4 reacties

LOKI: Whisky van Mythische Proporties

Afgelopen maandag middag 18 maart 2013 arriveerden wij op Perron 3 van station Haarlem voor de introductie van de 2de editie uit de Valhalla serie van Highland Park: LOKI. Door de authentieke uitstraling van de monumentale wachtkamers waanden wij ons gedurende een ogenblik op perron 9 ¾ in afwachting van de Hogwarts Express, een illusie die al snel werd verpulverd door een langs denderende blauw-gele NS trein.
Na een tweetal rondjes over het perron viel ons oog op de Monumentale Wachtkamer 2de klasse, die volgens de posters momenteel werd gebruikt voor Salsa lessen. Maar…. “All is not as it seems!” Enkele minuten later werden de Highland Park borden buiten gezet en konden we binnen genieten van een warme kop koffie. Vanaf station Haarlem ging de reis per bus verder, het centrum van Haarlem uit, door de drukke spits, tot we uiteindelijk in de haven van IJmuiden arriveerden waar we per boot op het Forteiland IJmuiden werden gedropt.

Loki op het Forteiland IJmuiden
In de donkere, vochtige krochten van het oude fort werden we in groepen langs verschillende kamers geleid. We begonnen met een lekker kopje groentesoep met zeewier, onder toeziend oog van een, in zwarte mantel met kap gehulde, vrouw met een Boa (Loki in zijn slangengedaante?). In de tweede ruimte liet Sietse Offringa, Brand Ambassador bij Maxxium (importeur), ons voor het eerst kennismaken met de Highland Park 10 Years Old. Deze nieuwe delicate single malt is uitsluitend voor de Nederlandse en Canadese markt en wordt alleen in 35cl flessen gebotteld.

Highland Park 10yo 35cl for Dutch market
Een deur verder werden we opgewacht door de imposante Martin Markvardsen, Senior Brand Ambassador bij Highland Park. Hij begeleide ons bij een Nosing & Tasting van de Highland Park 12 Years Old, Viking style! Geen zuinige halve drams, de whiskyflessen werden in een grote kom uitgegoten en iedereen kon zelf zijn dram uit de kom vissen. Een mooie zacht zoete dram met tonen van honing en delicate rook aroma’s.
Na een vertelling uit de Vikingen bijbel, de Edda, over de mythische figuur Loki was het weer de hoogste tijd voor een dram, deze keer in de vorm van de geweldige Highland Park 18 Years Old!
Na een korte pauze en een mix drankje van Highland Park whisky en bloedsinaasappelsap (naar mijn persoonlijke mening zonde van zowel de whisky als de bloedsinaasappelsap) werden we naar een groot gewelf op de bovenverdieping van het fort geleid voor het diner en natuurlijk LOKI! Na een korte introductie door Sietse Offringa werd de Highland Park Loki, onder luide dreigende muziek en met veel steekvlammen, naar binnen gedragen door een groep duistere Loki priesters en werden de glazen op tafel gezet.

Highland Park Loki 15yo
Highland Park Loki is een 15 jaar oude expressie, gebotteld op 48,7% alcohol. De whisky komt in hetzelfde fraai houten rack als zijn voorganger Thor. Het verleidelijke en veranderlijke karakter van de vuurgod Loki komt duidelijk in de whisky terug. De neus geeft aroma’s van fris rood fruit en citrus bloot en doet mij bijna denken aan een Wine-Cask finish, wat het absoluut niet is, want daar doet Highland Park niet aan!. In het smaakpallet komt het veranderlijke van deze gedaantewisselaar naar boven met intense rook, gevolgd door tonen van zoethout, kruiden, fruit en citrus. De afdronk is vrij lang en aangenaam rokerig, van begin tot eind constant aan verandering onderhevig. Dus reserveer hem snel, deze Whisky of the Gods, want de oplage is kleiner dan van Thor!
Bekijk hier de officiële tasting video van Highland Park:

UPDATE 12/12/2015: Loki is hiernog te koop

Sláinte, of zoals ze op Orkney zeggen: SKOL!

Enrico Klein

Een fles Loki kunt u hier bij DramTime.nl bestellen.

Over Enrico Klein

That's all private stuff!

4 reacties op “LOKI: Whisky van Mythische Proporties

  1. […] ook net zo snel weer onze winkel. Dat de introductie van de Highland Park Loki (alle info vindt u hier) natuurlijk de eye catcher is in deze maand is duidelijk. Weinig whisky’s worden met zo veel […]

  2. […] Highland Park Loki is een 15 jaar oude limited edition die vanaf april leverbaar zal zijn. Zie voor de smaaknotities mijn eerdere blog: Loki – een whisky van mythische proporties. […]

  3. […] Highland Park Loki is een 15 jaar oude limited edition die vanaf april leverbaar zal zijn. Zie voor de smaaknotities mijn eerdere blog: Loki – een whisky van mythische proporties. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: