Een reactie plaatsen

Review: Kilchoman 2008 Vintage, Madeira Cask Matured en Single Cask for Bresser & Timmer 2010 Bourbon Cask Matured

Kilchoman SC BT 2010 Bourbon

Life ain’t easy! Zeker niet als je drie Kilchomans voor je neus hebt staan. Er stonden er wel meer open maar gister toch besloten een kleine tasting met bovenstaande drie te doen. De 2008 Vintage, de oudste Kilchoman tot nu toe. De Madeira Cask Matured, de eerste Madeira release ooit van Kilchomen en de opvolger van de Port Cask Matured van vorig jaar. En de nieuwe single cask botteling voor Bresser & Timmer met maar liefst 63,7%!

2008 Vintage

We trappen af met de 2008 Vintage. 7 jaar oud en daarmee de oudste Kilchoman tot op heden. Het wachten is op de eerste 10 years old (als die er al ooit met die omschrijving/naam komt) maar deze 7 jaar oude is al weer een stuk verder dan de 3, 4 en 5 jaar oude bottelingen die op zichzelf al een stuk ouder smaken. Gerijpt in enkel Bourbon vaten (van Buffalo Trace) gevuld in juli 2008 en gebotteld in augustus 2015.

Kleur: honing goud

Neus: direct wat frisse citrus tonen met wat limoenschil die overgaat in rijke butterscotch/toffee waarna de fijne turf tonen, wat rook, een zeebriesje en ziltigheid er mooi doorheen komen

Smaak: licht zoetig, zacht (50% had van ons ook best gemogen), turfrook maar niet te heftig, rijp, wat gezouten boter?, volle fruit tonen (bijna overrijp), vanille en een vleugje zout

Afdronk: lang, clean, licht gezoet door wat vanille, uiteraard turf en rook en een vleugje rijp fruit

Overall: zeer rijpe Kilchoman en fantastische nieuwe toevoeging aan de range waardoor de verschillen tussen de jaren (3, 5 en 7) veel duidelijker worden. Dit belooft veel goeds!

Madeira Cask Matured

Nog niet verkrijgbaar, wel te reserveren via info@dramtime.nl. Pas gisteren belande de officiële aankondiging van Kilchoman in onze mailbox en over 2 a 3 week is deze er ook in zeer beperkte oplage (6100 flessen). Hoe wij er dan al aan komen? James en Peter Wills kwamen langs tijdens de Kilchoman 10th Anniversary Tour 1,5 week geleden en gelukkig bleef er nog een beetje in de fles zitten. Overigens de opvolger van de Port Cask Matured van vorig jaar en de voorganger van onder meer nog een rum en sauterness cask finish die de komende jaren waarschijnlijk zullen volgen. Gedistilleerd in 2011 en volledig gerijpt in ex Madeira vaten, iets meer dan 4 jaar. Gebotteld in 2015 op 50%.

Kleur: mahonie

Neus: ook hier fris met limoen, wat sinaasappel en dan zachte en lichte Madeira tonen, absoluut niet overheersend, en de typische Kilchoman aroma’s als lichtfrisse turfrook en een zeebriesje

Smaak: zoet, maar niet extreem, en met een licht frisse toon, wat nootachtige aroma’s die we even moeilijk kunnen plaatsen, uiteraard Madeira, wat chocolade, fijne turf en rook

Afdronk: rijk, vol, fris, gebalanceerd, turfrook en zachte fruit tonen

Overall: zeer verrassend, duidelijk een volledig gerijpt Madeira cask maar wel fris, niet overheersend en heel goed in balans met de Islay aroma’s.

Single Cask for Bresser & Timmer 2010 Bourbon Cask Matured

De Kilchoman Single Cask for Bresser & Timmer 2010 Bourbon Cask Matured is de tweede Kilchoman single cask release voor de Nederlandse importeur Bresser & Timmer. Gedistilleerd op 29 juni 2010 en gerijpt in bourbon cask 323.5 jaar oud en gebotteld op 12 augustus 2015 oude Islay single malt gebotteld op 12 augustus 2015 op vatsterkte (cask strength) van maar liefst 63,7%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde single cask release van 329 flessen. Het bijzondere aan deze release is het alcoholpercentage. Kilchoman distilleert tot 69% en brengt dit dan terug tot circa 63,5%. Omdat de zoons van oprichter Anthony Wills vroeger ook wel eens de vaten afvulden maar daarbij ook aan het spelen waren liep er wel eens een vat over, of in dit geval, werd er wel eens vergeten de spirit terug te brengen naar 63,5%. Een 20-tal vaten zijn dus op 69% afgevuld waardoor het mogelijk is dat er nu een release met 63,7% van 4 jaar oud beschikbaar is.

Kleur: iets lichter goud

Neus: vrij zacht met zacht fruit, frisse citrus en zoete rook, duidelijke bourbon tonen als vanille en op de achtergrond wat lichte kruiden

Smaak: subtiel, van die 63,7% merk je opvallend genoeg vrij weinig, bourbon aroma’s als romige vanille en rijp fruit met daarna een uitbarsting van rook met wat turf en maritieme tonen

Afdronk: lang, puur, zoet en gebalanceerd

Overall: Een zeer verrassende dram uit een actief bourbon vat. In combinatie met het alcohol percentage en de geturfde malt zorgt dit voor een bijzondere samenstelling.

Alle drie de Kilchomans zijn bij ons verkrijgbaar. De 2008 Vintage vindt je hier en de Single Cask for Bresser & Timmer hier. Zoals gezegd, de Madeira Cask Matured is te reserveren en alle overige bij ons beschikbare Kilchoman releases vindt je hier.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: