1 reactie

Wynand Fockink: Al meer dan 300 jaar een begrip!

Historie

De distilleerderij en likeurstokerij werd in 1679 opgericht door Jan Bierman in de Pijlsteeg in Amsterdam. Zo’n 50 jaar later, rond 1730 werd het bedrijf overgenomen door Wynand Fockink en bloeide het op tot een succesvol bedrijf en één van de grootste likeurstokerijen in Nederland. Rond het begin van de negentiende eeuw bezat WF een zestal panden aan de Oudezijds Voorburgwal en nog eens zes panden aan de Pijlsteeg. Het bedrijf groeide in het begin van de negentiende eeuw nog meer door o.a. de groeiende vraag vanuit het buitenland en opende handelshuizen in Berlijn, Wenen, Brussel en Parijs. Rond 1870 hadden ze inmiddels 5 distilleerketels, 80 man personeel en werd ook de Amerikaanse markt aangeboord.

Na de 2de wereldoorlog werd het steeds moeilijker om de concurrentie met Bols aan te gaan en kwamen zij in moeilijk vaarwater tot het bedrijf uiteindelijk in 1954 door Bols werd overgenomen en de distilleerderij werd ontmanteld. Van 1948 tot 1988 werd het oude proeflokaal door Pieter Gijsberti Hodenpijl gepacht van Bols, waarna het 5 jaar leeg heeft gestaan en misbruikt is geweest als kraakpand. In 1993 echter werd het proflokaal weer geopend door Jaros Janssens en Jan Galesloot en openden zij in de naastgelegen gebouwen weer een distilleerderij.

Heden

Tegenwoordig is Wynand Fockink eigendom van Jan Galesloot en distillateur Paul Wanrooij en is het hun samen gelukt om WF in Nederland weer als een kwaliteitsproduct in de markt te zetten.

WF produceert momenteel een mooie reeks aan kwaliteitsproducten, waarvan we hieronder een paar uitlichten.

WF Jonge Jenever

WF Jonge Jenever

Voornamelijk neutrale alcohol. 3% moutwijn. De gebruikte kruiden zijn jeneverbes, alsem voor het bittertje. Anijs voor de frisse smaak en zoethout voor de zachtheid. Koriander  is bewust weggelaten omdat het al gauw een overheersend geparfumeerde indruk geeft.

Tinteling voor in de mond, smaak licht en vrij korte afdronk.

 WF Oude Jenever

WF Oude Jenever

Als vanouds een oplossing van jeneverbes in (oude) alcohol. Meer moutwijn (20%) en alleen jeneverbes toegevoegd in verhouding meer dan in de jonge jenever. De moutwijn smaak komt sterk naar boven. Je proeft de jenever voller en rijker in de mond.

WF Korenwijn

WF Korenwijn

51% moutwijn 49% neutrale alcohol om het onderscheid te maken met de superior. Moutwijn op vat bewaard en weer aangevuld met wat nodig is. Geen kruiden. De smaak komt van de granen. Tarwe, rogge, mais en de lagering.

WF Superior

WF Superior

Enkel moutwijn. Dus eigenlijk een korenwijn. Geblend van verschillende  moutwijnen. Waaronder spelt, rogge, tarwe/mais mix. De vanille toon komt van de bourbon vaten. Het jongste product is 2 jaar oud het oudste 6 jaar. Strikt genomen is het een 2 jaar oude moutwijn jenever.

WF Rogge/Spelt Jenever

Volledige moutwijn jenever in een verhouding 1/3 gerstemout 2/3 rogge of spelt volkorenmeel. Moutwijn op vat bewaard. Bottelen en lageren als de korenwijn.

WF Speltjenever

De verschillende jenevers en moutwijnen alsmede diverse likeuren van Wynand en Fockink kunt u hier ook online kopen.

Over Enrico Klein

Senior IT engineer en architect, whisky & bier liefhebber en liefhebber van klassieke auto's en motoren. Speel tevens gitaar en mondharmonica, alleen niet erg goed.

Eén reactie op “Wynand Fockink: Al meer dan 300 jaar een begrip!

  1. Zo leuk dit artikel. Pieter Gijsberti Hodenpijl was mijn oom. Wij zijn in die tijd regelmatig door t straatje gelopen om m’n oom een bezoekje te brengen in de zaak. Ben er laatst nog eens langs gelopen, het Is er erg veranderd. Wel mooi geworden de zaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: