Een reactie plaatsen

Oost-Groninger likeuren van Alambik

Alambik is een kleine producent van gedistilleerde dranken en is gevestigd in Midwolda (Groningen).  Naast het destilleren van dranken is het ook mogelijk om workshops distilleren te volgen en outdoor te koken.

De distilleerderij van Alambik is er om op kleine schaal destillaten te maken. Men beschikt over 4 destilleer vaten, twee van 200 liter, één van 100 liter en één van 40 liter. Deze zijn allen van het Charentense type wat betekent dat het destillaat veel aroma’s van de vergiste grondstof bevat en tegelijkertijd minder “ruw” is als hij nog jong is (een van de karakteristieken van de ‘pot stills’ destillaten).

Het tot nu toe grootste publiekelijke succes van deze kleine distilleerderij is de productie van de eerste Groningse whisky onder de naam Oet Grunn. In een oud sherry vat van 500 liter ligt sinds anderhalf jaar de Oet Grunn whisky te rijpen. Afgelopen voorjaar ging het vat voor het eerst open om de kwaliteit te proeven. Enrico Klein was daar namens Slijterij Frans Muthert bij en was erg positief over dit destillaat. Zijn verslag kunt u hier terug lezen.

Daarnaast destilleert Alambik ook verscheidene likeuren (eau-de-vie’s) op basis van rozijnen destillaat. 4 Daarvan zijn nu bij ons verkrijgbaar.

Rozijnen eau-de-vie Alambik

Een klassieke  eau-de-vie van op basis van rozijnen. Rozijnen (droge druif) zijn in water gewekt en vervolgens onder gecontroleerde condities  en met geselecteerde wijngist vergist.

De dan verkregen stookwijn (vergiste fruitpulp) is dan twee keer gedistilleerd wat  een aromavol destillaat oplevert van 75% alcohol. Deze heeft een korte tijd in een Moerbeihout vat gelegen en is daarna op consumptie sterkte met zacht water aangelegd.

Gebotteld in een fles van 70 cl met een sterkte van 50% vol. alc. Door de lagering op Moerbeihout licht geel gekleurd en met volle en ronde smaak (van rozijnen).

Limoncello Alambik

Met veel passie gemaakte limoncello op basis van rozijnen destillaat van 75% alc. Limoncello, in Italië traditioneel gezien op basis van grappa gemaakt. Vaak gemaakt van geraffineerde alcohol. Een techniek van nieuwere tijden. Neutrale meestal van suikerbiet pulp resten verkregen alcohol is een goedkope alcohol voor de productie van alcohol houdende dranken. Deze limoncello, net als alle andere destillaten worden op de traditionele manier gemaakt. Op basis van rozijnen destillaat, wat sterk op grappa en brandewijn van vroeger lijkt. Alleen zo kom je heel dicht in de buurt van de oorspronkelijke smaak van de traditionele likeuren waartoe limoncello behoort.

Limoncello van Alambik is een niet te zoete likeur (250 gram suiker verwerkt in een liter likeur) en met een sterkte van 25% vol. alc. Wel altijd ijskoud drinken!

Oldambster Robijn

Oldambster Robijn ofwel  Ratafia van zwarte bessen is een gezoete, van rozijnen alcohol gemaakte, maceraat van zwarte bessen. De zwarte bessen zijn van Oost Groninger komaf waardoor de drank tegelijkertijd ook direct een streekproduct is.

Na de oogst, medio juli, wordt met de productie gestart en eind oktober dan wel begin november wordt er gebotteld. Slechts een maal per jaar dus.  Door de hoge zuurgraad van de zwarte bessen, die niet is aangepast, ontstaat een mooi fruitig karakter waardoor een verfrissend zuur en zoet (300 gram suiker per liter) likeur ontstaat met een sterk bouquet van zwarte bessen en een mooie dieprode kleur.

 

Rakia

Onder de naam Rakia word een rozijnen drank gemaakt die geinspireerd is op de Griekse Tsipouro en de Macedonische Mastika. De hoofdingredienten zijn rozijnen stookwijn, groene anijs zaad en honing.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de bekende Griekse Ouzo, waarbij eerst een zuiver druivendistillaat wordt vervaardigd waaraan vervolgens verschillende smaken worden toegevoegd, wordt er bij de Tsipouro (Τσίπουρο), Mastika en ook de Rakai direct gedistilleert vanuit de stookwijn. Met de toevoeging van de overige ingrediënten ontstaat een eenmalige destillatie drank met een robuust karakter.

Meer over het productieproces kunt u ook zien in het onderstaande filmpje dat bij Alambik is opgenomen. Bezoek voor de mogelijkheden tot een cursus distilleren en gezellig outdoor koken ook eens de website van Alambik,  www.alambik.nl. Alle Alambik bottelingen zijn ook online te koop op Dramtime.nl.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: