Een reactie plaatsen

De Bols Corenwynen – Vakmanschap sinds de VOC tijd!

BOLS VOCCorenwynen van Bols zijn een begrip, al sinds 1575. In dat jaar ontstond Hollands oudste distilleerderij opgericht door Lucas Bols. Men begon met het distilleren van likeuren in Amsterdam en het duurt ook bijna drie eeuwen voordat de Corenwyn in beeld komt. In 1883 verlaat de eerste Bols Corenwyn vatenopslag ’t Lootsje en nog velen zullen volgen. Ondanks dat het bedrijven wordt overgenomen en Amsterdam verlaat blijft het altijd goed gaan voor Bols dat zich aan het eind van de twintigste eeuw meer en meer op de cocktail markt en het exclusieve segment gaat storten.

Als Lucas Bols in 2006 weer een onafhankelijk bedrijf wordt keert het ook weer terug naar Amsterdam. De focus op cocktails en het exclusieve segment zijn nog steeds hoog en er wordt inmiddels geëxporteerd naar meer dan 110 landen. Het feit dat het merk nog steeds bestaat maakt het tegelijkertijd ook het oudste gedistilleerd merk.

Op het gebied van jenever en corenwynen zijn er weinig grote veranderingen. Bols zet de lijn voort die het al eeuwenlang hanteert. Een vast assortiment met zo af en toe een exclusieve botteling of serie. Zo’n serie heeft ook in 2013 het leven gezien, namelijk een driedelige gelimiteerde Corenwyn VOC collectie.

De VOC collectie is geïnspireerd op de rijke historie van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en haalt tegelijkertijd de banden aan die deze onderneming in het verleden had met Lucas Bols. Gedurende de hoogtijdagen van de VOC was Bols onder meer grootaandeelhouder en stond hij garant voor een grote afname van exotische kruiden en specerijen uit ‘de Oost’. Ook was Bols decennia lang de exclusieve leverancier van likeuren en jenevers aan de VOC. Deze dranken werden verspreid in de overzeese gebieden en brachten daar plezier voor zowel bemanning als lokale bevolking.

De eerste release in deze VOC collectie is De Drie Papegaaien. Een Corenwyn vernoemd naar het gelijknamige VOC commandoschip (1752-1768) die vier tochten maakte en met name kaneel, dat een belangrijke rol speelt in het kruidendistillaat van deze Corenwyn, meebracht.

Bols Corenwyn Den Drie PapagaaienDe Drie Papegaaien is een unieke blend met een specifieke en subtiele smaak van zoethout in combinatie met de karakteristieke warme houttonen van Bols Corenwyn. De Corenwynen in deze blend hebben gerijpt op diverse eikenhouten vaten en zijn in harmonie gebracht met verschillende VOC specerijen. De Drie Papegaaien is gebotteld op 38% en heeft 2 jaar gelagerd.

kopen

De Bols Corenwyn De Drie Papegaaien is niet alleen bij ons te koop maar staat ook te proef in onze winkel. Het mooiste is dat u niet alleen De Drie Papegaaien kunt proeven maar ook de Bols Corenwyn, de Bols Corenwyn 4 jaar en de Bols Corenwyn 6 jaar. Voor degenen die niet in staat zijn bij ons te proeven, hier de proefnotities.

Bols Corenwyn, 38%

Bols Corenwyn is een authentiek Hollands product en een uitstekende drank wat betreft kwaliteit en smaak. Alvorens botteling ondergaat de korenwijn een rijping van enkele jaren op Limousin eikenhouten vaten, dit proces geeft de drank zijn mooie goudgele kleur.

Bols CorenwynKleur: licht goudgele gloed

Smaak: mout, kruidenmelange, houttonen

Afdronk: krachtig en kruidig

kopen

Bols Corenwyn 4 jaar gelagerd, 40%

Een vier jaar oude Corenwyn met een rijkere gouden kleur en een amandel en karamel smaak gevolgd door een licht bittere afdronk. De lagering heeft plaatsgevonden op Limousin en Bourbon vaten welke variëren in grote en leeftijd.

Bols Corenwyn 4 jaarKleur: gouden gloed

Smaak: houttonen, amandel, karamel, walnoot, zoethout

Afdronk: zacht en lichtbitter met een toets van salmiak

kopen

Bols Corenwyn 6 jaar gelagerd, 40%

Een 6 jaar gelagerde blend met een warme donkere gouden kleur, een lichtzoete vanilleachtige smaak en een zachte lange afdronk. De blend heeft 6 jaar dubbel gelagerd in Limousin en Amerikaanse eikenhouten vaten.

Bols Corenwyn 6 jaarKleur: warme, donkere gouden gloed

Smaak: zacht, lichtzoet, vanilleachtig, houttonen

Afdronk: zacht en lang

kopen

Zodra de opvolger van De Drie Papegaaien gereleased wordt zal deze uiteraard ook bij ons te proeven en te bestellen zijn! De Bols Corenwyn 10 jaar kunt u inmiddels al wel bij ons kopen.

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: