Een reactie plaatsen

Zeer binnenkort: The Clydeside Stobcross

Begin volgende week verwachten de Clydeside Stobcross Inaugural Release oftewel de allereerste single malt release van de Clydeside distilleerderij in Glasgow. Gesitueerd in het oude pompgebouw aan de oude doks van Glasgow en in 2017 geopend door Tim Morrison (bekend van onder meer de onafhankelijke bottelaar A.D. Rattray). Clydeside Distillery is een Lowlands distilleerderij die het water gebruikt van Loch Katrine en 100% Schotse gerst van diverse Lowlands boerderijen. In het stillhouse met uitzicht over de rivier de Clyde en een groot deel van Glasgow komt alles samen in een fruitige new make spirit. Die rijpt vervolgens first fill bourbon, sherry, STR en refill bourbon vaten in een van de warehouses.

De Inaugural Release is de Stobcross. De naam Stobcross is afkomstig van het historische landgoed, compleet met landhuis (Stobcross House) dat in de 17de eeuw aan de Noordelijke oever van de Clyde in handen kwam van de Anderson familie. Later ontstond het dorp Anderson op deze plek, waar een hele industrie van wevers ontstond. Stobcross Road was de doorgaande weg van Dumbarton naar Anderson. In 1875 werd het landhuis afgebroken, en het landgoed maakte plaats voor de nieuwe Queen’s Dock. Stobcross Road ligt er echter nog altijd, en is dan ook het adres van de Clydeside Distillery. Deze release heeft gerijpt in bourbon (grotendeels) en sherry vaten en is gebotteld op 46%.

Neus: voorjaar in het glas met verse gesneden bloemen, wit tropisch fruit wat verder gaat in rood fruit en bessengelei.
Smaak: ook op de tong eerst het witte fruit, maar daarna openbaart zich een weelde aan kruiden, waarbij witte peper de tong blijft bedekken.
Afdronk:  zacht maar smaakvol, waarbij de verwarmende kruiden mooi combineren met het fruit. De tong blijft warm.

OVER THE CLYDESIDE DISTILLERY

Andrew Dewar Rattray begon al in 1868 met het bottelen van whisky. Al in 1890 werd A.D. Rattray distributeur van de Stronachie Distillery, een merk wat ook nu nog gebotteld wordt door het bedrijf. In de roerige twintiger jaren van de vorige eeuw neemt William Walker het bedrijf over. Daar werkt ene Stanley P. Morrison die later trouwt met Elisabeth Walker, de dochter van William. Stanley werkt lang bij William Walker, maar na diens dood wordt A.D. Rattray vererft aan zijn schoonzus. Stanley P. Morrison begint voor zichzelf, en koopt in 1963 Bowmore Distillery op Islay, niet veel later gevolgd door Glen Garioch Distillery en Auchentoshan Distillery. De zonen van Stanley, Brian en Tim Morrison, nemen het bedrijf over, waarna zij deze verkopen aan het Japanse Suntory. Maar zowel Brian als Tim blijven actief in de whisky wereld. Tim koopt de naam en het bedrijf A.D. Rattray van zijn tante en wint als onafhankelijke bottelaar snel aan reputatie. Hij bouwt niet alleen een bezoekerscentrum in het Schotse Kirkoswald, maar ook aan de reputatie van whisky’s als Cask Islay, Stronachie en Cask Orkney. En samen met zijn zoon Andrew vormt hij een plan om een distilleerderij in het hart van Glasgow te bouwen.

Ook daar spelen familiebetrekkingen weer een rol. Weer een generatie voor Andrew Dewar Rattray was ene John Morrison als architect en bouwer verantwoordelijk voor de bouw van half Glasgow, en de aanleg van de Queen’s Dock, een belangrijk deel van de commerciële haven van Glasgow. Hij bouwde daar o.a. een modern pomphuis waar door middel van moderne hydrauliek sluisdeuren en bruggen werden bedient. Het water voor de aansturing van de machinerie werd helemaal uit Loch Katrine naar Glasgow gepompt. En ook deze leiding werd ontworpen en aangelegd door deze John Morrison, de over-overgrootvader van de bouwers van de huidige distilleerderi.

De Queen’s Dock was belangrijk voor het vervoer van whisky, zoals uit onderstaande foto blijkt. De haven in het centrum van Glasgow doet ondertussen geen dienst meer, maar het oude pomphuis staat er nog steeds, en is uitgebouwd tot de The Clydeside Distillery. Sinds 2017 is de prachtige distilleerderij geopend voor het publiek, en vooral ook in productie. En nu is het grote moment dan eindelijk daar; Stobcross, de allereerste whisky van The Clydeside Distillery. De naam Stobcross is afkomstig van het historische landgoed, compleet met landhuis (Stobcross House) dat in de 17de eeuw aan de Noordelijke oever van de Clyde in handen kwam van de Anderson familie. Later ontstond het dorp Anderson op deze plek, waar een hele industrie van wevers ontstond. Stobcross Road was de doorgaande weg van Dumbarton naar Anderson. In 1875 werd het landhuis afgebroken, en het landgoed maakte plaats voor de nieuwe Queen’s Dock. Stobcross Road ligt er echter nog altijd, en is dan ook het adres van de Clydeside Distillery. En nu is de allereerste whisky van deze Clydeside Distillery dan ook Stobcross genoemd.

UPDATE 29/11/21: The Clydeside Distillery Stobcross is nu hier te bestellen op Dramtime.nl!

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: