Een reactie plaatsen

Niet alle goeie whisky komt uit Schotland!

In de whisky wereld worden we met regelmaat met snobisme en vooroordelen geconfronteerd; Zo is er een grote groep mensen die niets moet hebben van blends (“alle blends zijn immers hetzelfde, en het is allemaal bocht”), anderen willen alleen maar Ierse whiskey, of juist alleen Schotse single malt whisky, en dan heb je nog een schare Jack Daniels drinkers die niets anders willen kennen.

Persoonlijk beschouw ik mezelf meer als een whisky-liefhebber in het algemeen, ongeacht het type graan of land van herkomst. Het enige wat voor mij van belang is, is geur, smaak en afdronk. Nu moet ik eerlijkheid halve bekennen dat het overgrote deel van mijn whiskycollectie uit Schotse Single Malts bestaat, maar toch staan er ook enkele Bourbon’s en Blends bij mij in de kast, alsmede Single Malts uit India, Japan en Ierland, er staan zelfs 1 of 2 flesjes JD tussen (die zijn eigenlijk van m’n vriendin 😉 ), en na vorige week maandag ga ik daar zeker een Taiwanese whisky aan toevoegen, en wel Kavalan!

Als Whisky Ambassador van DramTime was ik vorige week maandag in Cafe Oude Post in Renkum aanwezig bij een Kavalan Nosing & Tasting, georganiseerd door de Nederlandse importeur, Bresser & Timmer. Vooraf kregen we een heerlijk 4-gangen diner en werd er druk genetwerkt . Voor de presentatie en masterclass was de Master Blender van Kavalan, Ian Chang over gevlogen met zijn collega Joanie.

Kavalan

Kavalan distillery in Taiwan

Kavalan distillery in Taiwan

De distillery is de eerste whisky distillery in Taiwan en bestaat nog maar enkele jaren. De eerste druppel new make spirit van Kavalan kwam op 11 maart 2006 om 15:30 uit de still. De whisky’s die je nu van Kavalan kunt kopen zijn dan ook tussen de 4 en 7 jaar oud, in whisky termen nog erg jong dus. Ondanks dat zijn het zeer rijke en complexe whisky’s en hun sherry en port finishes hebben een diepe donkere amber kleur, zonder dat er met karamel wordt bij gekleurd! Het snelle rijpings proces is voornamelijk te danken aan het klimaat in Taiwan, het is er het hele jaar door vrij warm met een hoge luchtvochtigheid. Het gevolg is dan ook een zeer hoge ‘Angel Share’ van wel 10 tot 15%.

Kavalan gebruikt voornamelijk Amerikaans Eiken, vanwege de zachte kruidige tonen en vanilles. Europees Eiken geeft veel meer tannines waardoor de whisky in combinatie met de versnelde rijping (door het Taiwanese klimaat) al snel onaangenaam droog en wrang zou worden.

De King Car whisky van Kavalan is internationaal bekroond met maar liefst 5x goud en 1x dubbel goud en is onlangs op het Whisky Festival in Den Haag benoemd tot beste niet-Schotse whisky in Nederland!

Kavalan King Car Whisky

Kavalan King Car Whisky

De Kavalan King Car is een vatting van ex-Bourbon casks en ex-Sherry casks, het resultaat is een complexe whisky met aroma’s van eiken, vanille, tropisch fruit, chocolade en kruiden met een lange, droge en kruidige afdronk.

U kunt de whisky’s van Kavalan bestellen in de DramTime webshop: http://www.dramtime.nl/Kavalan of bij ons in de winkel! Ik ga me er in ieder geval eentje aanschaffen voor de kerst 🙂

Slàinte!

Enrico Klein
Whisky Ambassador
Dramtime.nl

Over Enrico Klein

That's all private stuff!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: