Een reactie plaatsen

De elementen van een Islay whisky verenigd in de serie ‘Elements of Islay’

Wat is nu eigenlijk het element van Islay? Of beter nog, wat maakt een Islay whisky een Islay whisky? Bij Specialty Drinks Ltd. in London denken ze het antwoord te hebben gevonden.

Islay, de meest zuidelijke van de Inner Hebridean Islands, gelegen aan de Schotse westkust. Met nog acht actieve distilleerderijen die allen whisky’s distilleren die bekend staan om hun sterke sterke turf aroma’s die door vele liefhebbers beschreven wordt als medicinaal door de tonen van jodium, zeewier en zout die die duidelijk herkenbaar zijn.

Dit medicinale, bijna elementele karakter van de Islay malt whisky’s was daarom ook de inspiratie voor een nieuwe whisky serie. Het medicinale dat in alle elementen terug moet komen, niet alleen in de whisky, maar ook in de verpakking, apothekersflessen, en etiketten die een het symbool van het belangrijkste element dragen. De elementen van een echte Islay whisky die in de apothekersfles samen komen, aangeduid met het het ‘element’ dat de distilleerderij aangeeft.

Het mag dan ook geen toeval zijn dat de serie enkel verkrijgbaar is in 50 cl. Flessen. Ook wel de apothekersfles genoemd en duidelijk afwijkend van de gebruikelijke flessen waarin de Islay bottelingen verkrijgbaar zijn.

Dan de whisky. De individuele whisky’s in de Elements of Islay serie zijn gebotteld als single cask of als individuele batch van tussen de 5 en 20 geselecteerde casks van één enkele distilleerderij.

Ze zijn op volledig originele wijze non-chill filtered gebotteld zonder toevoeging van kleurstoffen.

Omdat het hier volgens de makers enkel gaat om de kwaliteit, de unieke smaak en het karakter van de distilleerderij is er geen jaaraanduiding vermeld. Een mooi statement om voor kwaliteit en puurheid te gaan. We zijn dus ook benieuwd of de echte whisky kenner dan wel de leeftijd goed kan inschatten. Dat kan natuurlijk enkel door te proeven, en een beetje door te kijken. Daarom hieronder de proefnotities en afbeeldingen. Echt zeker weten doet u het natuurlijk pas als de whisky in uw glas zit.

Elements of Islay Lg2, 50cl, 58%

Kleur: witte wijn

Neus: licht droog met vanilla en custard aroma’s, gerookte thee, tonen van lederen zadels en hooi, gerookte en gezouten vis, iets minder bekende Lagavulin tonen dan een ‘normale’ Lagavulin. Na toevoeging van water wordt de whisky wat wilder van smaak. Meer tonen van teer, geuren van de boerderij, het interieur van een nieuwe auto. Iets heel anders dan even daarvoor, veel expressiever.

Smaak: zoetige tonen, aroma’s van limoen, takken, rook. Lichte tonen van rietsuiker. Met water bijna dezelfde whisky als de Lagavulin 12yo met toevoeging van lichte grapefruit tonen.

Afdronk: lang, jong, zoet en met tonen van witte rum

kopen

Elements of Islay Bn4, 50cl, 54,5%

Kleur: licht goud

Neus: eerst de geuren van vers leer, gekneusde dennennaalden en aardsachtige tonen van turf. Gevolgd door aroma’s van binnenbanden, gekneusde groene kruiden en anijs. Kamperfoelie, een branderig aroma van dennennaaldensap en vage tonen van walnoten.

Smaak: een scherpe smaak van verbrand nat hout en chocolade. Nogal assertief met sterke tonen van bitumen, een hoop stekelig hout, modderige laarzen, varens, zoethout en anijszaad. De smaak ontspant zich een beetje na toevoeging van een paar druppels water

Afdronk: zachte tonen van zoethout en tonen van bittere groene kruiden

kopen

Elements of Islay Br4, 50cl, 54,7%

Kleur: licht goud

Neus: een mooie zoete moutigheid van gerste suiker, kamperfoelie, grazige weiden, gepolijste tonen van eikenhout en hinten van zomer fruit op de achtergrond gevolgd door zomerse geuren.

Smaak: het verlengde van de geuren met een prachtig honingzoet malt karakter, bessen compote, rode appel, caramel en zwakke hinten van gras. Met water worden de tonen van fruit wat opgelift en ontstaat meer peperigheid.

Afdronk: glorieus met vloeibare honing, rijke eiken tonen en een vleugje van peperige kruiden. Een volgroeide dram op het hoogtepunt van haar kunnen.

kopen

Elements of Islay Bw1, 50cl, 52,9%

Kleur: lichte karamel kleur

Neus: Tonen van ananasconserven en kiwi zijn de eersten die de neus bereiken, gevolgd door tonen van vloeibare honing. Na een minuut in het glas komen lichte eiken en rokerige tonen naar boven gevolgd door kruidige menthol hinten.

Smaak: mediom-vol met onverwachts veel fenolen en hinten van een vreugdevuur gevolgd door fruitige tonen die op de achtergrond blijven. Redelijk pittig en peperig met hints van pekel, roet, aarde, nat verbrand hout, turf, licht tropische fruit tonen op de achtergrond. Bedriegelijk veenachtig met zure zoethout tonen, zoete specerijen, rijke groene appel en ananas blokjes.

Afdronk: warm en lang waardoor het water in de mond loopt. Tonen van groen fruit met pekel en een vleugje as zijn het die blijven hangen.

kopen

Elements of Islay Bw3, 50cl, 51,6%

De Bw3 is de derde Bowmore release in de Elements of Islay serie van onafhankelijk bottelaar Specialty Drinks. Dit keer een tamelijk milde en zacht rokerige dram die gebotteld is in 2013. Het alcoholpercentage van 51.6% geeft de whisky echter wel de nodige kracht en diepgang. Zoals gebruikelijk is hij gebotteld in het kenmerkende halve literflesje.

Elements of Islay Bw3 BowmoreKleur: goud

Neus: geurige aroma’s van houtrook met een ondertoon van turf, florale tonen van bloemen en weidegras, roomboter en melkchocolade

Smaak: rokerige tonen van houtskool en as smelten mooi samen met frisse citrus en een zachte zoetheid

Afdronk: lang met hints van bloemen en een aanhoudende rokerigheid.

kopen

Elements of Islay Cl4, 50cl, 58,7%

Kleur: licht goud

Neus: zeer duidelijk moutige aroma’s met lichte hinten van pekel, chloor, verbrande citroen gevolgd door een sterke geur van brandend turf. Tonen die erg ruiken als bij het openen van een medicijnenkast, vage kruidige tonen, een beetje venkel?. Met water lichte tonen van brand en poedersuiker aroma’s.

Smaak: een enorme frontale aanval, op volle sterkte en met een kick van rook en peper. Als het gehemelte hieraan gewend is komen tonen van rook, sterke hinten van grapefruit en citroen naar boven. Met water nog zoeter en zouter.

Afdronk: zeer lange en peperige tonen die mooi gebonden blijven hangen

kopen

Elements of Islay Lg4, 50cl, 55,7%

De Lg4 is de vierde release van Lagavulin voor de Elements of Islay serie van onafhankelijk bottelaar Specialty Drinks. Deze vierde batch is een stuk krachtiger dan voorgaande batches. Een krachtige smaak, met veel turf, hout en kruiden.

Elements of Islay Lg4 LagavulinKleur: goud

Neus: frisse aroma’s van suiker, appel en turf

Smaak: krachtige en rokerige smaak met tonen van turf, hout en kruiden

Afdronk: lang met veel turf en wat rook

kopen

De gehele en actuele Elements of Islay collectie vindt u hier.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: