Net als de Jean-Luc Colombo waar we vorige week over schreven waren ook de wijnen van het Italiaanse huis Domenice Serra zeer geliefd op de afgelopen najaarsproeverij. Wijnen die bij ons onder de aandacht zijn gebracht door Xandra Stelling van XS2Wine import en die zelf ook aanwezig was tijdens de proeverij.
Domenica Serra is een klein Italiaans wijnhuis. Al 6 generaties lang houdt het kleinschalige familiebedrijf in Agliano Terme zich bezig met de productie en vinificatie van uitsluitend lokale inheemse druivensoorten. Het gebied rond Agliano staat bekend als hét barbera-gebied bij uitstek en de 7 hectare wijngaard van Serra bestaat dan ook vooral uit deze typisch Piemontese druivensoort. De kalkrijke kleigrond en het microklimaat zorgen daarvoor dat specifieke volle aroma en die typische smaak van een goede Barbera d’Asti. Naast barbera produceert Serra Grignolino, Freisa, Dolcetto en Cortese, uitsluitend van druiven van de eigen productie. Zowel het werk in de wijngaard als de vinificatie zijn erop gericht de originele eigenschappen van de wijn zoveel mogelijk te behouden. Op deze manier komt het authentieke karakter, de kwaliteit van de druiven en het terroir het beste tot uiting.
Serra Domenica Pùs da lúm – Cortese
Druivenrassen: 100% Cortese
Rijping: temperatuurgecontroleerde gisting in rvs tanks
Kleur: strogele wijn met groene reflexen
Geur: delicaat bouquet van perzik en witte bloemen
Smaak: In de mond aangenaam fris, zachtdroog met een vleugje amandel.
Serveren: 8 – 10°C
Wijn/spijs: Prima aperitiefwijn, maar ook geschikt bij jonge kaas en vis.
Barbera d’Asti DOCG “Cascina dell’Avvocato”
Druivenrassen: 100% Barbera
Rijping: Maceratie van 10-15 dagen en temperatuurgecontroleerde gisting. Rijping van minstens 6 maanden op rvs tanks.
Kleur: Rood
Geur: Fruitige aroma’s van kersen en bosbessen worden afgewisseld met florale hints van viooltjes.
Smaak: In de mond zachtdroog en vol. Een evenwichtige balans tussen fruitige zuren en alcohol, gedragen door een solide structuur.
Serveren: 16 -18 ºC.
Wijn/spijs: Past goed bij zowel wit als rood vlees, kaas en vleeswaren.
Barbera d’Asti Superiore DOCG “Ruè”
Druivenrassen: 100% Barbera
Rijping: Temperatuurgecontroleerde gisting in contact met de schillen tot het einde van de gisting. Rijping van 12 maanden op rvs tanks en vervolgens 6 maanden op grote eikenhouten vaten.
Kleur: Rood
Geur: Kruidige aroma’s van vanille en hout naast fruitige tonen van bosbessen en kersenconfituur
Smaak: In de mond vol, droog en zacht met een lange afdronk.
Serveren: 18-20 °C
Wijn/spijs: Goede begeleider van rood vlees, wild en rijpe kaas.
De Domenico Serra wijnen kunt u hier ook online bestellen!