Een reactie plaatsen

Glen Garioch Vintage 1986, 1994 en 1995!

Het blijft een favoriet van ons, whisky van Glen Garioch. En dan vooral de vintage series van voor de tijdelijke sluiting in 1995. Tot voor deze sluiting bevatten de Glen Garioch single malts een mooie hoeveelheid turf en een lichte rokerigheid. Die verdween echter na de heropening in 1997. Inmiddels zijn er nog maar heel weinig vintages van voor deze periode over en dus is het tijd voor onze top drie van drie die eigenlijk perfect op leeftijd gerankt staan. Bovenaan de 25 jaar oude editie uit 1986 gevolgd door twee 17 jarigen uit 1994 en 1995. Hieronder een overzicht van deze prachtige vintages.

1. Glen Garioch Vintage 1986 (54,6%)

Glen Garioch 25yo Vintage 1986 2011Een Glen Garioch Small Batch Vintage release uit 1986. Deze 25 jarige Highlander is de vijfde speciale botteling in het Glen Garioch assortiment en eentje waarvan, in deze batch 11, slechts 250 flessen gebotteld zijn. Het is de opvolger van de Vintage 1978, 1990, 1991 en 1994 en enkel uitgebracht op de Nederlandse, Engelse, Franse en Canadese markt. Doordat het een single malt is van voor 1995 – 1997, een periode waarin de distilleerderij gesloten was, heeft ie nog mooie turf aroma’s en een vleugje rokerigheid zoals we dat vroeger van Glen Garioch gewend waren. Een rijping op Amerikaans eiken en cask strength gebotteld op 54,6%, niet koud gefilterd en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Kleur: licht goud

Neus: lichte turfrook met tonen van stro, gekookte peer, gedroogd fruit, komijn en leer

Smaak: turfrook met een drogende hout smaak, subtiele tonen van kruiden en fruitige tonen die na het hout en de turfrook komen opzetten

Afdronk: middellang, droog en rokerig

kopen

2. Glen Garioch Vintage 1994 (53,9%)

Glen Garioch Vintage 1994Een Glen Garioch Small Batch Vintage release uit 1994. Deze 17 jaar oude Highlander is batch 32 waarvan slechts 6000 flessen gebotteld zijn. Een botteling van voor 1995 – 1997, een periode waarin de distilleerderij gesloten was, en daarom één van de laatste Glen Garioch’s met mooie turf aroma’s en een vleugje rokerigheid zoals alle bottelingen van voor 1995 dat hadden.

Deze vintage 1994 heeft gerijpt op ex-bourbon vaten van Noord-Amerikaans eiken en is gebotteld op vatsterkte (cask strength) van 53,9%, niet koud gefilterd en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: redelijk zoet met wat tonen van biscuits, custard, winter kruiden en eiken gevolgd door een hint van Manuka honing, gembernoot en een heel klein vleugje rook

Smaak: olieachtig en licht rokerig met veel florale noten alsmede vanille, peach melba, citrus en Nutella

Afdronk: een goede lengte en erg kruidig met florale tonen en een toets van turf aan het einde

kopen

3. Glen Garioch Vintage 1995 (53,5%)

Glen Garioch Vintage 1995Een Glen Garioch Small Batch Vintage release uit 1995. Deze 17 jaar oude Highlander is batch 10 waarvan slechts 6000 flessen gebotteld zijn. Een botteling uit 1995, vlak voor de distilleerderij van 1995 -1997 gesloten werd, en letterlijk één van de laatste Glen Garioch’s met mooie turf aroma’s en een vleugje rokerigheid zoals alle bottelingen van 1995 en eerder dat hadden.

Deze vintage 1995 heeft gerijpt op first fill bourbon vaten van Noord-Amerikaans eiken en is gebotteld op vatsterkte (cask strength) van 55,3%, niet koud gefilterd en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: mokka en muscavado in het begin gevolgd door muntachtige turf aroma’s, gedroogde banaan en toffee

Smaak: erg chocolade en mocha-achtig met tonen van lichte suikerstroop (golden syrup) en een boterachtige mondgevoel

Afdronk: zoet met stroop pudding en een explosie van muntachtige turf aroma’s

kopen

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: