1 reactie

Glenmorangie Bacalta

glenmorangie-bacaltaDe Glenmorangie Milsean was net een half jaar op de markt en toen lekte het label voor een volgende Glenmorangie al uit. De 8e Private Edition serie botteling, de Bacalta. Een Glenmorangie gedeeltelijk gerijpt in de speciaal ontwikkelde Malmsey Madeira-vaten. Deze geven de Glenmorangie Bacalta (Schots-Gaelisch voor gebakken) een bijzonder en complex karakter.

De Bacalta is geïnspireerd op de Glenmorangie Madeira finish uit het verleden. Zo’n twintig jaar geleden was dat de eerste whisky ter wereld met een extra rijping op Madeira-vaten. Deze expressie is nog steeds zeer gewild en Glenmorangie wilde graag weer met Madeira vaten werken. Maar alleen met de beste vaten en die zijn zelden beschikbaar… Glenmorangie liet speciale vaten maken van Amerikaans eikenhout. Na deze flink te toasten zijn ze gevuld met Malmsey wijn, de zoetste en meest geprezen Madeira, om te rijpen in de hete zon van het eiland Madeira. Eenmaal geleegd zijn de vaten naar Schotland verscheept en gevuld met Glenmorangie die al had gerijpt in bourbonvaten. De Malmsey vaten geven de Bacalta een laagje zongerijpte zoetheid mee.

Neus: aromatisch, honingrijk en zoet. Wat rijpe abrikozen, mede-achtig en een bijzondere mineraalachtige/vuursteenachtige toon, gevolgd door witte chocolade. Een beetje water zorgt voor een klassieke ‘rancio’/gerijpte Balsamico-toon, met een vleugje gebakken brood, moutachtige/biscuittonen, weidebloemen en wat perzik.

Smaak: eerst een explosie van munttoffee met gebakken fruit, zoals gekaramelliseerde sinaasappels en abrikozen, veel honing, amandelen en dadels… Melkchocolade, marsepein, witte peper en rijpe, sappige suikermeloen.
Afdronk: een rijke, stroperige afdronk met meer gekaramelliseerde citrusvruchten en peren, wat romige toffee, met op de achtergrond een boeiende menthol-/eucalyptuservaring.

Reserveren van een fles Bacalta kan door te mailen naar info@dramtime.nl! Alle overige bij ons beschikbare Glenmorangie releases vindt je hier op Dramtime.nl.

 

 

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Eén reactie op “Glenmorangie Bacalta

  1. […] de Glenmorangie Private Edition Bacalta die we in februari verwachten is er nog een Glenmorangie in aantocht. De Grand Vintage Malt 1990. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: