Een reactie plaatsen

Bowmore Mizunara Cask & Devil’s Cask 3

‘East meets West’ en 1+1=2. Je kon er op wachten, sind Bowmore in Japanse handen (Suntory) is zou het niet meer dan logisch zijn dat er een keer een release zou komen die gerijpt zou zijn in vaten van Japans eiken, oftewel Mizunara. Een maand of twee geleden lekten al labels uit die Suntory bij de Amerikaanse overheid had aangedragen voor zo’n release en afgelopen dinsdagavond bevestigde Bowmore in de Greenwich Observatory in Londen tijdens een luxueuze presentatie dat deze release er dit najaar komt. Het foeilelijke label (zie onderstaand) wat we twee maand geleden zagen is gelukkig vervangen door een passend en licht label (en doos) in Japanse stijl.

Bowmore Mizunara Cask label

Enfin, een Mizunara Cask dus. Mizunara is Japans eiken en heeft geheel andere kwaliteiten dan bijvoorbeeld Amerikaans of Europees eiken. Het is tegelijkertijd ook duur hout. Slechts een beperkt aantal bomen mogen per jaar gekapt worden en dat drijft de prijs van dit hout flink op. Suntory, het moederbedrijf van Bowmore, maakt bijvoorbeeld maar een kleine 100 van dit soort vaten per jaar. Voordeel, als onderdeel van Suntory zijn ze voor Bowmore flink goedkoper. Maar maakt dit wat uit?

Bowmore Mizunara Cask

Al vaak waren er Japanse whisky’s gerijpt in Mizunara en ook Chivas Regal waagde zich er al eens aan. Vraag is dan al snel, wat kost deze Bowmore? Minimaal 750 pond oftewel iets meer dan €1000,- is de verwachting voor deze limited release van 2000 flessen die overigens enkel in Mizunara vaten is gefinished (3 jaar). Daarvoor rijpte de spirit, die volgens insiders gedistilleerd is in de jaren ’90 wat deze whisky grofweg tussen de 16 en 24 jaar oud zou maken, in bourbon en sherry vaten. Waarschijnlijk heeft deze in 10 Mizunara vaten gerijpt van 2012 tot 2015 alvorens te zijn gebotteld op batch sterkte van 53,9%.

Volgens Bowmore een ware ‘East meets West’ whisky die Japanse en Schotse whisky karakteristieken bij elkaar brengt en tegelijkertijd ook een experiment. Hoe smaakt het? “Een kruidige en zachte smaak met zoete vanille, cederhout, mango en rozenbloesemhoning aangevuld met de typische Bowmore karakteristieken turf en rook”.

O, en dat is niet het enige! Alhoewel nog steeds ‘officieel onbevestigd’ is het zeer waarschijnlijk dat er dit najaar ook een vervolg komt in de Devil’s Cask serie. Naar verluid wordt zeer binnenkort ook Batch 3 aangekondigd. Een fles reserveren? Mail naar info@dramtime.nl.

Meer (bijzondere) Bowmore’s vindt je overigens hier.

UPDATE 20/8/2015: Door het overweldigende aantal Bowmore Devil’s Cask 3 reserveringen nemen we deze vanaf heden niet meer aan! Mizunara Cask reserveringen worden nog wel aangenomen!

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: