Een reactie plaatsen

DIAGEO Distillers Editions & Special Releases 2012 (UPDATE)

Het is weer zover, de 2012 Distillers Editions en Special Releases zijn in aantocht. Hieronder de lijst met de bij ons te verschijnen whisky’s. Prijzen en proefnotities volgen hopelijk zo spoedig mogelijk! De verwachte uitlevertermijn ligt tussen begin oktober en half november en de verwachting is dat dit in fases zal gebeuren. Diageo kennende kan het echter ook zo maar zijn dat alles pas eind november arriveert… Bestellen/reserveren kan al via de mail: aeilke@fransmuthert.nl

Distillers Editions:

Dalwhinnie

Cragganmore

Oban

Lagavullin

Caol Ila

Special Releases:

Lagavullin 21yo

Het is pas de 2e 21 jaar oude whisky die gebotteld is door de origínele distillateurs. Gelagerd op ‘first fill ex-sherry European Oak’ vasten, elk tenminste 21 jaar oud en gevuld in 1991.

Port Ellen 33yo

De 12e in een zeer gelimiteerde serie van jaarlijkse releases. Gelagerd op ‘refill American Oak’ en ‘refill European Oak’ vaten die afgevuld zijn in 1979.

Brora 35yo

Slechts 1566 flessen zijn er van de 11e botteling in deze serie. Gemaakt van tenminste 35 jaar oude whisky’s die gedistilleerd zijn in 1976 en 1977 en een rijping op ‘refill’ Amerikaans eiken hebben gehad.

Dalwhinnie 25yo

5358 flessen zijn er van deze laatste van 4 gelimiteerde releases. De eerste in de serie die een rijping heeft gehad op ‘American Oak hogsheads’.

UPDATE 12/11/2012

Alle Distillers Editions zijn inmiddels gearriveerd. Er zijn nog een paar exemplaren verkrijgbaar. Neem contact met ons op voor meer informatie. aeilke@fransmuthert.nl 

UPDATE 13/11/2012 –> proefnotities

Port Ellen 12th Release 32YO, 52,5% (1979)

De 12de release van de allang gesloten Port Ellen Distillery. Gelagerd op Amerikaans eiken en refill Europees eiken. Op vat gegaan in 1979 en dit jaar zeer beperkt verkrijgbaar. Zeer gelimiteerd en gewild dus. Zo gewild dat het zelfs, middels contracten, verboden is deze fles in de komende 3 jaar door te verkopen op eBay. Een rare maatregel want na deze 3 jaar is de waarde al flink gestegen. Tot zover de rariteiten rondom de gewildheid en verkoop van deze whisky.

Neus: geuren van de zee, oester, natte gravel, schelpen. Mineralen en florale tonen, een lichte rook en jodium geur, fris, scherp. Na toevoeging van water meet limoen, rabarber als ook wat hout tonen.

Smaak: turf, bitterheid van as en grapefruit. Tonen van zeewier gevolgd door leerachtige tonen. Harsachtige eiken, koude rook, aards, mineraal en scherp. Zoete en zure kiwi’s en late vage vanille tonen.

Afdronk: droog, lang, tamelijk pittig, zoethout en een snufje zout

Brora 35YO, 48,1% (1976 & 1977)

Slechts 1566 flessen zijn er van de 11e botteling in deze serie. Gemaakt van tenminste 35 jaar oude whisky’s die gedistilleerd zijn in 1976 en 1977 en een rijping op ‘refill’ Amerikaans eiken hebben gehad.

Neus: vin jaune, roet, benzine, vuursteen, tonen van sardines in blik, stopverf, plasticine, verse boter. Een beetje verse koriander, eucalyptus en munt en weëe tonen van pastinaak en knolselderij

Smaak: lichte eiken tonen, fruitige aroma’s van sinaasappel, tonen van anijszaad, as. Hinten van tropisch fruit, voornamelijk mango en limoen. Een dikke laag van as en teer, een beetje typerend voor een Brora.

Afdronk: lang, sappig, rokerig, droger dan de smaak, zachte tannines

Lagavullin 21YO, 52% (1991)

Het is pas de 2e 21 jaar oude whisky die gebotteld is door de origínele distillateurs. Gelagerd op ‘first fill ex-sherry European Oak’ vasten, elk tenminste 21 jaar oud en gevuld in 1991.

Neus: turfachtig, maritiem, licht mineraal, teerachtig, koude as, een klein beetje jodium en veel zeewier

Smaak: mineraal, kruidig, sappig, teerachtig, grauw, opnieuw mineraal en koude as gevolgd door fruitige tonen van sinaasappel, ananas. Drop en maritieme smaken . Verdund met water wordt het zachter.

Afdronk: lang, grauw, teerachtig, mineraal, droge turf, rook, de fruitige tonen van mandarijn en sinaasappel gevolgd door zeewier. Verdund met water wordt het gladder en korter

Dalwhinnie 25YO 52,1% (1987)

5358 flessen zijn er van deze laatste van 4 gelimiteerde releases. De eerste in de serie die een rijping heeft gehad op ‘American Oak hogsheads’.

Neus: pittige appel chutney, munt, 5-kruiden, een licht aroma van vanille custard, honing, maltsuiker en lichte groene kruiden op de achtergrond

Smaak: in het begin erg siroopachtig met tonen van hout, boter, varens, zoethoutwortel, wax, meubelpoets gevolgd door rood fruit en een caramelachtige zoetheid van papaya’s

Afdronk: menthol, waxachtige fruit tonen, gestoofde appel en een lichte spicy toets van chili peper

 

UPDATE 1/2/2013: Het complete assortiment Diageo Distillers Editions en Special Releases is ook te koop in onze online whisky webwinkel http://www.dramtime.nl. De Distillers Editions vindt u hier, de Special Releases vindt u hier.

Over Tom-Roderick Muthert

22 years old, originally from the Netherlands, currently living in Hangzhou (China), marketeer at Goomaai (www.goomaai.com), interested in internet B2B traders, culture in business, marketing, branding, whisky, wine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: