Een reactie plaatsen

Nieuwe oude Bowmore bottelingen

Oude Bowmore bottelingen. We zijn er stiekem een beetje verliefd op. Niet alleen mooie oude flessen maar vaak ook veel betere Bowmore dan dat we dat nu kennen. Met het vertrek van het oude management (onder meer naar Morrison & Mackay a.k.a. Carn Mor) is de neergang van Bowmore helaas ingezet. Niet dat het nu slecht is, nee. Het was alleen veel beter!

Gelukkig duikt er zo af en toe een privé verzameling met oude Bowmore bottelingen op en als de mogelijkheid er is nemen we die dan maar al te graag over. Zo ook in dit geval. Afgelopen week namen we weer 25 bottelingen over. Een aantal vond direct een nieuwe eigenaar, de andere hebben we nu online gezet. Hieronder vindt je een klein overzicht.

Bowmore Dusk (50%)

Bowmore DuskDe Bowmore Dusk is een limited edition Bowmore botteling van 12.000 flessen uit 2000. Deze Islay single malt is ook wel bekend als de eerste botteling in de Bowmore Dusk, Dawn, Darkest serie die ook wel de Bowmore 3D serie genoemd wordt en is een cask strength botteling van 50%. Sinds het begin van dit millennium geeft Bowmore een aantal geselecteerde vaten, met de unieke Islay smaak, een finish op vaten waar wijn, port en sherry in heeft gerijpt. De Master Blender van Bowmore  heeft voor deze Bowmore Dusk de malt kort laten rijpen op verfijnde Claret (Bordeaux) vaten. De finishing op deze vaten waar de rode wijn in heeft gerijpt geeft een prachtige koperachtige kleur en fruitige smaak aan de whisky, zonder dat het Islay karakter van Bowmore verloren gaat.

Neus: tonen van roetige rook en ziltige aroma’s van de zee met tonen van frambozen, viooltjes en gemout graan

Smaak: zacht, gelaagd en vettig met veel fruit, wat bloemige aroma’s en een ziltige toets met wat rook

Afdronk: fruitig met eerst citrus en daarna rood fruit en een fraai terugkerend aroma van viooltjes met wat tonen van turf

kopen

Bowmore Dawn (51,5%)

Bowmore DawnDe Bowmore Dawn is een limited edition Bowmore botteling uit 2001. Deze Islay single malt is ook wel bekend als de tweede botteling in de Bowmore Dusk, Dawn, Darkest serie die ook wel de Bowmore 3D serie genoemd wordt en is een cask strength botteling van 51,5%. Sinds het begin van dit millennium geeft Bowmore een aantal geselecteerde vaten, met de unieke Islay smaak, een finish op vaten waar wijn, port en sherry in heeft gerijpt. De Master Blender van Bowmore  heeft voor deze Bowmore Dawn de malt laten rijpen op verfijnde port vaten. De finishing op deze vaten zorgt voor een bijzondere port finish Islay whisky die in Jim’s Murray Whisky Bible van 2008 94 punten kreeg.

Neus: rokerig en kruidig met tonen van rozemarijn, lavendel, turf en wat zout gevolgd door rode bessen, mout, sinaasappel schil en zeewier

Smaak: tonen van toffee en mout gevolgd door aardbeien, kruiden, turf rook, hennep touw, nootmuskaat, en kersen doen herinneren aan een zeer goede wijn

Afdronk: opnieuw herinnert het aan een zeer goede wijn met veel fruitige tonen, wat houtrook en toffee

kopen

Bowmore Darkest

Bowmore DarkestDe Bowmore Darkestis een limited edition Bowmore botteling uit 2002. Deze Islay single malt is ook wel bekend als de derde botteling in de Bowmore Dusk, Dawn, Darkest serie die ook wel de Bowmore 3D serie genoemd wordt. De Darkest was op dat moment al een bestaande expressie die in 1993 voor het eerst werd gebotteld. Sinds het begin van dit millennium geeft Bowmore een aantal geselecteerde vaten, met de unieke Islay smaak, een finish op vaten waar wijn, port en sherry in heeft gerijpt. De Master Blender van Bowmore heeft voor deze Bowmore Darkest de malt laten rijpen op verfijnde sherry vaten. De finishing op deze vaten zorgt voor een bijzondere sherry finish Islay whisky.

Neus: licht rokerig met tonen van banaan en bloemen, overrijp citrus fruit en veel kersen

Smaak: licht medicinaal met veel kruiden en wat toffee aroma’s, fruitig en licht drogend met wat rook en zout

Afdronk: lang en rokerig met een lichte scherpheid en een bittertje

kopen

Bowmore Claret (56%)

Bowmore ClaretDe Bowmore Claret is een zeer bijzondere Islay single malt van deze distilleerderij en stamt uit 1999. Een Bowmore met een wijn finish is relatief ongebruikelijk maar al ver voor 1999 werd er op de distilleerderij geopperd een keer een goede ‘wine cask release’ uit te brengen en zo ontstond de eenmalige bottling ‘Claret’. De Claret dankt zijn naam aan de Franse wijn vaten die Bowmore gebruikte. Deze wijnvaten kwamen van Bordeaux wijnhuizen die in handen waren van whisky multinational Suntory. Tezamen met gebruikelijke Bowmore vaten werden deze gehuwd tot een mooie malt met wijn rijping. Vervolgens is de whisky op cask strength van 56% en in een oplage van 12.000 flessen gebotteld.

Neus: bijna geen turf maar vooral duidelijk aanwezige wijn en kruiden aroma’s, tonen van lichte karamel, sappig fruit en een vleugje van iets wat gegrild is

Smaak: duidelijk een wijn finish maar met passende turf aroma’s met wat pittige tonen die doen herinneren aan een Talisker, tonen van fruit en wat rook

Afdronk: erg lang en rokerig met opnieuw veel fruit gevolgd door drogere tonen van koffie

kopen

Bowmore Cask Strength (56%) (Screen Printed Bottling)

Bowmore Cask Strength liter old bottlingEen cask strength botteling van Bowmore van kort voor de eeuw wisseling.  Een Islay single malt zonder leeftijdsaanduiding maar waarvan de leeftijd op rond de 15 jaar geschat wordt. Het betreft een liter uitvoering met een op het glas geprint label.

Neus: zeer floraal met tonen van zoetigheid en viooltjes

Smaak: erg stevig met een smaak explosie met tonen van bruine suiker, viooltjes, kruiden, een zoetje en een beetje rook

Afdronk: zacht met florale tonen, aroma’s van eikenhout en een vleugje rook

kopen

Bowmore Cask Strength (56%) (2002 bottling)

Bowmore Cask Strength 70cl old bottlingEen Bowmore Cask Strength botteling uit 2002 met het alom bekende zeemeeuwen etiket. Gebotteld op 56%.

Neus: rokerig en fruitig met tonen van boter, room en abrikozen

Smaak: stevig en redelijk heftig  met veel turf, vanille fudge en kruiden

Afdronk: lang met tonen van turf en rook

kopen

Bowmore The Legend of the Sea Maiden

Bowmore The Legend of the Sea Maiden frontDe Bowmore The Legend of the Sea Maiden is de 8e botteling uit de Bowmore The Legend series die tussen 1994 en 2006 gebotteld werden. Elk jaar kwam er een nieuwe release uit waarbij een legende van Islay centraal stond. The Legend of the Sea Maiden is 8 jaar oud , gedistilleerd in 1993 en in 2001 gebotteld in een gelimiteerde oplage gebotteld.

De legende van de Sea Maiden is als volgt:

The old fisherman looked forlornly at his dripping, empty net. Suddenly, a sea-maiden rose to the surface of the sea.
“I will give you good fishing in return for your first born son,” said she.

Desperately hungry, the fisherman eagerly consented. Soon a son was born to him, but he could not give up the boy. A soothsayer said that to break the promise, the boy would have to find the ghostly white deer that so many feared, slay it, and break the golden egg hidden inside.

Years later, the son – now a young man – went on a quest for the deer. The sea-maiden was angry, but before she could push the old fisherman into the sea, the son slew the deer and smashed the egg into a million pieces. The promise was broken and the sea-maiden banished to the deep forever.

kopen

Bowmore Voyage (56%)

Bowmore VoyageDe Bowmore Voyage is een oude Islay single malt uit 2000. Een bourbon matured gefinished in port pipes en cask strength Bowmore gebotteld op 56%. Een limited release van 12000 flessen.

Neus: turf, munt, licht bittere tonen, citrus en port zoetheid

Smaak: tonen van peper, menthol, hete kruiden, rook, veel turf, as, zwarte thee en verbrand hout

Afdronk: erg lang met peper en zee invloeden

kopen

Bowmore 12yo (Screen Printed Bottling)

Bowmore 12yo liter old bottlingEen 12 jaar oude Bowmore botteling van kort voor de eeuw wisseling met een op het glas geprint etiket. Een zeldzame botteling, mede vanwege het feit dat het een liter uitvoering betreft.

Neus: subtiele rokerigheid met een licht zoetje en tonen van karamel, butterscotch en Oloroso sherry tonen

Smaak: redelijk vol met een kleine turf explosie, moutigheid en een peper coating

Afdronk: droog, stevig en lang met een vleugje turf en een lichte zoetigheid

kopen

Bowmore 15yo Mariner (2006 Bottling)

Bowmore 15yo MarinerDe Bowmore 15 years old Mariner is een speciale Islay botteling van 15 jaar oud met alle eigenschappen van het eiland, het aroma van de heide en de omringende zee. Dit is een oudere botteling uit 2006 gebotteld op 43%.

Neus: rokerig met tonen van toffee en verse groene appels

Smaak: romig en rokerige eiken met gekonfijt fruit en een hit van zeezout

Afdronk: lange, subtiele en complexe afdronk

kopen

Bowmore 17yo (2004 Bottling)

Bowmore 17yo 2004Deze Bowmore 17 years old is een oude Islay single malt uit 2004 gebotteld op 43%.

Neus: rook met zachte turf, stroop, rum kruiden, toffee appels en tropisch fruit

Smaak: romig en moutig met kaneel, toffee appels, bread and butter pudding en warme rook

Afdronk: lang en romig met vanille aan het eind

kopen

Bowmore 16yo Cask Strength 1989 (51,8%)

 

Bowmore 16yo CS 1989De Bowmore 16 years old Cask Strength 1989 is een 16 jaar oude Islay single malt en gelimiteerde cask strength release. Gedistilleerd in 1989 en gerijpt in bourbon vaten. In totaal zijn 134 van deze vaten in 2005 gebotteld op vatsterkte (cask strength) van 51,8%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Geen proefnotities beschikbaar.

kopen

Bowmore 25yo (Old Bottling)

Bowmore 25yo  old bottlingEen 25 jaar oude Bowmore botteling uit het begin van deze eeuw (2003). Deze botteling staat ook wel bekend als de ‘seagulls’ botteling vanwege de zeemeeuwen die op het etiket staan. Een erg fruitige Islay single malt met een rijke rook smaak. Verpakt in een zwart houten kist.

Neus: kruidig en turfachtig met een vleugje rook

Smaak: zoete notige aroma’s  met tonen van sherry, eiken, turf en rook

Afdronk: lang

kopen

Al onze overige Bowmore bottelingen vindt je hier op Dramtime.nl.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: