Een reactie plaatsen

Een dikke middelvinger naar de SWA, en de nieuwe Compass Box 3yo Deluxe & Spice Tree Extravaganza

Compass Box is al een tijd met de Scotch Whisky Association, kortweg de SWA, aan het steggelen over wat je nu wel en niet over een blend(ed whisky) bekend mag maken, en dan met name over de leeftijd van de ingrediënten. We schreven er hier al eerder over. Compass Box wil graag de volledige receptuur/ingredienten lijst delen (en deed dat ook) terwijl de SWA dat niet toestaat m.b.t. de leeftijden van de verschillende componenten. Blijkbaar is het afgeven van een lijstje met hoeveel % whisky er van welke distilleerderij, vattype, en met name leeftijd, er in een Compass Box blend zit niet ten faveure van de whiskyliefhebber, aldus de SWA. De uitleg die achter de schermen gegeven werd was dat het verwarrend kon zijn deze leeftijdsaanduidingen bekend te maken……. want de whisky drinker is niet heel snugger, denkt de SWA…….

Na het uitbrengen van de This is Not a Luxury Whisky en Flaming Heart 15th Anniversary Release vorig jaar begon het ‘gezeur’ en sindsdien voert Compass Box geheel terecht een ‘Transparency Campaign’. Een prachtige campagne die we van harte steunen (kunt u ook doen na het klikken op de link) en waarbij Bruichladdich zich inmiddels ook heeft aangesloten. Vele andere distilleerderijen en multinationals blijven echter ook achterwege….. Iets wat ongetwijfeld whisky maker John Glaser ergert. We vroegen hem begin dit jaar tijdens zijn bezoek aan Nederland en hij wou er weinig over kwijt. Maar duidelijk was meteen dat hij zich nog weinig gesteund voelde in zijn strijd.

Inmiddels is er nog niets veranderd en mogen producenten nog steeds niks zeggen over de leeftijd van een no age statement whisky. Niet op de verpakking noch op de marketing materialen. En daar lijkt John Glaser nu genoeg van te hebben middels een ‘dikke middelvinger naar de SWA’ whisky.

Compass Box Deluxe Three Year Old (51,6%)

Het label van de Compass Box Deluxe Three Year Old dook deze week op en zullen we ongetwijfeld dit najaar terug zien op een prachtige fles whisky. Overduidelijk een protest whisky die op het front label duidelijk laat weten dat dit om een 3 jaar oude whisky gaat ‘preciously matured 3 year old scotch whisky’ en dat dit de ‘minimum age’ is. Het back label is zo niet nog duidelijker met een quote van Satchel Paige “How old would you be if you didn’t know how old you was? “. Een duidelijk statement tegen de SWA en de whisky industrie waarbij Compass Box tegelijkertijd ook aangeeft op de korte termijn geen veranderingen te verwachten. Iets wat ze niet tegenhoudt te doen wat ze altijd al deden, prachtige whisky’s blenden. En daarom staat er nu een leeftijd op een Compass Box whisky, 3 year old.

compass-box-3yo-deluxe

 

Een blended malt op basis van minder dan 1% malt whisky gedistilleerd in vlakbij het dorpje Brora (Clynelish) en iets meer dan 90% malt whisky (zonder leeftijdsaanduiding) van dezelfde distilleerderij. Dit is aangevuld met 9% geturfde malt whisky gedistilleerd op Isle of Skye. De drie jaar oude variant, de enige waar Compass Box iets over mag zeggen, is gerijpt in door Compass Box uitgekozen first fill American oak casks. En daar, daar moet Compass Box het wat betreft de ingredienten bij laten.

Wat eerste proef notities beloven het volgende; “rijke vanille tonen met wax en gebakken boomgaard fruit door toedoen van het hoge aandeel Highland malt whisky. Deze zorgen voor een prachtige basis waaroverheen de geturfde malt kan glansen”. Deze release is gebotteld op 51,6%.

Compass Box Spice Tree Extravaganza (46%)

Naast alle heisa rondom de regelgeving viert Compass Box ook gewoon een 10 jarig jubileum, en wel van de Spice Tree. Tien jaar geleden, circa april/mei 2005, kwam de eerste Spice Tree botteling op de markt. In 2006 was hij er even niet, vanwege een kleine ruzie met de SWA over, jawel, regelgeving, maar inmiddels viert hij zijn tiende verjaardag.

compass-box-spice-tree-extravaganza

 

De ‘originele’ Spice Tree is een blend van Highlands malts (met name Clynelish) die gefinished wordt in oude refill vaten met zwaar getoaste cask heads van nieuw Frans eiken. De Extravaganza doet er, hoe kan het ook anders, een schepje bovenop. Er zijn veelal oudere whisky’s gebruikt en een significant deel heeft gerijpt in sherry vaten. Hierdoor ontstaat volgens Compass Box een rijkere en elegantere Spice Tree die als limited release gebotteld wordt op 46%.

Neus: sherry, donkere bessen en de zoetheid van snoepwinkels

Smaak: sappig rood fruit met de rijkheid van bruine suiker, gember en kruidnagel

Afdronk: lang en kruidig

Deze bottelingen verwachten we in loop van oktober. Reserveringen voor beide kunnen al geplaatst worden door te mailen naar info@dramtime.nl. Alle overige, op dit moment, bij ons beschikbare Compass Box releases vindt je hier op Dramtime.nl. En, vergeet niet de Transparency Campaign te steunen.

UPDATE 1/10/2016: Ze zijn er! De Compass Box 3yo Deluxe vindt je hier en de Spice Tree Extravaganza hier!

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: