Een reactie plaatsen

Exclusief, speciaal, collectors items en nog voor de kerst in uw glas!

Ze hebben 5 kenmerken; allen whisky, ze zijn exclusief, ze zijn speciaal, ze zijn collectors items en ze kunnen nog voor de kerst in uw glas zitten. De laatste maand van het jaar is alweer bijna aangebroken en op de valreep verschijnen er bij ons nog 4 fantastische whisky’s. De Port Ellen 1977 35yo Douglas Laing Platinum botteling, de Lagavulin 21yo 2012 Edition, de Arran Bere Barley en de Octomore 10yo. Voor wie niet langer kan wachten hier alvast het verhaal achter de whisky en de proefnotities.

Port Ellen 1977, 35yo, Douglas Laing Platinum

Een prachtige whisky, wellicht een van de laatsten, van de inmiddels gesloten distilleerderij Port Ellen. Een 35 jaar oude uitvoering van Port Ellen in de Douglas Laing Old & Rare Platinum Selection.  Daarmee ook direct een van de oudste Port Ellen’s ooit gereleased. Gedistilleerd en gebotteld in Augustus 1977 en gebotteld in September 2012. Non chill filtered, 49,3% alcohol  en slechts 150 flessen van vervaardigt.  Niet verwonderlijk dat de proefnotities dus niet beschikbaar zijn.

Lagavulin 21yo 2012 Edition

Een zeer exclusieve Lagavulin deze 21 jaar oude 2012 editie. Gedistilleerd in 1991 en gebotteld in 2012 met een rijping op ex-sherry Europees eiken vaten.  52% alcohol en uitgebracht in een uitvoering van 2172 flessen, iets wat zeer beperkt is voor de begrippen van Lagavulin. Gelukkig zijn hier de proefnotities wel van bekend.

Neus: vanille en pot pouri, lederachtige turf tonen, passie fruit en carambola fruit als een soort exotische cocktail

Smaak: de lederachtige turf tonen worden gevolgd door hinten van gestoofd tropisch fruit die een siroop-achtig mondgevoel geven

Afdronk: roet en verbrande pepers komen in een vluchtigheid voorbij gevolgd door een volle afdronk

The Arran Bere Barley 8yo

De ‘independent bottler’ Isle of Arran Distillers komt met een nieuwe botteling, The Arran Bere Barley. Samen met de Agronomy Institute of Orkney College UHI is men 8 jaar geleden gestart met het produceren van een nieuwe single malt gemaakt van Schotlands oudste gecultiveerde gerst.

De Bere gerst, 1000 jaar geleden door de vikingen naar Schotland gebracht, groeit erg moeilijk maar levert tegelijkertijd een gerst van uitzonderlijk fijne kwaliteit op. In de 19e eeuw werd het nog volop verbouwt in Schotland maar tegenwoordig is het vervangen door modernere soorten. Slechts een klein aantal distilleerderijen gebruikt het nog.

De Agronomy Institute en de Arran Distillers hebben het nu echter nieuw leven ingeblazen en samengewerkt om hiermee een whisky met een unieke smaak te creëren.  Een unieke smaak die verborgen is in de Arran Malt Orkney Bere.

De whisky heeft 8 jaar gerijpt op ex-bourbon vaten van Amerikaans eiken en verschijnt in een oplage van 5800 flessen. Non-chill filtered, zonder toevoeging van kleurstoffen en gebotteld op 46%.

Kleur: rijpe gouden gerst

Neus: moutig en lichte kruiden aroma’s met tonen van vanille en vers hooi. Honing en zoetige fruit tonen volgen na het toevoegen van een druppel water. Op de achtergrond rijke aroma’s van gebrand eiken.

Smaak: rijpe appels en eiken domineren in het begin gevolgd door volle en spicy achtige aroma’s die dwars door de zoetheid heen gaat.

Afdronk: de moutigheid blijft lang hangen en gaat goed samen met de kruidige tonen die langzaam milder worden. De invloed van de Bere Barley is duidelijk merkbaar.

Bruichladdich Octomore 10yo

Een whisky in een serie die in slechts een paar jaar tijd een grote reputatie heeft opgebouwd. De Octomore serie staat bekend als uniek waarbij de meest geturfde gerst samenkomt met de pure spirits uit de Bruichladdich distilleerderij. In 2010 al eens verkozen tot ‘Malt of the Year’ door whisky goeroe Jim Murray en tot nu toe alleen gereleased als een vijf jaar oude versie. De vraag die velen dus ook bezighoudt, hoe zal deze fantastische whisky zich ontwikkelen als hij ouder wordt?!

Voor de eigenaren van de spoedig te verschijnen 6000 flessen laat het antwoord niet lang meer op zich wachten. Nog voor de kerst kan hij in het glas zitten. Gefurfd tot 80.5ppm en gebotteld op 50% alcohol. Non-chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: uiteraard eerst de rokerige geuren met chocolade en rozijn gevolgd door wilde aroma’s van verse munt die samengaan met olie-achtige turf tonen. De voorbode van vele aroma’s als tijm, kaneel en jeneverbes die gevolgd worden door het Islay karakter van maritieme tonen. Na heel lang wachten komen zelfs tonen van noot, eiken, zoete gemoute gerst, geturfde marsepein, honing, lemon curd en hinten van groen fruit naar boven.

Smaak: het onverwacht lage turf gehalte maakt in de neus geen verschil waardoor de smaak des te verrassender is.  Romige half volle tonen van zoetheid en fruit blijven eerst hangen. Maritieme tonen, turf en rook volgen en vloeien mooi samen door het behoud van de natuurlijke oliën.

Afdronk: het meest fantastische wat Islay te bieden heeft en wat het wachten waard was. Lang, vol en kenmerkende Octomore tonen.

 

Online bestellen kan ook op onze whisky webwinkel http://www.dramtime.nl. De Port Ellen 1977, 35yo, Douglas Laing Platinum vindt u hier, de The Arran Bere Barley 8yo vindt u hier en de Bruichladdich Octomore 10yo vindt u hier.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: