Een reactie plaatsen

Ron Abuelo – rum uit Panama!

Op 30 mei j.l. deden we mee aan een twitter tasting van een in Nederland nog vrij onbekende rum, Ron Abuelo. Een erg zuivere rum uit Panama die ook in Europa langzaam een voet aan de grond krijgt. De tasting beviel goed en daarop is besloten 3 soorten rum van dit bedrijf in het assortiment op te nemen.

De geschiedenis van Varela Hermanos S.A., de producent van Ron Abuelo, gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Een jonge Spaanse immigrant richtte toen de eerste rietsuiker plantage op in de pas gevormde republiek van Panama.

Tot op de dag van vandaag wordt in de vallei waar het allemaal begon, Pesé, rietsuiker geplant die gebruikt wordt voor onder andere de Ron Abuelo. De producent Varela Hermanos staat in Panama dan ook nog steeds bekend om zijn hoogwaardige alcoholische dranken en een rum met onvergelijkbare kwaliteit. Deze rum, Ron Abuelo, staat bekend om zijn superieure smaak, zachtheid en complexiteit.

De rum, die wordt geproduceert door haciënda San Isidro is uniek in zijn smaak door de bijzondere klimatologische condities waarmee de haciënda is gezegend. De gematigde regenval, de koele nachten en de luchtvochtigheid spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de karakteristieken van deze rum.

Het bedrijf heeft de volledig controle over het gehele productie proces waarbij de suikerriet handmatig wordt verbouwd en geoogst waarna het suikerrietsap wordt gefermenteerd met eigen gekweekte gistculturen om vervolgens te worden gedestilleerd en gerijpt, in eigen beheer en op eigen terrein.

Voor de botteling maakt men gebruik van de Solero methode waarbij twee stijlen rum worden gemengd, een lichte pure rum met een hoger alcohol percentage en een aromatische rum met volle exotische smaken. Vakkundig gemaakt en gerijpt op eiken, die vanille en karamel tonen toevoegen aan het smaakpallet

Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot marktleider in Panama en produceert naast Ron Abuelo ook `Herrerano Seco´, de nationale drank, ´Ron Cortez´ en ´Gin Caballito´. Bij ons zijn vanaf heden de Ron Abuelo Anejo, 7 anos en 12 anos verkrijgbaar. Hieronder de proefnotities:

Ron Abuelo Anejo, Reserva Especial

De jongste specialiteit in deze serie die een 3 jarige rijping op Amerikaans wit eiken heeft gehad.

Kleur: licht amber/stro geel

Neus: bruine suiker, gedroogd tropisch fruit, karamel en een hint tabak

Smaak: Butterscotch, vanille, toetsen van kaneel en nootmuskaat, lichte body en niet te scherp

Afdronk: plezierig en droog aan het eind

Ron Abuelo 7 anos, Reserva Superior

Circa 7 jaar gerijpt op gebruikte whisky en bourbon vaten.

Kleur: honing/goud

Neus: aanvankelijk bloemig en hooi, dan zwaardere en rijkere tonen van vanille en karamel

Smaak: Volle ronde textuur en body, eerst zoet met een warme smaak van toffee en karamel, dan bloemige tonen, vanille en appel bloesem.

Afdronk: aardse tonen, leer en rook, zonder te branden in de keel

Ron Abuelo 12 anos, Gran Reserva

Met 12 jaar de langst gerijpte uit de Ron Abuelo serie, een rum die ook menig bourbon of whisky drinker zal waarderen.

Kleur: diep, briljant amber

Neus: stevig en complex, weelderig zoet, kruidig, prettig en warm

Smaak: butterscotch, geroosterde noten, nootmuskaat, kaneel, piment, afgewisseld met een stroperig zoet dat naijlt in de finish

Hieronder een kort filmpje over het productieproces van Ron Abuelo.

 

UPDATE 16/10/2012:

Op de Dutch Rum Awards, die op zondag 14 oktober in Haarlem werden georganiseerd is de Ron Abuelo 7 Anos uitgeroepen tot beste rum van Nederland. Lees hier het hele artikel hierover op onze website.

Over Tom-Roderick Muthert

22 years old, originally from the Netherlands, currently living in Hangzhou (China), marketeer at Goomaai (www.goomaai.com), interested in internet B2B traders, culture in business, marketing, branding, whisky, wine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: