Een reactie plaatsen

The English Whisky Company

De St. George Distillery oftewel de thuisbasis van The English Whisky Company is voor vele whisky liefhebbers nog onbekend terrein. Malts uit het Verenigd Koninkrijk maar dan niet uit Schotland? Door enkele Blackadder bottelingen kwamen we 2 maand geleden op het spoor van deze distilleerderij en enkele eervolle vermeldingen later (onder meer door Jim Murray) staan de bottelingen inmiddels ook bij ons in de winkel.

In 1772 bouwde Joseph Nelstrop een molen in Ackworth die in 1820 door de familie naar Stockport werd verplaatst. Hier begon het distilleren van deze familie die later gedeeltelijk naar een boerderij in Lincolnshire vershuiste alwaar in 1881 het distilleren van whisky begon.

Nagezaat James Nelstrop reisde voor zijn werk de hele wereld over en op zijn zestigste was het onvermijdelijk dat hij niet bij de pakken neer ging zitten maar nog iets wou doen. Ruim 100 jaar eerder was de whisky productie in Engeland gestopt en samen met zijn zoon Adrew pakte James het weer op. Het werk van James en Andrew leidt tot de oprichting van de St. George distilleerderij nabij Norfolk. De beste gerst komt volgens het onderzoek van de twee destijds namelijk uit Norfolk en het beste water uit Breckland. In oktober 2005 werden de plannen eindelijk ingediend en op 10 januari 2006 stonden alle handtekeningen onder de aanvraag.

St George

Een nieuwe Engelse micro distilleerderij aan de rand van Norfolk die met wat hulp van Ian Henderson (voormalig Laphroaig) in de goede richting geleid werd. In december 2006 werden de eerste 29 vaten gevuld en sinds augustus 2007 is de distilleerderij ook te bezoeken. Sinds 2008 is David Fitt (opgeleid door Ian en voormalig brouwer van Green King) de master distiller en sindsdien zijn zo’n 3000 vaten gevuld.

Het mooie aan de St. George distillery is dat het zowel geturfde als ongeturfde whisky distilleert en dat er veel geexperimenteerd wordt met vaten die vervolgens veelal als Chapter botteling op de markt komen. Want wat is er dan van deze distilleerderij verkrijgbaar? Standaard is er een Classic en een Peated. Daarnaast zijn er in de Chapter serie diverse single cask bottelingen van diverse vaten.

The English Whisky Company Classic

The English Whisky Company ClassicEen ongeturfde malt gebotteld op 43%

Neus: licht en fris met zachte en zoete tonen en lichte kruiden

Smaak: aangename vanille tonen met tropisch fruit als mango, gedroogde perzik en limoen zeste gevolgd door vers gemaaid gras, wat noten en marsepein

Afdronk: puur, droog en licht gezouten

kopen

The English Whisky Company Peated

The English Whisky Company PeatedEen geturfde malt gebotteld op 43%.

Neus: lichte rook met citrus, dennennaalden, paprika poeder en peper

Smaak: lichte rook en licht medicinaal met kruiden, mout en florale tonen

Afdronk: middellang en rokerig

kopen

The English Whisky Company Chapter 10

The English Whisky Company Chapter 10The English Whisky Company Chapter 10 is een Engelse single malt whisky van de St. George’s distillery. Een gesherriede release in de Chapter serie gedistilleerd in oktober 2010 en gerijpt in Oloroso sherry casks 816 en 817. Gebotteld in september 2015 op 46%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Geen proefnotities beschikbaar.

kopen

The English Whisky Company Chapter 14

The English Whisky Company Chapter 10Een non peated in de Chapter serie gedistilleerd in februari 2009. Gerijpt in ASB casks 206, 207, 208 en 209 en gebotteld in september 2014 op 46%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: verse deegwaren, sinaasappel en gedroogd fruit

Smaak: verbrande suiker op creme brulee met zacht fruit

Afdronk: lang en fris

kopen

The English Whisky Company Chapter 15

The English Whisky Company Chapter 10Een zwaar geturfde release in de Chapter serie gedistilleerd in april 2008. Gerijpt in ASB vaten 615, 616, 617 en 618 en gebotteld in juli 2013 op 46%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: citrus en citroengras gevolgd door verkoold eiken en houtvuur

Smaak: meer citroengras met geroosterde marshmallows en eiken

Afdronk: droog met eiken

kopen

The English Whisky Company Chapter 17

The English Whisky Company Chapter 10Een triple distilled release in de Chapter serie gedistilleerd in juli 2008 en gerijpt in ASB casks 533, 534 en 535. Gebotteld in september 2015 op 46%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Geen proefnotities beschikbaar.

kopen

 

 

 

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: