Ongeveer elk jaar brengt Diageo, de importeur van de Classic Malts Selection, een aantal Distiller Editions uit. Whisky’s met een tweede rijping, ‘double matured’ dus. Dit jaar met onder andere een Glenkinchie, die erg goed combineert met deze Hollandse garnalen espresso.
- 2 kilo ongepelde Hollandse garnalen
- 0,25 liter kookroom
- 2 prei
- 2 middelgrote uien
- 10 middelgrote tomaten
- 2 stengels bleekselderij
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels tomaten puree
- 3 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 2 laurier blaadjes
- 10 takjes peterselie
- 2 drams Glenkinchie Distillers Edition
- 3 liter water
- Peper & zout
- Worcestersacue
- 15 druppels tabasco
- Olijfolie
Bereidingswijze:
Snipper de ui, snij de prei in ringen, de tomaat in partjes, de bleekselderij in gelijke partjes en de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote soeppan (tenminste 4 liter) in de olijfolie met de tomatenpuree. Voeg hier de Hollandse ongepelde garnalen aan toe en bak eventjes mee. Blus af met de Glenkinchie Distillers Edition en breng terug aan de kook. Voeg het water toe en breng opnieuw aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes doorkoken. Voeg nu alle kruiden toe en pureer na 20 minuten met een staafmixer voor 5 minuten en haal daarna door de zeef. Voeg de room toe en kook nog 5 minuten door. Breng op smaak met tabasco, worcestersauce, peper en zout.
Serveer de soep in een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld een koffiekopje en serveer met een Glenkinchie Distillers Edition in een voorverwarmd cognacglas. De soep is ook erg lekker met een beetje melkschuim als topping.
Glenkinchie Distillers Edition