Een reactie plaatsen

Diageo Special Releases en Distillers Editions 2014

Diageo Special Releases 2014

Al weken staat het internet er vol mee en waarschijnlijk is het na ‘wat wijst Jim Murray dit jaar aan als whisky van het jaar’ toch het meest besproken thema in whiskyland, ‘wat brengt Diageo dit jaar uit’. De meningen zijn al jaren verdeeld over de dure en premium releases die Diageo elk najaar uitbrengt en dit jaar is dat niet anders. Al sinds augustus was het klaar met het speculeren want de eerste Britse media wisten toen al wat er uitkwam. Inmiddels staat het internet vol met persberichten en gisteren werden ze officieel gepresenteerd, de Special Releases en Distillers Editions voor 2014.

Dan kunnen wij als lokale slijter uit Musselkanaal natuurlijk niet achterblijven en dus hebben we de ochtend gespendeerd aan het bij elkaar zoeken van alle informatie om die vervolgens te vertalen en hier te publiceren. Ja, ook wij hebben inmiddels ingeschreven op deze releases en ergens eind november dan wel begin december zullen ze weer in de winkel staan. Voor degene die niet langer wil wachten of juist aan de hand van de data en proefnotities even wil kijken wat hij dit jaar gaat kopen of waarin hij dit keer gaat investeren (ja het kan allebei) is hieronder alle informatie van de Special Releases te vinden. Van de Distillers Editions weten we niet veel meer dan het lijstje met de releases voor dit jaar. Op de een of andere manier lukt het Diageo namelijk altijd om die informatie wel binnenskamers te houden. Dat lijstje vindt u helemaal onderaan.

Mocht u nu graag een exemplaar willen reserveren, mail dan even naar info@dramtime.nl. Voorgaande Distillers Editions vindt u hier en Special Releases hier.

Brora 35yo Special Release 1978 – 2014 (48,6%)

Brora 35yo Special Release 1978 2014Deze Brora 35 years old is gebotteld in de 2014 Special Release serie van Diageo. Gedistilleerd in 1978 en gerijpt in vaten van refill Amerikaans eiken en Europees eiken. Gebotteld in 2014 op vatsterkte (cask strength) van 48,6%. Het is de dertiende Brora Special Release botteling en de tweede die 35 jaar, en dus de oudste Brora ooit, is. Er zijn slechts 2964 flessen van gebotteld. Een oude Brora die wat tijd nodig heeft om zichzelf te ontwikkelen. Het duurt even maar dan komen de aroma’s van zee en rook duidelijk naar voren als bij een klassieke Brora.

Kleur: bleek goud

Neus: subtiel met zout, canvas en sappig fruit, was, een vleugje rook, zoetere tonen van rijpe rode appels, peren en gesuikerde rode bessen, opnieuw wat rook, suiker, limoenschil en graan

Smaak: verkoelend en daarna heet en tumultueus met lichte olie tonen, niet zo wasachtig als vorige uitvoeringen, een lichte zoetheid met rijpe herfst fruit aroma’s gevolgd door zout en rook, nog meer rook en een vleugje chocolade

Afdronk: peperig en heet, tintelend op de tong, scherp en warm, drogende tonen, soepele eiken aroma’s, kaneel, munt en dennen met zee aroma’s

kopen

Port Ellen 35yo 14th Special Release1978 – 2014 (56,5%)

Port Ellen 35yo 1978 2014 14th Special ReleaseDeze Port Ellen 35 years old is gebotteld in de 2014 Special Release serie van Diageo. Gedistilleerd in 1978 en gerijpt in refill vaten van Europees en Amerikaans eiken. Gebotteld in 2014 op vatsterkte (cask strength) van 56,5%. Het is de veertiende Port Ellen release in deze serie. Van deze release zijn 2964 flessen gebotteld. Deze Port Ellen is een glorieuze en grande dame met een onverwacht smaken palet. Warm, kruidig, een vleugje gember en veel zoetheid en rokerigheid. Met water komt meer zoetheid naar boven.

Kleur: diep goud met een amber weerschijn

Neus: complex en droog met in het begin rook gevolgd door een golf van zoete en rokerige aroma’s, stof, in honing gemarineerd en gerookt vlees, zoete mint en scherpe citrus, pure chocolade, vanille en nog meer rook

Smaak: zacht, olieachtig en rijk met honing, maritieme tonen, zout, zoete zeewier, citrus, gember, zoete rook, pure chocolade en citrus

Afdronk: erg lang en warm met knapperige gember tonen, citrus, frisheid, menthol en houtrook

kopen

Rosebank 21yo Special Release 1992 – 2014 (55,3%)

Rosebank 21yo Special Release 1992 2014Deze 21 years old Rosebank is gebotteld in de 2014 Special Release serie van Diageo. Gedistilleerd in 1992 en gerijpt in refill vaten van Amerikaans eiken. Gebotteld in 2014 op vatsterkte (cask strength) van 55,3%. Deze single malt van de gesloten Rosebank distilleerderij is een klassiek voorbeeld van een onderscheidende Lowland single malt. Het is de derde Rosebank in de Special Release series en gezien het jaar van distillatie, één jaar voor de sluiting van de distilleerderij, misschien ook wel de laatste. Gebotteld in een gelimiteerde oplage van 4530 flessen.

Neus: dirct met tonen van zachte zoetheid en een citrus/limoen frisje, grapefruit en lychees uit blik, erg sappig met florale tonen, suiker, vanilla ijs, fruit salade en melk chocolade

Smaak: fris, puur en smakelijk, zacht, koel en kruidig, een bitterzoet smakenpalet met kruiden gevolgd door verwarmende tonen van pure chocolade en pepermunt die zorgen voor droogheid

Afdronk: kort, warm en droog met een vleugje van gekookt fruit, drop, menthol en pure cacao

kopen

Caol Ila 15yo Unpeated Special Release 1998 – 2014 (60,39%)

Caol Ila 15yo Unpeated 1998 - 2014 Special ReleaseDeze 15 years old Unpeated style Caol Ila is gebotteld in de 2014 Special Release serie van Diageo.  Gedistilleerd in 1998 en gerijpt in refill vaten van Amerikaans eiken. Gebotteld in 2014 op vatsterkte (cask strength) van 60,39%. Het is de negende unpeated style Caol Ila in deze serie. Deze heeft een gelimiteerde oplage van 10.668 flessen. Ondanks dat het een niet geturfde Caol Ila is, is het maritieme karakter erg duidelijk, fris en licht. Een zeer gebalanceerde botteling met scherpe citrus tonen, ontbijtgranen, gedroogd fruit en gerstesuikers.

Kleur: bleek goud

Neus: warm, zacht, fris en moutig met tonen van ontbijt granen, toast, suiker en limoen sorbet gevolgd door drogere tonen en maritieme invloeden, marshmallows, vanille, aardbeien, munt en chocolade

Smaak: zacht en erg zoet met zoute chili toffee, warme en zoete aroma’s van zoethout en pure chocolade gevolgd door kruiden, hoest snoepjes en gedroogde rozijnen

Afdronk: middellang en elegant met warme tonen, soepele tannines, koriander en eucalyptus

kopen

Caol Ila 30yo Special Release 1983 – 2014 (55,1%)

Caol Ila 30yo 1983 2014 Special ReleaseDeze 30 years old Caol Ila is gebotteld in de 2014 Special Release serie van Diageo. Een zeer zeldzame en oude Caol Ila gedistilleerd in 1983 en gerijpt refill vaten van zowel Europees als Amerikaans eiken.  Zelfs de oudste Caol Ila ooit gebotteld door de distilleerderij. Gebotteld in 2014 op vatsterkte (cask strength) van 55,1% en in een gelimiteerde oplage van 7638 flessen. Een karaktervolle Islay single malt vol met energie. Complex, oud en met een prachtige structuur waarbij de smaak en afdronk vol zijn van oude turf rook met elegante en droge tonen van kruiden met een scherp randje.

Kleur: honing goud

Neus: scherp met veel rook gevolgd door zoetere rook tonen met aroma’s van karamel, kampvuur, munt, rode bessen, mout, dennennaalden en nog meer rook

Smaak: tongbedekkend, zoet en met veel minder rook dan de neus, planten, rokerig kampvuur, rode bessen, een bittertje en een soepele zoetheid

Afdronk: lang en droog met een bitterzoet karakter bestaand uit aromatische kruiden en zoethout met maritieme invloeden en scherpe turf rook

kopen

Lagavulin 12yo  Special Release (54,4%)

Lagavulin 12yo Special Release 2014Deze 12 years old Lagavulin is gebotteld in de 2014 Special Release serie van Diageo. Alweer de dertiende 12yo Lagavulin release in deze serie en gerijpt in refill vaten van Amerikaans eiken. Gebotteld op vatsterkte (cask strength) van 54,4% met een ‘gelimiteerde’ oplage van 31.428 flessen. Een Lagvulin vol met frisheid, granen, citrus en rook.

Kleur: bleek goud

Neus: zacht en iets zoeter dan verwacht, in het begin veel turf en rook, as, ontbijtgranen, aceton, scherpheid en dan butterscotch zoetheid , appelmoes, munt en sappig fruit

Smaak: direct en intens met zoete en levendige tonen, wat olie, limoen zeste en gerstesuiker omwikkeld door turf rook gevolgd door drogere tonen van hout, zout en scherpe rook

Afdronk: lang, warm en coatend met tonen van wax, kruiden, verbrand gedroogd fruit, hout rook en een lichte zoetheid en een vleugje dennennaalden

kopen

Benrinnes 21yo Special Release 1992 – 2014 (56,9%)

Benrinnes 21yo Special Release 1992 2014Deze 21 years old Benrinnes is gebotteld in de 2014 Special Release serie van Diageo. Deze zeldzame botteling van deze Speyside distilleerderij die vrij weinig single malts op de markt brengt is gedistilleerd in 1992. Het is de derde speciale release van deze distilleerderij. Deze heeft gerijpt in ex-sherry vaten van Europees eiken. Gebotteld in 2014 op vatsterkte (cask strength) van 56,9% en in een gelimiteerde oplage van 2892 flessen. Een hart verwarmende dram; robuust, een stevige body en intrigerend. Een volwassen malt met veel smaak en subtiele aroma’s van onder meer truffel olie en gember cake.

Kleur: gepolijst koper

Neus: heel gereserveerd, hartig in het begin met tonen van truffel olie, mineralen en een fruitige zoetheid van gember cake en sultanas gevolgd door tonen van piment en nootmuskaat, toffee, bladerdeeg, slagroom, geroosterd brood en een kampvuur

Smaak: groots met een zachte textuur, mondvullend met een zoete en kruidige basis, de eerste nip is koel maar daarna barst het los met zoute en hartige smaken, een olieachtige ondertoon die zich ontwikkeld in toffee zoetheid met tonen van verbrand deeg

Afdronk: lang en warm met wat menthol, bramen, christmas cake en gedroogde sinaasappels schil, wat amandelen en later nog wat rook

kopen

Cragganmore 25yo Special Release 1988 – 2014 (51,4%)

Cragganmore 25yo Special Release 1988 2014Deze 25 years old Cragganmore is gebotteld in de 2014 Special Release serie van Diageo. De vijfde Cragganmore release in deze serie en goed vergelijkingsmateriaal voor de 21yo 1989 uit 2010 en de 17yo 1988 uit 2006. Deze botteling is gedistilleerd in 1988 en heeft gerijpt in refill vaten van Amerikaans en Europees eiken. Gebotteld in 2014 op vatsterkte (cask strength) van 51,4% met een gelimiteerde oplage van 3372 flessen. Een complexe Speyside single malt met een goede balans tussen zoet en droog. Duidelijk op leeftijd met veel diepte en een elegante structuur.

Kleur: antiek goud met een amber weerschijn

Neus: voorzichtig in het begin met tonen van rijpe rode appels gevolgd door vollere en complexere aroma’s van gedroogde vijgen en rozijnen, jam, bananenschil, leer, hout, suiker, sinaasappel olie en honing

Smaak: droog en zoet met veel complexiteit en textuur, koel en zacht met zout, hartige elementen, warme en zoete tonen van rozijnen met aroma’s van eiken, cacao en zwarte kersen

Afdronk: middellang met elegante en zijdezachte tannines, niet heel droog  met tonen van fruit, noten en oud hout

kopen

Strathmill 25yo Special Release 1988 – 2014 (52,4%)

Strathmill 25yo Special Release 1988 2014Deze 25 years old Strathmill is gebotteld in de 2014 Special Release serie van Diageo. Een Speyside single malt gedistilleerd in 1988 en gerijpt in refill vaten van Amerikaans eiken. De eerste oudere Strathmill distillery botteling. Gebotteld in 2014 op vatsterkte (cask strength) van 52,4%. Een gelimiteerde oplage van 2700 flessen.

Kleur: helder goud

Neus: fruitig met tonen van wilde bloemen gevolgd door frissere aroma’s van fruit compote, biscuits, ontbijtgranen, sinaasappel olie, gestoofde appel en witte druiven

Smaak: romig en coatend met tonen van bijenwas, rijpe rode appels, aardeachtige tonen met zoethout, rozijnen en gedroogd fruit, pure chocolade en drogere tonen van hoestsnoepjes en kruidnagel

Afdronk: lang met droge tonen van zwarte thee en eiken schaafsel

kopen

The Singleton of Glendullan 38yo Special Release 1975 – 2014 (59,8%)

The Singleton of GLendullan 38yo Special Release 1975 2014Deze 38 years old The Singleton of Glendullan is gebotteld in de 2014 Special Release serie van Diageo. Een botteling van de Glendullan distilleerderij in de Speyside, gedistilleerd in 1975. De tweede limited edition The Singleton botteling in deze serie en gerijpt in refill vaten van Europees eiken. Gebotteld in 2014 op vatsterkte (cask strength) van 59,8%. Een gelimiteerde oplage van 3756 flessen.

Kleur: goud

Neus: lichtscherp met tonen van rijpe meloen en mango, sinaasappelsap, heel zacht en licht geparfumeerd met tonen van shortbread, ontbijtgranen, gist, wax, rijpe rode appel schillen en munt, daarna wat vanille, romige toffee, melk chocolade en geslagen room

Smaak: licht olieachtig met een zacht maar heet mondgevoel, een scherpe smaak van rijpe rode appels en bessen en wat zoetheid van kokosnoten, de smaken worden snel geconcentreerder met tonen van verbrande karamel en een bittertje

Afdronk: middellang tot lang, droog en warm met een lichte zoetheid, fruitigheid en een vleugje van kaarsvet en hout

kopen

Clynelish Select Reserve Special Release 2014 (54,9%)

Clynelish Select Reserve 2014 Special ReleaseDe Clynelish Select Reserve is gebotteld in de 2014 Special Release serie van Diageo en is de enige NAS whisky in deze serie. Een rijping van ex-bourbon vaten, refill vaten van Amerikaans eiken en wijnvaten van Europees eiken. De minimum leeftijd is 15 jaar en in 2014 is deze Highlands single malt gebotteld op vatsterkte (cask strength) van 54,9%. Een gelimiteerde oplage van 2964 flessen.

Kleur: helder geel-goud

Neus: complex met veel frisheid en in het begin tonen van wax, honingraat en fruit gevolgd door zoete tonen van siroop, romige butterscotch, gedroogde rozijnen en gekaramelliseerd fruit

Smaak: puur, zoet, fruitig en met veel smaken, warmte van hete pepers en romige butterscotch zoetheid met scherpe tonen van fruit en een vleugje zoethoud

Afdronk: kort tot middellang, zacht en elegant met een kruidige warmte en tonen van noten, cacao en cederhouten sigarenkisten

kopen

De Diageo Distillers Editions voor 2014 zijn:

Caol Ila Distillers Edition, 43%

Dalwhinnie Distillers Edition, 43%

Cragganmore Distillers Edition, 40%

Lagavulin Distillers Edition, 43%

Oban Distillers Edition, 43%

Talisker Distillers Edition, 45,8%

UPDATE 18/11/2014: De 2014  Distillers Editions zijn er, je vindt ze hier.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: