Een reactie plaatsen

Binnenkort verwacht: Octomore Eights

Octomore The Eights

Eindelijk is daar weer een nieuwe Octomore, nummer 8. En dit keer is het er niet eentje maar zijn het er gelijk vier. De Octomore Eights, ook wel de Masterclass serie, genoemd is een serie van nu 4 en vermoedelijk (uiteindelijk) 8 Octomore bottelingen. Een proeverij aan Octomore’s dus, te beginnen bij de ‘basic’ 08.1 en (voor nu) eindigend bij de ‘gamechanger’ 08.4. Hieronder alle informatie! Eind september verwachten we in Nederland de 08.1 en 08.3, de andere 2 releases volgen later.

Masterclass 08.1 (59,3%)

De Masterclass 08.1 is het startpunt en de basis van de serie. Gedistilleerd in 2008 en 100% gemaakt van Schotse gerst van de oogst van 2007. Na de distillatie heeft de spirit gerijpt in first fill American oak casks, waaronder die van Buffalo Trace, Clermont Springs, Four Roses, Heaven Hill en Jack Daniel’s. Deze Octomore is gebotteld in 2017 op 167 ppm en vatsterkte van 59,3%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde release van 42.000 flessen.

Neus: rook en teer met turf, as, mos, gesuikerde sinaasappel, peper, chocolade, macarons, vanille fudge en limoen merengue taart

Smaak: zacht en delicaat met fruit, rook, een zeebriesje en eiken met meer vanille, fudge, marsepein en walnoot aroma’s gevolgd door wat meloen en citrus.

Afdronk: zacht en zoet met rook, vanille, honing, citrus, zeezout, gerookte mossels en vanille room

Masterclass 08.2 (58,4%)

De Masterclass 08.2 is gedistilleerd in 2008 en 100% gemaakt van Schotse gerst van de oogst van 2007. Na de distillatie heeft de spirit 6 jaar gerijpt in Mourvedre, Oostenrijkse zoete wijn en Franse Sauterness vaten. Allemaal second fill vaten die na 6 jaar rijping zijn gehuwd in nieuwe Amarone casks voor een rijping/finish van 2 jaar. Deze Octomore is gebotteld in 2017 op 167 ppm en vatsterkte van 58,4%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde release van 36.000 flessen.

Neus: zachte turfrook met rood fruit, anijszaad en gerst gevolgd door gestoofde appel, frambozen, bramen, gedroogde abrikozen en chocolade met sinaasappel, turks fruit en meer florale tonen van hooi en geraniums

Smaak: zoet met veel fruit bedekt met een laagje rook, eiken, turks fruit, rozenblaadjes, aarbeien jam en pralines

Afdronk: typische Octomore rook met droge turfrook, gemoute gerst en kersen

Masterclass 08.3 (61,2%)

Door een nat en winderig voorjaar is een groot deel van de oogst van 2010 vergaan. Van de gerst waarmee is gemout kwam echter een uitkomst met 309.1 ppm. Deze is gebruikt voor het distillaat dat vervolgens gerijpt heeft in first fill bourbon vaten (56%) aangevuld met ex-Pauillac, Ventoux, Rhone en Burgundy vaten (44%). Het resultaat is de zwaarst geturfde Octomore tot op heden met 309 ppm. 5 jaar oud en gebotteld op vatsterkte van 61,2%, uiteraard non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde release van 18.000 flessen.

Neus: getoast eiken met turf, rook, ahornsiroop, schelpen, kersen, perzik, mango en crème brulee met een vleugje eiken en gerst

Smaak: bittere turf met kersen en perzik, zoete eiken, pure chocolade, boot lak en zeewier

Afdronk: complex met opnieuw crème brulee, donkere pruimen, sinaasappel, kiwi, de zoetheid van gemoute gerst, heel veel turf rook, geroosterde koffie en verbrande heide

Masterclass 08.4 (58,7%)

De Masterclass 08.4 is het (voorlopige) sluit stuk van deze serie. Gedistilleerd in 2009 en 100% gemaakt van Schotse gerst van de oogst van 2008. 8 jaar oud dus en gerijpt in virgin oak casks (20%) en first fill bourbon casks gevolgd door een finish in Europese virgin oak casks waar voorheen de Octomore 07.4 in heeft gerijpt (80%). Gebotteld op 170 ppm en vatsterkte van 58,7%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde release van 12.000 flessen.

Neus: een beetje rook en warmte gevolgd door honing, bananen brood, fenolen, peper, florale invloeden, toffee popcorn, vanille fudge, kokosnoot en kaneel

Smaak: zachte eiken aroma’s met honing, leer, rook, kokosnoot, kruidnagel, bbq, verbrande heide, jodium, een zeebriesje, munt en appel

Afdronk: kruidnagel, anijszaad en koffie met turfrook

Reserveren van deze bottelingen kan uiteraard al door te mailen naar info@dramtime.nl. Alle bij ons beschikbare Bruichladdich en Octomore releases zijn hier terug te vinden op Dramtime.nl!

UPDATE 3/10/17: De Octomore 08.1 en 08.3 zijn gearriveerd en kun je hier bestellen op Dramtime.nl!

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: