Een reactie plaatsen

Octomore Renegade Meleager en Epione

Octomores Renegade Banner

Octomore, de serie zwaar geturfde whisky’s van Bruichladdich is op zichzelf al een bijzondere. Een keer per jaar komt er, meestal zo rond september/oktober een nieuwe release uit en de vraag is vaak steevast; ‘heeft ie meer turf dan de vorige?’. Alsof het verschil tussen 167 en 169 PPM geproefd wordt… Feit blijft dat het voor de liefhebber van ‘peat’ een fantastisch cadeautje is en dat ze het ook bij de verzamelaars erg goed doen.

Ondanks dat Bruichladdich een jaar geleden werd verkocht aan Maxxium wordt er nog steeds op dezelfde manier gewerkt. Alleen dan wel zonder voormalige (mede-) eigenaar Mark Reynier. Dan zult u denken, waar gaat dit heen?! Nou naar Mark Reynier dus. Mark heeft namelijk nog wel enkele privé voorraden Bruichladdich en opeens was er een paar weken geleden een gedeelte van die voorraad op de markt, en wil in de vorm van twee Octomores. Opeens verschenen er onder het Renegade label, het oude rumlabel van de distilleerderij, en met de naam Octomore de Meleager en de Epione. Relatief jonge Islay single malts van beide 6 jaar oud maar ook zeer zwaar geturfd met meer dan 160 PPM.

Renegade Octomore Meleager LabelDe eerste is de Renegade Octomore Meleager MBRTP1. De Meleager is vernoemd naar een figuur uit de Griekse mythologie. Meleager was één van de grote helden van zijn generatie en nam deel aan de tocht van de Argonauten. Deze Islay single malt is 6 jaar oud een heeft deels op Amerikaans eikenhout en deels op Franse Château d’Yquem (Sauterness wijn) gerijpt. Er zijn slechts 753 gebotteld op 46%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Het fenolengehalte is zoals gebruikelijk bij Octomore zeer hoog en bedraagt bij deze release 161.5 PPM. Proefnotities ontbreken helaas (nog) maar deze whisky wordt gekenmerkt door een ongelooflijke zachtheid met vuur, turf en geroosterde zoetheid.

Renegade Octomore Epione LabelDaarnaast is er ook de Renegade Octomore Epione MBRTP2, de tweede release. De Epione is net als de andere botteling, Meleager, vernoemd naar een figuur uit de Griekse mythologie. Epione was de Griekse godin van de pijnverzachting en haar naam betekent letterlijk vertaald ‘verzachting’. Haar man Asklepios was de god van de geneeskunde en hun drie eveneens goddelijke dochters begaven zich ook in de gezondheidszorg. Deze Islay single malt is ook 6 jaar oud en heeft deels gerijpt op Franse eiken vaten die werden gebruikt voor de lagering van Vin Doux Natural (een versterkte zoete wijn) en Château d’Yquem (Sauterness wijn) vaten . Er zijn slechts 748 flessen gebotteld op bijna vatsterkte van 50%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Het fenolengehalte is zoals gebruikelijk bij Octomore zeer hoog en bedraagt bij deze release 162.5 PPM.

Kortom twee bijzondere releases je als Bruichladdich fan eigenlijk niet mag missen. Wees er snel bij want op = op. Een koopje heb je er zeker aan want bij onze Oosterburen, die normaal toch vaak goedkoop zijn, worden ze voor maar liefst 1,5 tot 2 keer zoveel aangeboden…

U kunt de beide releases hier kopen op Dramtime.nl. Overige Bruichladdich bottelingen waaronder nog verschillende Octomores vindt u hier.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: