De release stroom is op gang gekomen voor de maand maart. Binnenkort meer over 4 nieuwe Kilchoman releases en de Arran 18, nu eerst nieuws van Tomatin. Tomatin heeft van de week aangekondigd dat er twee nieuwe releases komen. Allereerst de eerste cask strength release en daarnaast een nieuwe en gelimiteerde variant van de Cu Bocan. Ook zal de ‘standaard’ 14 years old Port Wood Finish snel weer verkrijgbaar zijn na enige maanden van beperkte beschikbaarheid. Onderstaand meer info over al deze drie Highland single malts.
Tomatin Cask Strength Edition Batch 1 (57,5%)
De Tomatin Cask Strength Edition Batch 1 is de eerste botteling in de Tomatin Cask Strength serie die vanaf het voorjaar van 2015 als een jaarlijkse release zal terugkeren. Batch 1 heeft gerijpt in voormalige bourbon en Oloroso sherry vaten en is gebotteld op vatsterkte (cask strength) van 57,5%, non chill filtered. Een echte Tomatin single malt op volle sterkte. Een Highland whisky met veel kruiden, zoetigheid en zachtheid die het best te vergelijken is met een GlenDronach Cask Strength, Glengoyne Cask Strength, Glenfarclas 105 en Aberlour A’Bunadh.
Deze eerste batch is uitgebracht in februari 2015 met een oplage van 15.000 flessen.
Neus: lichte stroop, sinaasappel, limoen, peren, walnoten, peperkoek en langzaam zoeter wordend
Smaak: marsepein, verbrande suiker, geroosterde mout, kastanjes, gepolijst leer, en vanilla tabak
Afdronk: droog met langzaam opkomende kruiden tonen
Tomatin Cu Bocan Virgin Oak (46%)
De Tomain Cu Bocan Virgin Oak is de tweede release in de Cu Bocan trilogie van Tomatin. In deze serie van geturfde Tomatin malts is dit de opvolger van de sherry cask. De ‘normale’ Cu Bocan is gemaakt van bourbon, sherry en virgin oak vaten. Deze Virgin Oak laat het effect zijn dat het gebruik van nieuwe vaten heeft op licht geturfde malt whisky. Een gelimiteerde editie van 6000 flessen gebotteld op 46%.
Neus: levendige citrus tonen als limoensap en limoen sorbet, eiken tonen met veel vanilla en kokosnoot, op de achtergrond tonen van rozenwater, rode bessen, verse peer en ananas
Smaak: warme pecan tart met vanilla ijs, gebakken appels met kaneel, toffee en een vleugje rook
Afdronk: puur met een aangename kruidigheid
Tomatin 14yo Port Wood Finish (46%)
De Tomatin 14 years old Port Wood Finish is een 14 jaar oude Highlands single malt die in 2014 aan de ‘core range’ van Tomatin werd toegevoegd. Deze malt heeft eerst gerijpt in bourbon vaten gevolgd door een finish van een jaar in speciaal geselecteerde tawny port pipes.
Neus: krachtig met veel rode bessen en druiven tonen, vanilla, eiken en wat witte peper
Smaak pure chocolade met aardbeien, gemalen amandelen, walnoten, Victoria sponge cake en eiken
Afdronk: erg fruitig