Een reactie plaatsen

Douglas Laing Old Particular

Douglas Laing kent u inmiddels vast wel als de onafhankelijke bottelaar van onder meet The Old Malt Cask en de Double Barrels. Men heeft bij dit mooie Schotse bedrijf echter ook nog een andere bijzondere serie, Old Particular.

Na de breuk tussen de gebroeders Laing, ging Fred alleen verder met het bedrijf Douglas Laing & Co. De Old Malt Cask reeks ging naar zijn broer Stewart, die Hunter Laing & Co oprichtte, samen met zijn zoons. Fred, die zijn dochter Cara als Head of Brands Marketing in huis haalde, ging naarstig op zoek naar een nieuwe reeks om de zeer geliefde OMC te vervangen. En die reeks is er inmiddels alweer een paar maanden, en nu dus ook bij ons.

De Old Particular serie bestaat uit oudere single cask single malts en bevat vaak zeldzame bottelingen.  Individueel geselecteerde malts uit heel Schotland die altijd zonder toevoeging van kleurstoffen en niet koud gefilterd (non chill filtered) gebotteld worden.

Daarnaast is het bijzonder dat de whisky’s in deze serie op drie sterkten afgevuld worden. Alle bottelingen jonger dan 19 jaar worden gebotteld op 48,4%, alles vanaf 19 jaar word gebotteld op 51,5% en slechts enkele speciale bottelingen worden op vatsterkte gebotteld.

Op dit moment zijn de volgende Old Particular bottelingen bij ons verkrijgbaar:

Old Particular Ardbeg 21yo 1992 (48,6%)

Ardbeg 21yo Old Particular 1992 2013Een 21 jaar oude, en daarmee uitzonderlijk oude, Ardbeg botteling in de OId Particular serie van onafhankelijke bottelaar Douglas Laing. Een superieure Islay botteling die vanwege zijn hoge leeftijd zeer zeldzaam is. Van deze whisky is een enkel vat, goed voor 232 flessen, gebotteld. Gedistilleerd in oktober 1992 en vervolgens 21 jaar gerijpt op een refill Hogshead vat alvorens in oktober 2013 te zijn gebotteld op 48,6%. Uiteraard zonder toevoeging van kleurstoffen en niet koud gefitlerd (non-chill filtered)

Neus: typische Islay aroma’s komen je tegemoet, zeewier, strand, ziltigheid, een beetje turf en een vleugje fruit

Smaak: vol en rond met droge turf aroma’s, in het begin wat zacht met tonen van peren likeur en honing gevolgd door peper, as, rook en hoestdrank

Afdronk: lang met tonen van limoen, rook, olie, houtskool, een vleugje zout wat karamel aroma’s

kopen

Old Particular Glencadam 35yo 1978 (51,5%)

Old Particular Glencadam 1978 35yoEen Glencadam botteling die maar liefst 3,5 decennium gerijpt heeft. Deze 35 jaar oude botteling uit de Old Particular serie van Douglas Laing is gedistilleerd in juni 1978 en heeft vervolgens 35 jaar gerijpt op refill Hogshead vat DL 9952. Een single malt uit de zuidelijke Highlands die in augustus 2013 als single cask release is gebotteld. Een bijzondere en tevens gelimiteerde whisky met een oplage van 132 flessen. Een vatsterkte (cask strength) botteling die niet koud gefilterd (non chill filtered) is en geen kleurstoffen bevat.

Neus: licht zoetig met een kruidige toets gevolg door tonen van mint en fruitige tonen van appels, gele druiven en wat banaan

Smaak: mild kruidig met tonen van onder meer peper en kaneel, zoet en fris met veel mint en later tonen van espresso en slagroom

Afdronk: lang en kruidig met een vleugje koffie

kopen

Old Particular Auchroisk 18yo 1994 (48,4%)

Old Particular Auchroisk 1994 18yoEen 18 jaar oude Auchroisk botteling in de Old Particular serie van onafhankelijk bottelaar Douglas Laing. Een Speyside single malt die in oktober 1994 gedistilleerd is en vervolgens 18 jaar heeft gerijpt op refill Hogshead vat DL 9899. Een botteling van een wat minder bekende distilleerderij, Auchroisk, maar daarom niet minder lekker. Gebotteld in augustus 2013 op een sterkte van 48,4%. Uiteraard zonder toevoeging van kleurstoffen en niet koud gefilterd (non chill filtered). Een single cask release met een oplage van 335 flessen.

Neus: veel fruit, boterachtig en bloemig met tonen van zoete custard, gebakken appel, anijs, honing en een vleugje limoen

Smaak: prikkelend en flink gekruid met een zoetige en fruitige ondertoon en een flinke dosis vanille gevolgd door tonen van honing, zoethout, gember en peper

Afdronk: middellang, helder en fris met een licht citrus aroma, wat hout tonen en licht drogend.

kopen

Old Particular Blair Athol 20yo 1993 (51,5%)

Old Particular Blair Athol 20yo 1993Een 20 jaar oude Blair Athol botteling in de Old Particular serie van onafhankelijk bottelaar Douglas Laing. Een Highlands single malt die in april 1993 is gedistilleerd en vervolgens 20 jaar heeft gerijpt in een nieuw (first fill) sherry vat, nummer DL 9908. Een botteling van een wat minder bekende distileerderij, Blair Athol, die met name single malt produceert voor de whisky’s van Bell’s blend. 95% van de Blair Athol single malt is bestemd voor deze blend van gezamenlijke eigenaar Diageo. De rest wordt gedistilleerd voor met name de Flora en Fauna serie alsmede een klein aantal andere bottelingen van onafhankelijke bottelaars.

Deze Blair Athol is gebotteld in augustus 2013 op vatsterkte (cask strength) van 51,5%. Uiteraard zonder toevoeging van kleurstoffen en niet koud gefilterd (non chill filtered). Een single cask release met een oplage van 477 flessen.

Neus: tonen van bruine suiker en zoetig gebak, geraspte citrus schillen en kruidige aroma’s

Smaak: veel kruiden met een zoetje, tonen, wat stroperig, tonen van rood fruit en rijke chocolade

Afdronk: complex met delicate eiken tonen en zoete specerijen zoals nootmuskaat en kaneel

kopen

Old Particular Glen Ord 16yo 1997 (48,4%)

Old Particular Glen Ord 16yo 1997Een 16 jaar oude Glen Ord in de Old Particular serie van onafhankelijk bottelaar Douglas Laing. Een Highlands single malt die in 1997 gedistilleerd is bij de Glen Ord distilleerderij in de Black Isle, een zuidelijk schiereiland in de Higlands regio waar dit de enige distilleerderij is. Een distilleerderij die eigenlijk vooral distilleert voor de blends van eigenaar Diageo en waar maar zelden single malt bottelingen vandaan komen.

Deze single malt heeft 16 jaar gerijpt op refill hogshead vat DL 9954 en is in augustus 2013 gebotteld op 48,4%. Uiteraard zonder toevoeging van kleurstoffen en niet koud gefilterd (non chill filtered). Een single cask release met een oplage van 396 flessen.

Neus: helder en fris in het begin met later tonen van honing, vanille en perzikken

Smaak: zoet met tonen van kruiden, perzikken, gekaramelliseerd fruit, verse tijm, citrus en lychees

Afdronk: lang en licht geparfumeerd met een vleugje rook en tonen van zoetige kruiden en een bittertje van sinaasappelschillen

kopen

Old Particular Caol Ila 17yo 1997 (48,4%)

Old Particular Ledaig 1995 16yoDeze 17 jaar oude Caol Ila is gebotteld in de befaamde Old Particular serie van onafhankelijk bottelaar Douglas Laing. Dez Islay single malt is gedistilleerd in september 1996 en heeft gerijpt op refill hogshead vat DL10020. Gebotteld in oktober 2013 op 51,5% in een oplage van 276 flessen, niet koud gefilterd (non chill filtered) en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: erg rokerig met tonen van warme as, gegrilde sinaasappels en een lichte zoetheid die de rook goed aanvult

Smaak: warm en vol met zoetige tonen, warme as, zomer fruit en zachte honing

Afdronk: middellang en licht drogend met veel zoete rook aroma’s

kopen

 

Over Slijterij Frans Muthert

Slijterij, wijnhandel, groothandel, WhiskySlijter en topSlijter. Gevestigd in Musselkanaal sinds 1918.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: