uit 1980 die binnen een week was uitverkocht.

Een zeer fijne whisky die een rijping op Bourbon Hogshead vaten heeft gehad. Hij wordt volgens sommige kenners ook wel omschreven als de beste Bourbon rijping van Caol Ila die ze ooit geproefd hebben. Een mooi compliment, en dat mag je ook wel verwachten van een whisky van deze statuur. In de nues veel exotisch fruit, vooral ananas en lichte, verfijnde, rook. Een rook geur die tijdens de dronk alleen maar sterker wordt en waarbij de typische Coal Ila invloeden duidelijk naar voren komen. Dat het een feest der herkenning is blijkt wel als ook de ananas tonen terugkomen in de smaak, dit keer alsof deze gegrild (ge-BBQ’t?) is. In de afdronk stevig met wat verfijndere fruit tonen. Een echte aanrader voor elke whisky liefhebber en absoluut voor de Caol Ila ‘gekken’ onder ons want ondanks de prijs (212,50) is dit toch wel een echte must have!

Glen Spey “Exclusive Cask” 21yo (51,2%)

Glen Spey “Exclusive Cask” 21yo (51,2%)Een nieuw pareltje uit David Stirk’s “Exclusive Cask” serie van independent bottler de Creative Whisky Company. Een 21 jaar oude, uit 1990, Glen Spey met een finish op Pedro Ximenez Sherry vaten. Gereleased in 2012 in een kleine oplage. Helaas ontbreken hier de proefnotities nog maar die zullen zsm volgen!

 

 

 

 

 

Online bestellen kan ook op onze whisky webwinkel http://www.dramtime.nl. De Adelphi (Liddesdale) Bunnahabhain 18yo Batch 2 (46%) vindt u hier, de Carn Mor “Celebration Of The Cask” Caol Ila 1981 (30yo, 55,3%) vindt u hier en de Glen Spey “Exclusive Cask” 21yo (51,2%) vindt u hier.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: