Een reactie plaatsen

Berry Bros & Rudd – Exceptional Casks Collection

Berry Bros & Rudd, Wine & Spirit Merchants, kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Eén van ’s werelds grootste wijnverkopers, de bedenker van Cutty Sark en eigenaar van de Glenrothes en als diendoende onder meer verantwoordelijk voor de introductie van de welbekende Vintage serie. Daarnaast bottelen ze onder het Berry’s Own Selection label, kortweg Berry’s, ook een hele hoop onafhankelijke rums en whisky’s. Single cask en double cask releases van de beste vaten, want die hebben ze bij Berry Bros & Rudd maar wat vaak tot hun beschikking.

Nu is er ook een nieuwe en bijzondere serie, de Exceptional Casks Collection. Geïntroduceerd eind 2014 en gefocust op het bottelen van de meest exclusieve, zeldzame en bijzondere ‘spirits’. Spirits….. dus niet alleen whisky maar ook whiskey, rum, cognac, armagnac en ………. Doug McIvor, de man achter de whisky tak van Berry Bros & Rudd zegt het als volgt: “Our philosophy when choosing casks for the collection is to provide unparalleled quality; we take immense pride in this. This extraordinary and very limited range will showcase some of the most remarkable expressions we have released to-date. Each Exceptional Cask has a story to tell, whether the spirit comes from a closed distillery, reveals a distinct flavour characteristic or has been matured in a particular barrel.”

Kortom een bijzondere serie waarvan we waarschijnlijk nog veel van gaan horen. Inmiddels zijn de eerste drie bottelingen ook in Nederland, c.q. bij ons, beland. En het liegt er niet om, een 50 jaar oude North British, twee single cask Glenlivet bottelingen uit 1972 en een 37 jaar oude Jamaican rum. We hebben ze in de winkel staan en hieronder lees je meer over elk van deze bijzondere bottelingen.

Glenlivet 42 years old 1972

Berry  Bros Rudd Exceptional Cask Glenlivet 42yo 1972Deze 42 jaar oude Glenlivet is gedistilleerd op 10 maart 1972 en heeft gerijpt in vat 1072 alvorens in 2014 te zijn gebotteld op vatsterkte (cask strength) van 53%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 170 flessen.

Neus: diep, zacht tropisch fruit met bloemenbloesem en oud leer

Smaak: vele laagjes en nuances, honing en fruit

Afdronk: lang, zijdezacht en gracieus

kopen

North British 50 years old 1962

Berry Bros Rudd Exceptional Cask North British 50yo 1962Deze 50 jaar oude North British is gedistilleerd in 1962 en is een double cask release uit vat 90592 en 90593. Gebotteld op 18 december 2012 op vatsterkte (cask strength) van 58,9%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde double cask release van 472 flessen.

Neus: zeer elegant tropisch fruit, vanille en honing

Smaak: vanille en banaan met eikenhout

Afdronk: een prachtige balans

kopen

Jamaican Overproof Rum 37 years old 1977

Berry Bros Rudd Exceptional Cask Jamaican Overproof Rum 37yo 1977Deze Jamaican Overproof Rum is een rum met een extreem hoog alcoholpercentage. Gedistilleerd in 1977 en gebotteld eind 2014 op vatsterkte (cask strength) van 60,3%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 220 flessen.

Neus: sigaardozen, kokosnoot, kruiden en rijpe bananen

Smaak: een zeldzame complexiteit

Afdronk: een ongeëvenaarde rum

kopen

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: