Een reactie plaatsen

Review: Douglas Laing Mortlach vs Diageo Mortlach

Mortlach, de eerste distilleerderij in Dufftown, nog ver voor Glenfiddich, hoofdcomponent van de Johnnie Walker Black Label en sinds kort ook als single malt van de distilleerderij verkrijgbaar. Wat wil je nog meer? Nou een vergelijking tussen die distillery botteling en een onafhankelijke Mortlach? In 2013 kondigde eigenaar Diageo een groot investeringsplan aan en het eerste resultaat is begin 2015 daar, de Mortlach Rare Old. De eerste officiële distillery release sinds een hele lange tijd en de eerste in een serie van drie bottelingen die verspreid over anderhalf jaar op de (travel retail) markt komen.

Ook de eerste botteling van de ‘Mortlach Factory’ want zo duidt Diageo de distilleerderij in een Engelstalige brochure aan. We kregen het onder ogen op het Whisky Festival Noord Nederland en schrokken wel een beetje…. Want op het moment dat je een distilleerderij een ‘fabriek’ gaat noemen lijkt wel alle liefde voor de whisky weg te zijn…. Goed….. Diageo….. en verder….. En zonder direct te zeggen dat het niet goed is! Er zijn namelijk een hele hoop, voornamelijk jongere, onafhankelijke Mortlachs op de markt die heel goed zijn. Neem bijvoorbeeld die van The Ultimate, Wemyss, Gordon & Macphail of Douglas Laing. Van die laatste bottelaar hebben we verschillende Mortlach’s open staan waaronder een fantastische 10 jaar oude Old Particular botteling voor Whisky Import Nederland.

We kiezen echter voor een Provenance botteling uit 2006, 8 jaar oud en leeftijds- en ABV technisch waarschijnlijk een whisky die het beste te vergelijken is met de Rare Old. Proeven dus!

Mortlach battle

We beginnen met de Rare Old (43,4%)

Kleur: bijgekleurd dus niks zinnigs over te zeggen

Neus: wat zoete tonen van in suiker gebakken appel, wat bittere noten, karamel, lichte kruiden tonen die moeilijk te plaatsen zijn en iets bitters van blad of hout

Smaak: vol en stevig met een licht zuurtje/bittertje op de achtergrond, tonen van kaneel, wat vanille?, sultanas, meelkoekjes, pruimenjam, licht mineralig met constant een wat bittere toon op de achtergrond, moeilijk te plaatsen en niet erg aangenaam

Afdronk: droog, licht bitter wat zoete kruiden als vanille en kaneel en een vleugje peper

Overall: 2,81 keer gedistilleerd, daar komt het ‘fabrieksgehalte’ toch een beetje naar boven en daar begint volgens ons ook de ellende, want heel goed is deze Mortlach nou niet. Een vervelende bittere/lichtzure toon blijft op de achtergrond opspelen en verdwijnt nauwelijks. Lastig te bepalen wat het is maar het doet niet veel goeds. Rare en Old is deze whisky zeker ook niet. Onder de 10 jaar blijft ie zeker en bijzonder…. nee.

Dan de Provenance 8yo 2006 (46%)

Kleur: heel lichtgeel

Neus: zoetig en heel vol, wat karamel, fudge, boterbabbelaar en dan langzaam opkomende kruiden tonen met wat lichte citrus tonen, niet te zuur, precies goed

Smaak: overduidelijk Mortlach, veel warme kruiden, wat droge eiken tonen, veel vanille, creme brulee en fudge

Afdronk: creme brulee, fudge, romig, kruidig en een fris citrus zuurtje

Overall: kruidige, zoete en frisse dram tegelijkertijd. Een goede combinatie van aroma’s die perfect in balans zijn

De vergelijking: De Rare Old is geen slechte whisky, maar goed is anders! Zo’n 70 euro voor 0,5 liter van deze whisky is aardig veel en wat je er voor krijgt…… Doe jezelf een plezier en koop een onafhankelijke Mortlach, nu het nog kan. Er zijn er genoeg op de markt en je zult er veel plezier aan beleven. Doe het wel snel, wat heet, in de komende 5 jaar, want met het verschijnen van de Rare Old verkoopt Diageo tegelijkertijd geen vaten Mortlach meer aan andere partijen waardoor het aantal onafhankelijke bottelingen en dan met name de jongere en betaalbare binnen een paar jaar weer rap zal afnemen.

Alle bij ons verkrijgbare Mortlachs, waaronder deze twee, vindt je hier op Dramtime.nl.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: