Een reactie plaatsen

Adelphi The Glover

Adelphi The GloverEen unieke whisky en een uniek experiment van onafhankelijke bottelaar Adelphi. Een blend van Schotse en Japanse malt whisky’s ter ere van de relatie tussen Schotland en Japan en een eerbetoon aan Thomas Blake Glover. Geboren in Fraserburgh, opgegroeid in Aberdeen en op jonge leeftijd verhuist naar Japan waar hij bekend is geworden als de ‘Schotse Samurai’. Hij had een grote invloed op de modernisatie van Japan in de 19e eeuw en werd daardoor de eerste buitenlander die van de Japanse keizer de ‘Order of the Rising Sun’ ontving. Een hoge Japanse onderscheiding.

Is The Glover dan net als vele andere whisky’s een verwijzing naar het verleden en niks meer? Nee. Alex Bruce, de Managing Director van Adelphi en de blender van deze whisky is de achter-achterkleinzoon van de ‘Earl of Elgin’ die de eerste handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en Japan sloot in 1858. Het was deze overeenkomst die de weg voor ondernemers en handelaren als Thomas Blake Glover vrijmaakte.

Een whisky dus die om de band tussen Japan en Schotland draait. Of beter gezegd twee whisky’s want er zijn twee varianten. Beiden gebotteld op initiatief van Jim Millar die zich nadrukkelijk bezighoudt met de betrekkingen tussen beide landen waar whisky een grote rol speelt.

The Glover 22yo (53,1%)

Allereeerst is er The Glover 22 years old, een blend van malts uit 3 single casks gedistilleerd bij de inmiddels gesloten Hanyu distilleerderiij in Japan, Longmorn en Glen Garioch. Een gelimiteerde release van 390 flessen, tenminste 22 jaar oud en gebotteld op vatsterkte van 53,1%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Kleur: donker amber met een koperen weerschijnsel

Neus: lijnzaad olie, marsepein en poedersuiker met Maraschino kersen in pure chocolade, cake mix met gedroogd tropisch fruit als banaan, mango en papaya

Smaak: mondvullend met olie, kruiden, verse aardbeien, guave, zwarte kersen, kokosnoot biscuits, Kerala peper en grapefruit

Afdronk: licht drogend met kruidnagel, eucalyptus en Toblerone chocolade

The Glover 14yo (44,3%)

De The Glover 14 years old is eveneens een blended malt whisky van zowel Japanse als Schotse whisky. Tenminste 14 jaar oud en met naar verluid ook Hanyu er in. Een gelimiteerde release van 1500 flessen gebotteld op 44,3%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Kleur: herfst goud

Neus: fris met turfrook, zeebriesje, amandelen, groene appels, sinaasappel en honing

Smaak: zwarte bessen, aanhoudende roet rook, maritiem

Afdronk: zacht en complex

Reserveren kan via de mail, info@dramtime.nl. Alle overige bij ons beschikbare Adelphi bottelingen vindt je hier. En een enkele Hanyu botteling hier.

UPDATE 18/12/2015: The Glover has arrived. Je vindt ‘m hier!

Adelphi The Glover 2

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: