Een reactie plaatsen

Binnenkort verwacht: The Balvenie Tun 1509 Batch 1 (47,1%)

The Balvenie Tun 1509Na negen batches van de zeer populaire Tun 1401 serie is er nu de Tun 1509. Door het grote succes van Tun 1401 zag ook The Balvenie in dat er een grotere ‘marrying tun’ nodig was om ook maar een beetje aan alle vraag te kunnen voldoen. Daarom is er nu dus Tun 1509, vier keer zo groot als Tun 1401.

Tun 1509 Batch 1 bestaat uit 42 vaten, 35 van Amerikaans eiken en 7 sherry butts van Europees eiken. Gezamenlijk hebben deze een aantal maanden in Tun 1509 gerijpt alvorens te zijn gebotteld. Ervan uitgaand dat er in een normaal vat ongeveer 195 liter gaat en in een sherry butt 500 liter (even los van het hele angels share verhaal) is het dus een whisky met een 2 : 1 ratio. 2 delen whisky gerijpt in ex bourbon vaten en 1 deel whisky gerijpt in sherry butts. Ter vergelijking, bij de Tun 1401 was het bijna 1 : 1 en in sommige gevallen zelfs 70%  met een sherry en 30% met een bourbon rijping.

Opnieuw een small batch release dus, al is deze wat groter dan de voorgaande. Het is het plan dat de Tun 1509 een jaarlijkse release gaat worden. De vraag blijft echter of deze dan elk jaar wereldwijd uitgebracht gaat worden of dat er net als met de Tun 1401 voor een bepaalde markt of regio gekozen wordt. Verwacht wordt dat de Tun 1509 medio december, in zeer beperkte oplage, in Nederland verkrijgbaar is. Naar verwachting zal de prijs tussen de €275,- en de €350,- liggen. Een duur flesje, maar waarschijnlijk wel het drinken of investeren waard. Reserveren van een fles kan uiteraard via de mail, mail naar info@dramtime.nl. Overige The Balvenie releases vindt je hier en hieronder nog de proefnotities van Batch 1.

Kleur: amber

Neus: sinaasappel, honing, vanille, citrus bloem. Over het algemeen gezien erg romig en citrus-achtig

Smaak: zoete gesuikerde sinaasappel schil, limoen cake en kruiden, zachte tonen van kaneel, wat vanille, kruidnagels, nootmuskaat en peper korrels

Afdronk: aanhoudend met een bittertje van de citrus, een zuurtje die langs de wang loopt, piment en een vleugje peper

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: