Een reactie plaatsen

Shizuoka Distillery: K+W Duopack en Contact S

Japanse whisky is nog altijd ‘hot’ en alhoewel we specials (of überhaupt standaard bottelingen) van merken als Yamazaki, Hibiki en Hakushu nauwelijks meer zien in Nederland zijn er genoeg nieuwe distilleerderijen die zich aandienen. Chichibu is waarschijnlijk het bekendste maar ook Mars (de Shinshu en Tsunuki distilleerderij) timmert hard aan de weg en over nieuwkomer Shizuoka is ook al veel gezegd en geschreven.

De Shizuoka distilleerderij, in de gelijknamige stad in Japan, is nu ruim 3 jaar in productie en dat betekent dat de eerste whisky in aantocht is! De Shizuoka Distillery ligt in de beboste heuvels ten westen van de stad Shizuoka, een stad op ongeveer 1,5 uur met de snelle Shinkansen trein, ten zuiden van het centrum van Tokio. Taiko Nakamura raakte geïnspireerd tijdens een reis langs distilleerderijen in Schotland, en besloot om bij zijn woonplaats Shizuoka een eigen distilleerderij te bouwen. De ervaring met whisky was er ook al want zijn vrouw Mika importeert Schotse whisky met haar inmiddels wereldberoemde bedrijf Gaia-flow.

Als ingenieur had Taiko zijn eigen installatiebedrijf en hij heeft die kennis gebruikt om een distilleerderij te bouwen die aan de ene kant heel traditioneel is en aan de andere kant zeer modern. Als je door deze prachtig gelegen distilleerderij loopt, vallen zowel de prachtige houten washbacks, als de zeer moderne terugloopkleppen en kijkglazen op. En hij heeft een link met het verleden. Voor de kenners van Japanse whisky heeft de naam Karuizawa bijna een mythische betekenis. De ketels van deze verdwenen distilleerderij waren onderdeel van de plannen van Taiko Nakamura toen hij de Shizuoka distilleerderij ontwierp. Hij kocht ze op een veiling maar ze bleken, op 1 na, te slecht voor gebruik.

De Shizuoka Distillery heeft nu dan ook 2 ketels die gemaakt zijn bij Forsyth’s in Schotland en 1 ketel die lang geleden dienst deed bij Karuizawa. Ook de 2 “Schotse” ketels zijn op zijn zachtst gezegd bijzonder. Vooral de “Wash Still” kunnen we als zodanig betitelen. Deze wordt namelijk direct verhit met een houtvuur in de boiler onder de ketel. De hele dag staat een medewerker het vuur op te stoken door het toevoegen van houtblokken aan het vuur. Iets wat nergens anders meer gebeurd, maar de whisky wel een speciaal karakter geeft.

Na 3 jaar is er whisky en die kunnen we in een bijzondere vorm aanbieden. Allereerst is er een set met 2 x 20cl flesjes, met in de ene de whisky die gestookt is in de hout gestookte ketel, de Prologue W(ood), en in de andere de Prologue K(aruizawa) die gestookt is in de voormalige Karuizawa ketel. Beide delen zijn gerijpt in refill ex-bourbon vaten, waardoor dit een prachtig voorbeeld is van de invloed van verschillende ketels.

De allereerste single malt in een 70cl fles is de Shizuoka Contact S. Op het achter etiket staat keurig vermeld K+W+S en dus is het niet zo moeilijk om te raden wat de inhoud is. Een combinatie van de distillaten uit de Karuizawa ketel en de hout gestookte “Wood” ketel is uiteindelijk de Shizuoka Single Malt.

Eind deze week verwachten we zeer beperkt voorraad en het reserveren van een set/fles kan door te mailen naar info@dramtime.nl. Hieronder alvast de proefnotities van de drie bottelingen.

Shizuoka Duo Pack W&K (55,5%) (2X20cl)

Prologue W
Neus:  wit fruit met tumtum snoepjes, groene appel, waarna zoet sojasaus en combinatie met verkoold eikenhout en een snufje leer overnemen.
Smaak: vol met crème-brûlée, eikenhout, (witte) peper, exotische kruiden en nog veel meer.
Afdronk: is lang en warm waarbij houtrook ook een onderdeel is

Prologue K
Neus: verse vanille, hete bliksen snoepjes, seringenbloesem in het voorjaar, dennenbossen in het natte najaar en wit fruit.
Smaak: witte kruiden combineren met aardetonen, weer die combinatie van wit fruit en seringen,
Afdronk: de tong wordt niet meer losgelaten door de kruiden.

Shizuoka Contact S (55,5%)

Neus: overduidelijk een combinatie van beide karakters uit de verschillende ketels. De pittig kruidige geuren worden geblust door de vanilletonen, waarna de seringen en andere bloemen overgaan in Créme-Brûlée gecombineerd met peper, smeulend eikenhout en wit fruit.
Smaak: Op de tong volgt hetzelfde thema, met ook hier die combinatie van vanille en lychees met dennennaalden, witte kruiden, rokend eikenhout en een snufje peper.
Afdronk: Een heerlijke combinatie waarbij de kruidige kant de tong het langste vasthoud.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: