Een reactie plaatsen

Dalwhinnie Winter’s Gold – ijs en ijskoud (niet) de lekkerste!

Dalwhinnie Winters GoldHet lag in de lijn der verwachting nadat eigenaar Diageo eerst de Singleton serie al op de schop nam en er een NAS release aan toevoegde. Nu volgt er ook een No Age Statement botteling voor Dalwhinnie waarna iedereen al vreest voor het voortbestaan van de 15yo. Niet getreurd die is er (voorlopig) gewoon nog, net als de nieuwe Winter’s Gold.

Dalwhninnie is Schotland’s hoogst gelegen distilleerderij en tevens één van de meest afgelegen. Door zijn ligging is het tevens de koudste met een jaarlijks maximum gemiddeld van 10,2 graden. Niet geheel ontoepasselijk is de nieuwe release een verwijzing naar deze kou die vooral in de winter zeer heftig is. De Winter’s Gold moet daarom ook aangevroren geserveerd worden voor het optimale resultaat en lijkt in dat opzicht wel een beetje op de Famous Grouse Snow Grouse. Deze Highlands single malt is gedistilleerd op 43% en dient bij voorkeur geserveerd te worden uit een vriezer van -18 graden. Het is in feite zelf non chill filteren, zonder dat filteren. Wat is dan het resultaat?

Neus: weinig geur als deze aangevroren is, ongekoeld tonen van honing, vanille (typisch Dalwhinnie) met mout en sinaasappels

Smaak: aangevroren is het een bewegende massa olie in je glas wat er leuk uit ziet maar qua smaak blijft er niet veel over. Op kamertemperatuur tonen van peper, eiken, houtzaagsel, gember en kaneel gevolgd door de typische Dalwhinnie aroma’s sinaasappel en honing gevolgd door iets van pruimen en alcohol

Afdronk: middellang met honing, vanille en sinaasappel. Indien gekoeld blijft er weinig van de afdronk over en is het meer een shotje.

Verkrijgbaar vanaf medio september en echt een hele aardige release, mits je hem op kamertemperatuur drinkt!

UPDATE 23/9/2015: Hij is er, je vindt ‘m hier.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: