Een reactie plaatsen

Glenglassaugh: Revolution, Evolution, Torfa en 28yo 1986 Vintage

Glenglassaugh_(logo)Sinds deze week nieuw in ons assortiment zijn de whisky’s van Glenglassaugh. Een Highland distillery die lange tijd buiten gebruik was maar sinds 2008 weer volop produceert. In Nederland geïmporteerd door de Monnik dranken en nu dus ook bij ons. Verkrijgbaar zijn de core range whisky’s de Revival en Evolution en de limited release Torfa. Daarnaast is er ook een 28 jaar oude vintage uit 1986 die dit jaar gebotteld is in de eerste reeks van single cask vintages.

Leuk al die nieuwe whisky’s maar hoe zit het met de distilleerderij? De Glenglassaugh distilleerderij is opgericht in 1875 en kende tijdens zijn geschiedenis vele sluitingen. De eerste sluiting was van 1907 tot 1931 en daarna nog van 1936 tot 1959. Belangrijke veranderingen en vernieuwingen waren tussen 1959 en 1960 tot stand gebracht en na de heropening was de capaciteit flink toegenomen door de verdubbeling van de omvang van de distilleerketels. Er stonden twee distilleerketels in de Glenglassaugh distilleerderij en het water betrok men uit de rivier de Glassaugh, vandaar dus de naam.

Het turf haalde men uit het vlakbij gelegen Crombie moeras en ook het graan kwam van de boerderij die eigendom is van de distilleerderij. De Glenglassauch distilleerderij werd in 1986 geslote en was vanaf toen jarenlang dicht. Eigenlijk had niemand het idee dat hij ooit nog open zijn gaan maar in 2008 werd het gekocht door de Scaent Groupe. Deze maatschappij stak zo’n 1 miljoen pond in de renovatie en herstart van de productie. Het resultaat? Er staan nu 6 washbacks – 4 houten en 2 van roestvrij staal – bij Glenglassaugh. De nieuwe spirit wordt opgeslagen in een mix van refill- en Amerikaanse ex wijnvaten uit de napa Valley. De eerste tekenen wijzen op een raw spirit met een fruitig karakter met een body tussen licht en halfzwaar, behoorlijk zacht, iets zoetig en fijne kruidige tonen in de afdronk.

Bijkomend voordeel van de heropening is dat er nu regelmatig bottelingen van de oude voorraad op de markt komen waarvan onder meer de 1986 vintage een onderdeel is.

Het Glenglassaugh assortiment:

Glenglassaugh Revival

De Revival is de eerste botteling van de in december 2008 heropende Glenglassaugh distilleerderij en een limited release van 10.000 flessen. Gebotteld in 2012 toen deze Highland single malt net iets meer dan 3 jaar oud was. Officieel een No Age Statement (NAS) whisky met 46%.

Neus: romig met aroma’s van zoete karamel, toffee en nootachtige sherry tonen, melkchocolade en honing, veel fruit aroma’s en vooral veel sinaasappels

Smaak: eerst zoetige fruit tonen dan tonen van walnoten, chocolade, honing-mede, sherry en licht kruidige tonen van het hout

Afdronk: middellang met tonen van specerijen, fruit en vanille(sherry)

kopen

Glenglassaugh Evolution

De Evolution is een limited edition Highland single malt van de Glenglassaugh distilleerderij. Een botteling uit 2013 en de opvolger van de 2012 die gebotteld werd op 57,2%. Deze 2013 editie heeft gerijpt op ex-Tennessee bourbon vaten en is cask strength van 50% gebotteld, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: kruisbessen en limoen met een touch van vers gemaaid gras, als een jonge whisky

Smaak: een volle body met tonen van vanille, groene pruimen, en zachte hout kruiden met volle zoetige bourbon tonen

Afdronk: lang en zoetig met vanille en citrus

kopen

Glenglassaugh Torfa

De Glenglassaugh Torfa is een limited edition van deze Highland single malt distilleerderij. Een rijk geturfde malt met 20 PPM die gerijpt heeft in ex-bourbon vaten en op cask strength van 50% gebotteld is, non chill filtered en zonder toegevoegde kleurstoffen. Het rokerige smaakpalet wijkt uit naar leer en kampvuur en door het hogere alcoholpercentage van 50% blijft hij relatief lang hangen.

De naam komt van het Gaelische ‘Torfa’ dat turf betekent.

Neus: levendig en lichtzoet met tonen van kampvuur rook, invloeden van zeelucht, limoen schil, abrikozen jam, rijp zacht fruit en een toets van stemgember en gekneusde zwarte peper

Smaak: eloquente, zoete en turfachtige rook aroma’s met tonen van meloen schil, ananas, geroosterde rode appels, havermout biscuits, wat heidehoning en sigaren die mooi combineren met het rokerige karakter

Afdronk: een elegante harmonie met zee en turf aroma’s met een vleugje fruit

kopen

Glenglassaugh 1986 28yo Cask 2101

Deze 28 jaar oude Glenglassaugh vintage 1986 is de laatst gedistilleerde spirit voor de sluiting in datzelfde jaar. Sinds 2008 is de distilleerderij overigens weer geopend. Deze Highland single malt is gedistilleerd op 19 februari en gerijpt in hogshead vat #2101. Gebotteld in februari 2014 in een gelimiteerde oplage van 323 flessen en op vatsterkte (cask strength) van 43,7%, non chill filtered  en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: zachte heidehoning met warme kruiden en aroma’s van sigaren kisten, knisperig met verse gerst en gewelde rozijnen en sultana’s

Smaak: getoaste witte eiken kruiden met Demarara gekaramelliseerde boomgaaard fruit en zachte tot gedroogde abrikozen

Afdronk: gedroogde abrikozen met een vleugje vanille in een lange en subtiele afdronk

kopen

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: