Een reactie plaatsen

Braunstein Danica – Dansk Single Malt Whisky

Deense whisky….. Ontdekten we in Nederland eerder dit jaar en masse Säntis Swiss Malt gevolgd door het eveneens Zwitserse Langatun, nu gaan we Braunstein Danica Whisky ontdekken. Want daar zijn we na het proeven van twee samples wel zeker van. Opnieuw een micro distillery uit een land waarvan we het niet direct verwacht hadden, alhoewel er toch 10 whisky distilleerderijen zijn in Denemarken, en opnieuw geïmporteerd door Helvetia Spirits, de specialist op het gebied van Micro Distilleries buiten Schotland. Erdogan liet ons ooit kennis maken met Säntis, Langatun volgde en niet veel later ook The One (Engeland), nu dus Danica whisky van Braunstein, een prachtig product. Wat volgt er nog?

Braunstein Brothers

Danica Whisky, ook wel Braunstein Danica Dansk Single Malt Whisky, van de Braunstein distilleerderij in Køge, een klein havenplaatsje ongeveer 20km onder Kopenhagen. Daar maken broers Claus en Michael Dines Braunstein verdomd goede whisky, en dat niet alleen, ook gins, rums en….. bier! Eigenlijk heeft het Bryghuset Braunstein wat, en het lijkt op het Nederlands dus het is een makkelijke, zoiets betekend als brouwhuis of brouwerij Braunstein. Het begon met bier (jaartal onbekend) waarbij de broers de kans kregen om een distilleerderij uit Baltimore (USA) op te kopen en in Denemarken opnieuw op te zetten. Allebei zijn gepassioneerde visliefhebbers en het verhaal wil dat ze tijdens het vliegvissen in Schotland besloten zich ook maar eens aan het distilleren van whisky te wagen. Hun gedachte “het feit dat de Denen whisky distilleren niet hebben uitgevonden moet ons niet beletten het zelf eens te proberen, sterker nog….”.

Men begon net na het millennium en na talloze experimenten zijn er nu verscheidenen whisky’s op de markt waaronder een blend en peated variant. Ruim vijf jaar geleden kwam de eerste whisky op de markt en sindsdien is het in Denemarken een klein maar daverend succes. Claus is the distillery manager en Michael de sales manager. Ze gebruiken enkel organische gerst en ook al hun productie is organisch. Het mag echter geen organische whisky heten omdat niet alle vaten organisch gecertificeerd zijn. Op dit moment is het voor de twee nog te lastig om aan voldoende van deze first fill barrels te komen.

Braunstein warehouse

De whisky rijpt vervolgens in een pakhuis direct aan de zee op hemelsbreed nog geen 50km van Malmö. Een ideale plek dus, zeker als dat in combinatie is met geturfde whisky. Deze wordt namelijk gemaakt van gemoute gerst van Port Ellen Maltings met ongeveer 60 ppm waarvan in de fles nog 30 ppm over blijft.

Maar wat brengt Braunstein nu precies op de markt en hoe smaakt het? De broers zijn ooit begonnen met de Library Collection bestaand uit twee jaarlijkse releases, een ongeturfde en een geturfde. Daarnaast is er nu ook een ‘gewone’ ongeturfde en geturfde malt, de Non Peated Danica Whisky en de Peated Danica Whisky. Die hebben we geproefd en daarover vindt je hieronder meer infomatie, net als over hun uitmuntende gin!

Braunstein Danica Non Peated Dansk Single Malt Whisky (42%)

Danica WhiskyGerijpt in zowel bourbon als sherry vaten en gebotteld op 42%. Speciaal voor de Benelux in 70cl in plaats van 50cl flessen. Dit is een botteling uit batch no. #2015-2, gebotteld op 10 juni 2015.

Neus: rijk en zacht met bourbon zoetheid, fruit en melk chocolade

Smaak: fruitig met een vleugje sherry, sinaasappel, peper en iets van kersen

Afdronk: opnieuw sinaasappel aangevuld met karamel, wat sherry, donker fruit en pure chocolade

kopen

Braunstein Danica Peated Dansk Single Malt Whisky (42%)

Danica WhiskyGestookt van geturfde gerst van Port Ellen Maltings met 60 PPM en gerijpt in bourbon vaten. Gebotteld op 42%, speciaal voor de Benelux in 70cl in plaats van 50cl flessen, en met zo’n 30 PPM. Dit is een botteling uit batch no. #2015-2, gebotteld op 10 juni 2015.

Neus: mineraal met turf en rook, gerookte ontbijtgranen, rietsuiker en eiken

Smaak: geturfd, rokerig en met wat peper, kruidnagel en eiken, een vleugje leder en licht maritiem

Afdronk: middellang met turfrook en kruiden als peper en kruidnagel

kopen

Braunstein Danica Gin (44,7%)

Braunstein Danica GinGestookt van neutrale graan alcohol en bronwater waarbij het alcoholpercentage is teruggebracht tot 30%. Daarna worden elf verschillende kruiden, wortels en bessen, en rozenblaadjes toegevoegd waarna het een nacht kan trekken alvorens opnieuw gedistilleerd te worden. Het resultaat is een zeer aromatische gin gebotteld op 44,7%.

Neus: rijke tonen van jeneverbes, piment, lavendel, salie en hars

Smaak: droog en sterk geparfumeerd met een smaak van jeneverbessen en gedroogde bloemen

Afdronk: fris en licht bitter

kopen

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: