1 reactie

Tomatin Whisky Meets Bodegas Tradicion Sherry

Tomatin haalde dit blog al een paar keer deze zomer met onder meer de aankondiging van de 36yo Batch 1, de Cu Bocan Bourbon Cask  (de laatste in de Cu Bocan trilogie) en de Contrast, een setje van twee 35cl multi vintage bottelingen. Op die laatste, en op de Cuatro series van vorig jaar, borduurt men nu voort. Op de Dranken Pakket Expo in Houten presenteerde importeur Bresser & Timmer gisteren twee nieuwe setjes met daarin twee 35cl flesjes. Eentje daarvan is een whisky, de Cuatro Oloroso Edition Sherry Cask Finish, aangevuld met een flesje Oloroso Tradicion 30 years. De ander is de Cuatro Pedro Ximenez Edition Sherry Cask Finish met een 20 jaar oude Oloroso Tradicion sherry.

De filosofie van de Cuatro series is/was de variëteit aan sherry invloeden aan het licht brengen en dat is Tomatin goed gelukt. Deze twee opvolgende setjes gaan een stapje verder en tonen aan de ene kant de whisky en aan de andere kant de sherry uit het sherry vat waarin de whisky 2,5 jaar gefinished werd. Daarvoor heeft deze overigens gerijpt in hogsheads, de Oloroso finish deed dat 12 jaar, de PX finish 10 jaar.

Een prachtig resultaat, de Cuatro serie was al zeer goed, en is op deze manier gedeeltelijk ook op vatsterkte te proeven. En de oude sherry’s geven het een nieuwe dimensie en zijn ook nog eens erg lekker. En het zijn niet zomaar sherry’s, deze V.O.R.S. sherry’s van Bodegas Tradicion zijn eigenlijk altijd fors ouder dan de leeftijd die er op staat. De 30 years old is bijvoorbeeld eerder 45 tot 50 jaar oud dan 30. En ze zijn zeer geliefd in de haute cuisine en worden onder meer geschonken bij restaurants als El Bulli en The Fat Duck. Deze sherry’s worden in small batches gebotteld (normaal gesproken niet meer dan 2500 flessen) en van deze setjes zijn beide een sherry butt oftewel 1500 flessen beschikbaar. Hieronder meer info over beide.

Set 1 – Tomatin Cuatro Pedro Ximenez meets Bodegas Tradicion V.O.S. 20 years

Tomatin Whisky meets Sherry PXDeze Cuatro Pedro Ximenez Edition Sherry Cask Finish gedistilleerd op 18 januari 2002 en gerijpt in een ex bourbon vat tot 17 september 2012, de dag waarop deze whisky werd overgestoken in ex Pedro Ximenez sherry vat 36130 voor een narijping van bijna 2,5 jaar. Gebotteld op 23 februari 2015 op vatsterkte (cask strength) van 53,4% in een 35cl fles, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Samen met deze fles komt een 37,5cl fles Pedro Ximenez sherry V.O.S. 20 years uit dezelfde sherry vaten waaronder vat 36130 die gemiddeld wel 25 jaar oud is. Een sherry van Bodegas Tradicion in een 37,5cl fles met 20%. Een gelimiteerde release van 1500 flessen.

Proefnotities Cuatro Pedro Ximenez Sherry Cask Finish:

Neus: siroopachtige zoetheid met gedroogd fruit

Smaak: fruit siroop, gedroogd fruit, kruiden, romig en warme tonen van heide en eiken

Afdronk: lang en zoet

Proefnotities Bodegas Tradicion V.O.S. 20 years:

Neus: gebalanceerd en zoet met zongedroogde druiven en fruit

Smaak: vijgen, rozijnen, gedroogde abrikozen, en pruimen met een vleugje koffie en zoethout

Afdronk: complex en lang

Set 2 – Tomatin Cuatro Oloroso meets Bodegas Tradicion V.O.R.S. 30 years

Tomatin Whisky meets Sherry OlorosoCuatro Oloroso Edition Sherry Cask Finish gedistilleerd op 22 september 2000 en gerijpt in een ex bourbon vat tot 17 september 2012, de dag waarop deze whisky werd overgestoken in ex Oloroso sherry vat 36132 voor een narijping van bijna 2,5 jaar. Gebotteld op 23 februari 2015 op vatsterkte (cask strength) van 57,9% in een 35cl fles, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Samen met deze fles komt een 37,5cl fles Oloroso sherry V.O.R.S. 30 years uit dezelfde sherry vaten waaronder vat 36132 die gemiddeld wel 45 tot 50 jaar oud is. Een sherry van Bodegas Tradicion in een 37,5cl fles met 20% ABV. Een gelimiteerde release van 1500 flessen.

Proefnotities Cuatro Oloroso Sherry Cask Finish:

Neus: veel sherry met gedroogd en exotisch fruit

Smaak: gedroogd en exotisch fruit, sherry, cacao en noten

Afdronk: zijdezacht en licht drogend

Proefnotities Bodegas Tradicion V.O.R.S. 30 years:

Neus: vol en rijk met rozijnen en gedroogd fruit

Smaak: intense, zijdezacht en elegant met gedroogd fruit

Afdronk: elegant en krachtig

Van beide setjes zijn eind september/begin oktober circa 120 in Nederland. Het reserveren van een setje kan door te mailen naar info@dramtime.nl. Alle overige bij ons beschikbare Tomatin releases vindt je hier op Dramtime.nl

UPDATE 24/9/2015: Ze zijn er, de Oloroso editie vindt je hier en de Pedro Ximenez editie hier.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Eén reactie op “Tomatin Whisky Meets Bodegas Tradicion Sherry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: