Een reactie plaatsen

Blackadder – de wereld van Raw Cask whisky

Robin Tucek was afgelopen week in Nederland voor zijn eerste tasting tour sinds een jaar of vijf en deed uiteraard ook ons aan. Direct een goed moment voor een Blackadder review.

Tucek begon in ’95 na eerst Master of Malt mede te hebben opgericht en na het proeven van een Glen Grant cask sample. Het effect van non chill filteren werd de Tsjechische Engelse Zweed die een groot deel van het jaar in Japan verblijft als adviseur van een nieuwe distillery al snel duidelijk. Hij ging echter een stap verder met zijn vele Raw Cask bottelingen waarbij er zelfs wat vat residu (verkoold hout) mee komt in de fles. 20 jaar later staat Blackadder groots op de kaart. De bottelingen zijn niet aan te slepen, tastings zijn in een razend tempo uitverkocht en de Raw Cask serie heeft broertjes en zusjes in de vorm van Peat Reek, Smoking Islay, Black Snake, A Drop of the Irish, Raw Cask Statement, The Legendary, Raw Cask Rum en het net nieuwe Red Snake. Onderstaand een overzicht van deze verschillende labels en een overzicht van de net nieuwe binnengekomen Blackadders. Hier alvast een overzicht van de momenteel bij ons verkrijgbare Blackadder releases.

Raw Cask & Raw Cask Statement

Blackadder Raw Cask Amrut PeatedDe koning van de non chill filtered whisky’s. Elke fles bevat wat sediment uit het vat. Altijd single cask bottelingen gebotteld op hoge sterktes. Ook veelvuldig van distilleerderijen waarvan maar weinig independent bottelingen verkrijgbaar zijn zoals Amrut, Chichibu (enkel in Japan verkrijgbaar) en The English Whisky Company.

Je vind alle Raw Cask & Raw Cask Statement bottelingen hier.

Black Snake

Blackadder Black SnakeEen rijke single malt uit bourbon en sherry vaten die als single cask release volgens het omgekeerde solera systeem gerijpt wordt. Elke botteling start in een bourbon vat. Drie vaten worden vervolgens in een sherry butt overgegoten en rijpen gezamenlijk een x aantal maanden. Twee derde van het vat wordt dan gebotteld als First Venom van het betreffende vat, nieuwe bourbon vaten worden aan de sherry butt toegevoegd en het proces begint opnieuw voor de Second Venom.

Je vind alle Black Snake bottelingen hier.

Peat Reek

Blackadder Peat ReekPeat Reek is de geur van verbrande turf en zijn rokerige smaak. Een single cask single malt botteling van zwaar geturfde malt waarbij de distilleerderij altijd geheim blijft. Uiteraard ook hier gebotteld zonder filtering, inclusief sediment en op een hoog alcoholpercentage. Er is overigens ook een 46% variant.

Je vind alle Peat Reek bottelingen hier.

Smoking Islay

Blackadder Smoking Islay newRokerige Islay whisky waarvan de distilleerderij niet onthuld wordt. Uiteraard ook hier gebotteld zonder filtering, inclusief sediment en op een hoog alcoholpercentage. Er is overigens ook een 46% variant.

Je vind alle Smoking Islay bottelingen hier.

A Drop of the Irish

Blackadder A Drop of the IrishEen hommage aan de Ierse whiskey. Vaak fris en licht. Uiteraard ook hier gebotteld zonder filtering, inclusief sediment en op een hoog alcoholpercentage. Er is overigens ook een 46% variant.

Je vind alle A Drop of the Irish bottelingen hier.

The Legendary

Zwaar gesherriede whisky’s, meestal Highlands of Speyside, die zowel met als zonder leeftijdsaanduiding gebotteld worden.

Je vind alle The Legendary bottelingen hier.

Red Snake

Blackadder Red Snake 55De Red Snake wordt gebotteld van dezelfde single malt whisky als de Black Snake maar dan van first-fill Bourbon vaten en is de laatste toevoeging van Blackadder.

Je vind alle Red Snake bottelingen hier.

Raw Cask Rum

BA RC Rum Trinidad Caroni 18yo 1997Naast whisky is Robin ook zeer bekend voor zijn single cask rums die hij volgens het Raw Cask principe bottelt. Vrijwel altijd op een hoog alcoholpercentage en geregeld van bijzondere rum distilleerderijen zoals bijvoorbeeld de gesloten Caroni distilleerderij.

Je vind alle Raw Cask Rum bottelingen hier.

 

UPDATE 16-5-2016: Nieuwe Blackadder bottelingen

Blackadder Raw Cask Statement Inchgower 20yo 1995 Celebrating 20 years of Blackadder (57,6%)

Blackadder Raw Cask Glen Ord 19yo 1996 (53,8%)

Blackadder Peat Reek Cask Strength (61,3%)

Blackadder Peat Reek Cask Strength Sherry Finish (58,2%)

Blackadder A Drop of the Irish Cask Strength (60,4%)

Blackadder Raw Cask Rum Jamaica Moneymusk 12yo 2003 (57,8%)

Blackadder Raw Cask Rum Trinidad Caroni 18yo 1997 (63,1%)

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: