Een reactie plaatsen

Binnenkort verwacht: Peated Waterford

Het was even een tijdje stil rondom Waterford maar in de loop van september kunnen we weer drie nieuwe releases verwachten waaronder de eerste twee peated releases.  Dit tweetal zijn rokerige single farm whisky’s, waarbij de Ierse mout is gedroogd op specifieke Ierse turf.

Waterford Heritage Hunter

De Heritage is de ongeturfde van het drietal en hiervoor is er 50 gram aan zaden uit een zaadbank geteeld om voldoende Hunter mout te krijgen om 50 vaten met spirit te vullen. Het team van Waterford heeft de oude moutsoort Hunter nieuw leven ingeblazen. Deze graansoort werd in 1959 ontwikkeld door Dr. Herbert Hunter en werd geroemd om zijn smaak. In de afgelopen decennia werd echter meer en meer gekeken naar de opbrengst per kilo mout, waardoor deze moutsoort vrijwel overal verdween. In samenwerking met Minch Malt, het Ierse departement van landbouw en verschillende boeren werd 50 gram zaad in verschillende jaren omgezet in een volledige oogst van het Hunter mout.

Nu – meer dan drie jaar later – is de whisky gebotteld en kunnen whiskyliefhebbers de smaak van deze uitgestorven graansoort beoordelen. De Hunter heeft gerijpt in First Fill US barrels (45%), virgin oak US barrels (18%), Premium French oak barrels (21%) en Vin Doux Naturel Barrels (16%).

Neus: aardse, droge grond, citroensorbet, schil van rode appel, droge bast, boerenerf, gekneusde gerstkorrels, gebakken zout, krijt.

Smaak: sinaasappelcake, gedroogde kruiden, kruidnagel, pap met pruimen, houtskool, citrusoliën.

Afdronk: droog, groen en een lichte kruidigheid.

Schotse whisky staat bekend om de rokerigheid die je hierin terug kunt proeven. De meeste whisky van het eiland Islay heeft hier ook zijn faam aan te danken. Mark Reynier heeft in het verleden bij de Schotse distilleerderij Bruichladdich als Distillery Manager gewerkt. Daar was hij onder andere verantwoordelijk voor de iconische en zéér rokerige Port Charlotte en Octomore whisky’s. Ierland staat tegenwoordig niet bekend om zijn rokerige whiskey. Er zijn echter wel rokerige whiskey’s te vinden op het groene eiland. De met rook gedroogde mout die hiervoor gebruikt wordt is echter vaak niet van Ierse afkomst. Voor de geturfde varianten is er speciaal op zoek gegaan naar Ierse turf en die is uiteindelijk in Ballystiege gestoken. Daarna heeft Minch Malt (de oudste en grootste moutproducent van Ierland) de oogsten van twee boerderijen gedroogd boven de in Ballystiege gestoken turf.

Deze twee peated Waterford’s hebben allebei een “peat-level” die niet zou misstaan tussen de bekende Schotse Islay whisky’s. Namelijk 47 PPM voor de Ballybannon en 38 PPM voor de Fenniscourt whisky. Als je kijkt naar de smaakomschrijvingen, zie je echter nog de basis van Waterford doorschemeren: Het terroir van de individuele boerderijen.

Waterford Peated Fenniscourt

De Fenniscourt heeft gerijpt in First Fill US barrels (33%), virgin oak US barrels (18%), Premium French oak barrels (20%) en Vin Doux Naturel Barrels (39%).

Neus: turf, zout, perenschil, mos, hooi, citroenschil, gedroogde tijm, moutkoekjes, marsepein, gebakken banaan.

Smaak: droog touw, BBQ, moerasmirte, witte peper, vol maar toch zacht.

Afdronk: zachte, warme aardse tonen, droog, eindigend in zachte golven.

Waterford Peated Ballybannon

De Ballybannon heeft gerijpt in First Fill US barrels (38%), virgin oak US barrels (21%), Premium French oak barrels (30%) en Vin Doux Naturel Barrels (11%).

Neus: zachte turf, amandelen, fris, lavendelhoning, rook van een kampvuur van aangespoeld hout op het strand, groene appels.

Smaak: turf en heerlijk vol, BBQ-vis aan zee, boterachtige, warme appel- en amandeltaart met ijs van honingraat.

Afdronk: oneindig!

Deze drie Waterfords verwachten we in de tweede helft van september op voorraad en het reserveren van een fles kan door te mailen naar info@dramtime.nl. Voor alle bij ons beschikbare Waterford releases kijk hier op Dramtime.nl

UPDATE 27/9/22: de nieuwe Waterfords zijn nu beschikbaar en kun je hier bestellen op Dramtime.nl

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: